ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Το «ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ», της Στέλλας Βερτινάκη, σχηματίζει  ένα μωσαικό φιλοσοφικών αναζητήσεων για το νόημα της ζωής, την ηθική της αυθεντικότητας, τη ρομαντικότητα της παρόρμησης,  το αδιάλλακτο  του παρελθόντος που απηχούν τόσο τη δυστυχία όσο και την ευτυχία.

Η ψυχή της ποιήτριας κολυμπά στην παλίρροια του συναισθήματος, ενσωματώνει την ανθρώπινη εμπειρία στην δόμηση της ανθρώπινης ύπαρξης, θυμίζοντας ποιητές όπως ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, που αναγνωρίζει ότι οι κακουχίες της ζωής έχουν εφευρεθεί για να επιβεβαιώνουν την αξία της.

Τα ποιήματα θέτουν μια σειρά από υπαρξιακά ερωτήματα για τη θνητότητα, τον ανθρώπινο αγώνα, τη συνείδηση, την ηθική, την ελπίδα, την απόγνωση, την πολυπλοκότητα της αγάπης και τον πόνο της απώλειας. Προσπαθεί, εναγωνίως, να διεισδύσει στα άδυτα του πεπρωμένου, να διερευνήσει εάν και πως μπορεί ο άνθρωπος να το τιθασεύσει, εγείροντας βαθιούς προβληματισμούς για την ελεύθερη βούληση και τον ντετερμινισμό.

Η ποιήτρια, προσεκτικά, εκχυλίζει μέσα από κάθε της ποίημα τα πιο δυναμικά συναισθήματα, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως συστατικά δεξαμενής σκέψης για το αναγνωστικό κοινό. Εργαλείο της η συναισθηματική ωμότητα, προκειμένου να εντρυφήσει στην ενσυναίσθηση και να προσανατολίσει στην αυτοεπεξεργασία και την αυτοαξιολόγηση.

Το ύφος της Βερτινάκη είναι ελεύθερο, τολμηρό και ταυτόχρονα ρομαντικό, ένας συνδυασμός δύναμης και ευαισθησίας, όπως ακριβώς είναι και η μορφή της.

Οι μεταφορές και οι συμβολισμοί της, οι αλληγορίες και οι υπαινιγμοί, τα σλάλομ στη φύση και τη μυθολογία κάνουν τις αναζητήσεις της συναισθηματικά και διανοητικά συναρπαστικές.

Ο ελεύθερος στίχος, της επιτρέπει να δώσει το στίγμα του έργου της, «Χωρίς Όρια- No Limits».

Οι πολιτιστικές αναφορές του βιβλίου αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική της ταυτότητα, τις ιστορικές επιρροές, τα κοινωνικά πλαίσια που διαμορφώνουν τη συλλογική εμπειρία της ευρύτερης ανθρώπινης κοινωνίας και ανοίγουν το διάλογο σε βάθος χρόνου, αποδίδοντας μια αίσθηση διαχρονικότητας και καθολικότητας.

Οι φιλοσοφικές σκέψεις της ποιήτριας  ξεπετάγονται μέσα από την ποιητική της αφήγηση, προκαλώντας τον αναγνώστη να δει τον εαυτό του στον καθρέπτη της ζωής, να ταξιδεύει από και προς την ανθρωπότητα.

«ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ» ζητά από τον αναγνώστη, όχι μόνο να ρουφήξει τις λέξεις, αλλά να τις συνδέσει με τις δικές του εμπειρίες ζωής. Αυτό το επίπεδο αλληλεπίδρασης ενθαρρύνει ένα ατερμάτιστο διάλογο μεταξύ ποιητή και αναγνώστη, που ξεπερνά τη σελίδα.

Η ειλικρίνεια της ποιήτριας σηματοδοτεί πως η σύγχρονη ποίηση μπορεί να γίνει επιδραστική όχι μέσα από την επιφάνεια, αλλά μέσα από το βάθος της.

Η ποιητική συλλογή της Στέλλας Βερτινάκη ξεσηκώνει την ψυχή και προκαλεί τη σκέψη να αποκαλύψει τα κρυμμένα θαύματα, κάτω από κάθε εμπειρία, κάτω από κάθε πόνο που έχουμε κρύψει μέσα μας.

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια

Email: bletas.p1@gmail.com

Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style