ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Πόσο όμορφο, αισιόδοξο και ρομαντικό είναι να κάνεις τους στίχους μουσική και τη μουσική ποίηση. Αυτό έκανε και κάνει η τραγουδοποιός και ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη. Μας κερνά «Άρωμα ginger» όπως είναι ο τίτλος της νέας της ποιητικής συλλογής, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άνεμος εκδοτική, και μας παρασύρει σε έναν κόσμο αλήθειας, δυνατών συναισθημάτων και ζωής. Μέσα από την κουβέντα μας, θα καταλάβετε απόλυτα τι εννοώ. Απολαύστε μία ουσιαστική συνέντευξη και αφεθείτε στο γλυκόπικρο και καλογραμμένο «Άρωμα ginger».

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να δημιουργήσεις την ποιητική συλλογή «Άρωμα ginger»;

Ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε ως πρότζεκ πριν την εποχή του κορονοϊού. Η ιδέα αυτή άρχισε να υλοποιείται σταδιακά μέσα από πρόβες. Όμως έμεινε στο συρτάρι για δύο χρόνια λόγω εγκλεισμού. Ήθελα μέσα από τα ποιήματα και τα τραγούδια μου, να πω μια ιστορία στον κόσμο. Μια αληθινή ιστορία δική μου, βιωματική. Έτσι λοιπόν συνέδεσα τα ποιήματά μου με συγκεκριμένα τραγούδια μου. Με τραγούδια που οι στίχοι τους είχαν μια άρρηκτη σύνδεση με κάποια από τα ποιήματα της συλλογής. Στην αρχή είχα σκεφτεί τη συλλογή αυτή ως ποιητικό μονόλογο σε κάποια θεατρική σκηνή. Όμως έπειτα βλέποντάς το από άλλη οπτική και αφού το συζήτησα με την καλή μου φίλη και ηθοποιό Λίζυ Ξανθοπούλου αποφάσισα να δω το εν λόγω πρότζεκτ ως έναν μουσικο-θεατρικό διάλογο, τύπου bar-theatre.

Το «Άρωμα ginger» ως μουσικο-θεατρικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στον τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη, (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022) απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο και αυτό υπήρξε για μένα η αφορμή να το εκδώσω.

Γράφεις βιωματικά και αισθαντικά. Πόσο δύσκολο είναι να αγγίξει ένας στίχος τον αναγνώστη;

Να ξενυχτάς για ένα στίχο κι αυτός να σε πληγώνει. Αυτό είχα γράψει κάποτε σε ένα ποστ μου στα social media ως διαπίστωση, προσπαθώντας να βρω ένα στίχο για να ολοκληρώσω ένα τραγούδι που έγραφα. Με παίδευε νύχτες πολλές μέχρι να τον βρω. Μερικές φορές ψάχνεις να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσεις και να αποτυπώσεις ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση και δεν τις βρίσκεις. Είναι ένας δύσκολος δρόμος. Όταν καταφέρνεις να τον περπατήσεις και να φτάσεις στον προορισμό, τότε νιώθεις ανακούφιση, αγαλλίαση και ένα είδος εξιλέωσης. Η βιωματική αποτύπωση στα κείμενά μου, στην ποίηση και στα τραγούδια μου είναι αυτός ο συνδετικός κρίκος που θέλω να δημιουργήσω προκειμένου να έρθω πολύ κοντά στον αναγνώστη/ακροατή. Είναι αυτός ο συνδετικός κρίκος που θέλω να φτιάξω, για να μας κάνει να συστηθούμε μέσα από τα βιώματά μας. Να απελευθερωθούμε. Να λυτρωθούμε. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινές ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα, ευαισθησίες.

Γράφεις μουσική, ποίηση, ερμηνεύεις. Πώς συνδέεται η μουσική με την ποίηση στη ζωή σου και πώς μεταφράζεται στη ζωή της Μαρίας αυτή η συνύπαρξη;

Η μουσική για μένα είναι ολόκληρη η ζωή μου. Η ψυχή μου. Το φως για να μπορώ να δω τις εικόνες γύρω μου και να τις σκαλίσω μέσα από νότες σε τραγούδια. Είναι το οξυγόνο μου. Η αλήθεια μου. Όλα όσα μπορώ να σκεφτώ είναι μουσική. Είναι η φλόγα που κρατάει το είναι μου ζωντανό. Η μουσική για μένα είναι αποκάλυψη.

Η ποίηση είναι μια αδιόρατη σιωπή που ταξιδεύει με έναν αινιγματικό τρόπο τα συναισθήματα και τις εικόνες που κυοφορούν οι σκέψεις. Η ποίηση είναι τραγούδι και το τραγούδι ποίηση. Για μένα είναι αλληλένδετα. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.

Κι αυτή η συνύπαρξη μεταφράζεται ως δύναμη, φως και εξέλιξη στη ζωή μου.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου;

Η έμπνευση για μένα μπορεί να προκύψει από το οτιδήποτε μου κινητοποιεί το συναίσθημα. Από οτιδήποτε προκαλεί και προσκαλεί τις αισθήσεις μου. Αυτό μπορεί να είναι μια σκέψη, μια εικόνα, μια μυρωδιά, μια συζήτηση, ένα χαμόγελο, η σιωπή, ένα τραγούδι, ο έρωτας, ο πόνος, η απογοήτευση, η αναμονή, η χαρά, η αγάπη, ένα ταξίδι, το διάβασμα, η ποίηση, η μνήμη. Γενικά η παρατήρηση της ζωής και των ανθρώπων μέσα σε αυτή.

Πώς θα αυτοπροσδιοριζόσουν επαγγελματικά, αν σε ρωτούσε κάποιος;

Τραγουδοποιός. Ποιήτρια.

Τι είναι αυτό που σε τρομάζει στην εποχή μας και ποια η πηγή δύναμης και φωτός;

Δε με τρομάζει, όμως με πειράζει η αδιαφορία.

«Έγινε κι η αδιαφορία χρόνια πάθηση.

Ντύσου καλά.

Φυσάει μελαγχολία.»

Ο παραπάνω στίχος είναι από το ποίημά μου με τίτλο «Μια αλλιώτικη ιστορία» και είναι μια διαπίστωση. Κι αν με πειράζει κάτι, είναι η συναισθηματική απάθεια. Η  απουσία αντίδρασης. Η αδιαφορία. Η έλλειψη συγκίνησης ενός εσώτερου εαυτού. Η συναισθηματική αποστασιοποίηση. Η ερήμωση της ψυχής. Αυτά με πειράζουν. Μα αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι ο υπερθετκός βαθμός από το ρήμα «νιώθω».

Η πηγή δύναμης και φωτός είναι η αλήθεια μας.

Η τέχνη είναι μια μορφή «επανάστασης» για όλα όσα ζούμε γύρω μας;

Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν είναι επανάσταση. Είναι σίγουρα σύνδεση.

Περίγραψε μου την Μαρία με 3 θετικά και 3 αρνητικά χαρακτηριστικά σου.

Ήρεμη δύναμη, ευαίσθητη, ευγενική.

Τελειομανής, αυστηρή με τον εαυτό μου, σκέφτομαι πολύ και μετράω αρκετά τα πράγματα μερικές φορές ενώ δεν θα έπρεπε.

Τι ονειρεύεσαι για την χώρα μας και τον πολιτισμό της;

Μια δυνατή αλλαγή που θα έρθει από τη ρίζα. Από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Από τον τρόπο που ζει, που ενεργεί, που σκέφτεται, που συμπεριφέρεται απέναντι στον εαυτό του και στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του, δίπλα του. Κι όλα αυτά καταλήγουν σε μια λέξη, τη λέξη «παιδεία».

Τι ετοιμάζεις στο εγγύς μέλλον;

Συγγραφή νέων βιβλίων, νέες δισκογραφικές δουλειές, live εμφανίσεις και συνεργασίες.

Αναζητήστε το «Άρωμα ginger» σε όλα τα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις άνεμος εκδοτική.

https://www.anemosekdotiki.gr/poihsh/ginger.html

Books and Style

Books and Style