ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που ζούμε, λόγω του κορωνοϊού και του καθολικού lockdown, η πολιτεία πρέπει να δημιουργεί συνθήκες εκτόνωσης της κοινωνικής πίεσης και όχι κλιμάκωσής της.

Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν ελεύθερα, όχι να καταστέλλει τη δημοκρατική έκφραση, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, φαίνεται να μπαίνουν σε τελευταία προτεραιότητα τα βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα.

Διαφορετικά η κατάσταση δεν διαφέρει καθόλου από την άσκηση ολοκληρωτικών εξουσιών εις βάρος των πολιτών.

Τα καθεστώτα που χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις και τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης, των διαδηλώσεων και της κριτικής, ονομάζονται ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η πολιτεία οφείλει άμεσα να επαναπροσδιορίσει τη θέσης της σε ζητήματα που αφορούν τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού και όχι τη διάλυση του.

Οι κοινωνικές εκρήξεις είναι ένα φαινόμενο απόλυτα δικαιολογημένο, στις μέρες που διανύουμε. Μια οργανωμένη πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις εκρήξεις, ως ευκαιρία για εξέλιξη, μέσα από την ανασύνταξη και αναδιοργάνωση των θεσμικών και άλλων λειτουργιών της, προς όφελος των πολιτών.

Η κοινωνία σήμερα μοιάζει με ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί. Και δικαιώς θα εκραγεί, διότι η λαίλαπα του κορωνοιού και η οικονομική ισοπέδωση που συνεπάγεται, προμηνύουν συνθήκες αδύνατες για επιβίωση.

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η αστυνομική βία τότε το χάος δεν έχει διαφορά από το κράτος και το κράτος δεν έχει διαφορά από το χάος και αυτό καταγράφηκε από τα επεισόδια στις διαδηλώσεις της Νέας Σμύρνης…

Η κοινωνία δεν είναι μάζα που χρειάζεται διαμόρφωση, αλλά πολίτες με εξατομικευμένες ανάγκες. Αυτοί οι πολίτες, είναι οι μοναδικοί πελάτες, τους οποίους θα έπρεπε να εξυπηρετεί η πολιτεία. Αλλιώς Εξάρχεια θα γίνουν, πολύ σύντομα, εκτός από τη Νέα Σμύρνη κι άλλα προάστια. Αλλιώς ο εμφύλιος δεν θα έχει τελειωμό!

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ
E-mail: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style