ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
Μετά τη «Θυσία» – που αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες – η Άννα Γαλανού επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, «Οι δρόμοι της καταιγίδας», που έχει τον τίτλο «Εκδίκηση».
Η συγγραφέας συνδέει τη μυθοπλασία με την ιστορία μ’ έναν μοναδικό τρόπο κι αποδεικνύει ότι μια δυνατή συγγραφική πένα, όπως είναι η δική της, μπορεί να ταξιδέψει τους αναγνώστες σε περασμένες εποχές, με την ικανότητα να τις ζωντανεύει στη σκέψη τους μέσα από την εξαιρετική διήγησή της, να προσφέρει γνώσεις και, ταυτόχρονα, να προκαλεί έντονα συναισθήματα.
ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Μετά το βιβλίο σου «Θυσία», που αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας», πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο με τον τίτλο «Εκδίκηση». Σε τι είδους εκδίκηση αναφέρεται;
ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ: Οι τίτλοι όλων των βιβλίων της τριλογίας δεν είναι εμπορικοί, αλλά εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν απόλυτα το περιεχόμενο ενός εκάστου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το βιβλίο «Εκδίκηση». Υπάρχουν πολλές έννοιες της συγκεκριμένης λέξης και ο αναγνώστης που θα διαβάσει την ιστορία του βιβλίου, θα τις συναντήσει σε όλες τους τις μορφές.
Μ.Γ.: Το νέο βιβλίο αρχίζει χρονικά ακριβώς εκεί που τελειώνει το πρώτο;
Α.Γ.: Ναι, ξεκινάει ακριβώς από το σημείο όπου τελειώνει η «Θυσία».
Μ.Γ.: Η «Θυσία» γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες. Τι έχεις να τους πεις προκειμένου να τους δελεάσεις να διαβάσουν την «Εκδίκηση»;
Α.Γ.: Από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε η «Εκδίκηση», αγαπήθηκε το ίδιο με τη «Θυσία». Η τριλογία «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας» είναι ένα ενιαίο έργο. Το κάθε βιβλίο έχει άμεση συνάφεια με το προηγούμενο και ο αναγνώστης διαβάζοντάς τα και τα τρία, θα μπορέσει να καταλάβει επακριβώς την έκταση και την πλοκή της υπόθεσης.
Μ.Γ.: Σε ποιες περιοχές, ιστορικές καταστάσεις και γεγονότα «ταξιδεύεις» αυτή τη φορά τους αναγνώστες σου;
Α.Γ.: Η Κρήτη κυριαρχεί. Χάνδακας – Ριζόκαστρο – Ρέθυμνο – Χανιά – Γραμβούσα – Ελαφονήσι – Γαύδος – Μπαρμπαριά – Βενετία.
Μ.Γ.: Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου αναφέρεται μια αρκετά μεγάλη βιβλιογραφία. Πόσος χρόνος μελέτης απαιτήθηκε για το δεύτερο βιβλίο των «Δρόμων της καταιγίδας»;
Α.Γ.: Για να γράψω την τριλογία, επί 2,5 χρόνια διάβαζα, σχεδόν αποκλειστικά, ιστορικά βιβλία της συγκεκριμένης περιόδου, δηλαδή του 16ου αιώνα.
Μ.Γ.: Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να συνδυάσεις τη μυθοπλασία και ιδιαίτερα τη ζωή των πειρατών, με την πραγματική ιστορία;
Α.Γ.: Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Με δυσκόλεψε πολύ. Ακόμα και οι λεπτομέρειες που αναφέρω ανταποκρίνονται επακριβώς στην ιστορική αλήθεια. Για παράδειγμα, τι πλοία χρησιμοποιούσαν οι πειρατές, πώς ήταν τα ξίφη τους, πώς ξεγελούσαν τα περαστικά καράβια για να τους κάνουν ρεσάλτο στην συνέχεια κ.ά. Το πειρατικό τσούρμο, επίσης, στην καθημερινότητά του, είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Οι καβγάδες ανάμεσα στους πειρατές ήταν αρκετά συχνοί. Περιγράφω ιδιωτικές τους στιγμές καθώς επίσης και τα μπάρκα τους στην Μπαρμπαριά, όπου πήγαιναν για ν’ ανταλλάξουν τη λεία τους.
Μ.Γ.: Τα κεντρικά πρόσωπα στο βιβλίο σου είναι ο Ιωάννης, η Λίντια και η Αριάδνη. Μπορείς να μας τους συστήσεις;
Α.Γ.: Στην «Εκδίκηση», κεντρική περσόνα είναι ο Ιωάννης. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αριάδνης, είναι πρόσωπα που τον πλαισιώνουν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ιδιαίτερα η Λίντια και ο Δαμιανός. Η Αριάδνη είναι μια ξεχωριστή οντότητα, ενώ στο 3ο βιβλίο θα έχει κυρίαρχο ρόλο. Είναι εκείνη που θα «γράψει» τον επίλογο της τριλογίας.
Μ.Γ.: Ο Ιωάννης, αν και πειρατής, είναι πολύ συμπαθής ως ήρωας βιβλίου. Μπορείς να μας πεις πώς αισθανόσουν στο συγγραφικό σου ταξίδι μαζί του;
Α.Γ.: Στην πραγματικότητα, είναι μια τραγική μορφή, ένας τραγικός ήρωας και ως τέτοιο τον αντιμετώπισα εξ αρχής. Μου γέννησε αισθήματα λύπης και συμπόνιας, και γι’ αυτό δεν θέλησα ούτε για μια στιγμή να δείξω στον αναγνώστη μου κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που αισθανόμουν η ίδια. Μέσα στην απόγνωσή του και στη σκληρή ζωή που επέλεξε να ζήσει, παρέμενε πάντα ένα παιδί… δεν ήταν μόνο ένας αμείλικτος τιμωρός.
Μ.Γ.: «Η μοίρα, όμως, για μια ακόμα φορά, παίζει τα δικά της παιχνίδια…», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Προσωπικές επιλογές των ηρώων σου έχουν θέση στο βιβλίο «Εκδίκηση» ή μόνο η μοίρα κινεί τα νήματα της ζωής τους;
Α.Γ.: Η μοίρα πάντα παίζει τα παιχνίδια της και πολλές φορές είναι αδύνατο, όσο κι αν θέλουμε, να βγούμε έξω απ’ αυτό το περίτεχνο γαϊτανάκι που στήνει γύρω μας. Στη συγκεκριμένη ιστορία, οι ήρωες ακολουθούν μεν το πεπρωμένο τους, όμως κάποια στιγμή μπορούν και το ξεπερνούν. Ξεφεύγουν και παίρνουν εκδίκηση. Όχι όλοι, όμως. Γι’ αυτούς, λοιπόν, που τελικά δεν τα καταφέρνουν, οι επιλογές και η κατάληξή τους είναι δεδομένη.
Μ.Γ.: Μετά τη «Θυσία», ήρθε η «Εκδίκηση». Μπορείς να μας αποκαλύψεις τον τίτλο του τρίτου βιβλίου;
Α.Γ.: Αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο η Διόπτρα. Ο εκδοτικός οίκος, ανακοινώνει την ημέρα της έκδοσης κάθε βιβλίου, καθώς και τον τίτλο του.
Μ.Γ.: Μπορείς να μας προϊδεάσεις για το τι θα διαβάσουμε σε εκείνο;
Α.Γ.: Είναι ένα μεγάλο ταξίδι και τελείως διαφορετικοί, αυτή τη φορά, οι «Δρόμοι της Καταιγίδας». Πάντως καταλήγουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ιστορία της οικογένειας της Ρούσσας και του Σεκίρ. Η ζωή των ηρώων κάνει ένα μεγάλο κύκλο, με τελικό προορισμό την αρχική αφετηρία της τριλογίας, που ο αναγνώστης γνωρίζει πλέον εφόσον έχει διαβάσει και τα τρία βιβλία. Στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο, οδηγό μας θα έχουμε την Αριάδνη. Έκπληξη για τον αναγνώστη ο επίλογος!
Μ.Γ.: Αφού σ’ ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας», θα σου ζητήσω να βάλεις τον επίλογο αυτής της συνέντευξης με όποια φράση εσύ θες.
Α.Γ.: Ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Εκδοτικό μου Οίκο, τη Διόπτρα, που σε πραγματικά πολύ δύσκολους καιρούς στήριξε και στηρίζει την προσπάθειά μου αυτή.
Νομίζω ότι μετά απ’ όλη αυτή την κουβέντα, μια μαντινάδα γραμμένη από μένα, θα ήταν ο καλύτερος επίλογος:
«Παλιά τραγούδια να μη λες γιατί ξυπνούνε πόνους. Κράτα μες τα κιτάπια σου τσι περασμένους χρόνους»…
*Το βιβλίο «Εκδίκηση» της Άννας Γαλανού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Βιογραφικό
Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τον σχεδιασμό εντύπων. Πήρε πρώτο βραβείο για το διήγημα Με αντίπαλο τη ζωή, δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το έργο Το τέλος μιας κωμωδίας, δεύτερο βραβείο για το ποίημα Άδειος κόσμος και δύο σημαντικές διακρίσεις για τη μελέτη της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση και παραμύθια. Από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκαν Οι τρεις φωτιές (2013), Το παράπονό μου μια κραυγή (2012), Αντιμέτωποι με το χθες (2011). Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν: Όταν φεύγουν τα σύννεφα (2016), Σμαράγδι στη βροχή (2015), Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί (2014) και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά «Λόκο».