ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τους ανθρώπους που θα πιαστούν από τα ελαττώματά μας για να δείξουν πόσο καλύτεροι, αδικημένοι, ή ανώτεροι είναι οι ίδιοι… τους φοβόμαστε. Τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να μας εκμεταλλευτούν όντες καλοί αλιευτές των αναγκών και των αδυναμιών μας, τους φοβόμαστε και αυτούς… 

Καλά κάνουμε και τους φοβόμαστε, γιατί ο πόλεμος και η αντιμαχία αποτελούν τον μισό τους εαυτό, το ένα τους πόδι ή το ένα τους μάτι. Πόδι ξύλινο που δεν λυγίζει και δεν διστάζει να καταπατήσει την αξιοπρέπειά μας. Μάτι γυάλινο που δεν βλέπει την υπόσταση της αξιοπρέπειάς μας, παρά στέκεται ανέκφραστο και προσποιητό μιας όρασης που άφησε τη θέση της στη μεροληψία.

Αν θιχτούν ή κινητοποιηθούν ιδιοτελειακά τέτοιοι άνθρωποι, ζουν για να μας ταπεινώσουν θριαμβευτικά με επινίκιο βόμβο και επιδεικτικές παρελάσεις…. – ναι… καλούν πάντα κι άλλους… μόνοι δεν το χαίρονται αρκετά!

Άνθρωποι συγκεντρωτικοί, που μέσα από το πάθος τους για εκδίκηση μοιάζουν με συγκεντρωτικά στρατόπεδα, ολοκληρωτικά και γκρίζα, στις παρυφές των πιο ωραίων πόλεων. Είναι τώρα εδώ να ρημάξουν τη ζωή σου.

Και να, τι να γίνει… τους έδωσες λίγο χώρο και τώρα κι αυτοί αφήνουν τη χώρα σου καθημαγμένη… μη ξέροντας όμως ότι αυτό που στην ουσία βάλλουν τόσο ανελέητα δεν είναι άλλο παρά τα ίδια τα αιχμαλωτισμένα τους, σκοτεινά κομμάτια!

Γιατί σε εμάς δεν βλέπουν άλλο από το «διπλό» τους, το είδωλό τους στον καθρέφτη. Σε αυτόν τον καθρέφτη που ποτέ δεν βλέπουν ό,τι ακριβώς κοιτάζουν. Που πάντα έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί, που δεν έσπασαν το τζάμι να βγουν ακόμη έξω από το κάτοπτρο, έτσι ώστε να βλέπουν και άλλες πραγματικότητες πέρα από τα περί εαυτού, διαβρωμένα είδωλα. Ό,τι δεν τολμώ να δω στον εαυτό μου, το βλέπω σε εσένα. Αυτό είναι το δόγμα του παρανοϊκού ναρκισσισμού. Ακόμη κι όταν μας βλέπουν τέλειους, πάλι το διπλό τους αντικρίζουν, γιατί αυτό που βλέπουν δεν είμαστε εμείς αλλά η ιδεώδης εκδοχή τους που άτεχνα προβάλλεται πάνω μας. Ναρκισσισμός δι’ αντιπροσώπου θα το λέγαμε.

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
MA Clinical Psychology,
Harvard edx
τηλ. 690 6896684

Books and Style

Books and Style