ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: PETER TAMAS

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», ήταν ο τίτλος μιας παλιάς επιτυχημένης εκπομπής στην ΕΡΤ. Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι μόνο το κλεινόν άστυ των Αθηνών.

Ελλάδα είναι επίσης ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, οι Παπαδάτες, με τους 802 κατοίκους της, ενεργό κύτταρο της Δημοτικής Κοινότητας Θεσπρωτικού, η οποία διοικητικά υπάγεται στον παραμυθένιο Δήμο Ζηρού. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, αυτόν τον υπέροχο τόπο με τους αγέρωχους κατοίκους και την ανυπέρβλητη ιστορία του. Από εκεί, μάλιστα, πέρασε και δίδαξε ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός. Με τον φλογερό του δε λόγο, έπεισε τους κατοίκους να ιδρύσουν σχολείο. Σώζεται μάλιστα και επιστολή του προς τους κατοίκους.

To Books and Style βρέθηκε εκεί με την ευκαιρία της παρουσίασης του συλλογικού λογοτεχνικού έργου της συγγραφέως και διευθύντριας σύνταξης του B&S, Μαίρη Γκαζιάνη˙ και αυτό το οδοιπορικό στάθηκε η αφορμή για να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους οι οποίοι, όχι μόνο διατηρούν το χωριό στην παλιά του αίγλη, αλλά επιπλέον το εξελίσσουν μέσω του καθημερινού και αλτρουιστικού έργου τους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι οι εν λόγω τοπικοί φορείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με την Αντιπρόεδρο του χωριού, Πρόεδρο του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπαδατών και Υπεύθυνη Γυναικών στη Νέα Δημοκρατία του Δήμου Ζηρού, Φωτεινή Αυγέρη, με τον Δήμαρχο Ζηρού, Νικόλαο Καλαντζή, καθώς επίσης και με την αντιδήμαρχο του Δήμου, Ελένη Γεωργάνου.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΥΓΕΡΗ: 365 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΑΤΩΝ

Η Φωτεινή Αυγέρη αποτελεί μία προσωπικότητα sui generis: αυτόφωτη αλλά ανοιχτή στις διαφορετικές απόψεις, δυναμική χωρίς να χάνει την αμεσότητά της με τον κόσμο και, πάνω απ’ όλα, είναι η καρδιά των Παπαδατών.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία Αυγέρη, πείτε μας μερικά λόγια για το έργο σας στις Παπαδάτες.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΥΓΕΡΗ: Στις Παπαδάτες κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, ούτως ώστε να προωθήσουμε τον τόπο μας με την τόσο σημαντική ιστορία και πάντα για το κοινό καλό. Προσωπικά, προσπαθώ 365 μέρες το χρόνο να φέρουμε κόσμο στο χωριό διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις, από αθλητικές μέχρι και λογοτεχνικές.

Π.Π.: Θέλετε να μας αναφέρετε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο;

Φ.Α.: Φυσικά. Μια που βρισκόμαστε στον Νοέμβριο, ας ξεκινήσουμε με τη Γιορτή Ελιάς στις 25/11, η οποία διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παπαδατών τον οποίο προεδρεύω και υπό την Αιγίδα πάντα του Δήμου Ζηρού και του Δημάρχου κ. Καλαντζή. Τα Χριστούγεννα στολίζουμε το Δέντρο και κάνουμε ρεβεγιόν, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η κοπή της Πίτας του Συλλόγου μας. Μάλιστα, όλα τα παιδιά του χωριού συγκεντρώνονται και τους μοιράζουμε δώρα. Για να μην σας κουράσω, ας αναφέρω τη γιορτή που, κατά γενική ομολογία, είναι η πιο σημαντική της χρονιάς. Πρόκειται για το παραδοσιακό Καγκελάρι που ξεκινά από την Κυριακή του Πάσχα, για να ολοκληρωθεί την Τρίτη μετά το Πάσχα, στον Άγιο Γεώργιο, στην Γαλήνη.

Π.Π.: Το παραδοσιακό Καγκελάρι είναι παραδοσιακός χορός από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Φ.Α.: Ακριβώς! Γυναίκες και άντρες ντύνονται με παραδοσιακές σουλιώτικες στολές και γιορτάζουμε τη μνήμη εκείνης της ιστορικής περιόδου. Επειδή οι άνθρωποι δεν είχαν την ελευθερία του λόγου, δεν μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα, μετέφεραν τα μηνύματά τους μέσω τραγουδιών. Η συγκεκριμένη γιορτή είναι άκρως εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα, τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά.

Π.Π.: Έχω την εντύπωση ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις γιορτές που αφορούν στις γυναίκες…

Φ.Α.: Είναι αλήθεια ότι εδώ και δύο χρόνια έχω καθιερώσει τη Γιορτή της Μητέρας και τη Γιορτή της Γυναίκας. Οι γυναίκες του χωριού μαζευόμαστε στο καφενείο, όλες παίρνουν από ένα λουλούδι, πίνουν τον καφέ ή το ποτό τους και στη συνέχεια ακολουθεί γεύμα. Προσπαθώ πάντα να προωθώ, από τη δική μου θέση, την ισότητα των δύο φύλων.

Π.Π.: Ας μιλήσουμε τώρα για τις αθλητικές δραστηριότητες του χωριού και κατ’ επέκταση του Συλλόγου σας.

Φ.Α.: Κάθε Αύγουστο διοργανώνουμε τον Μαραθώνιο Παπαδατών, πέρσι μάλιστα όσοι συμμετείχαν σ’ αυτόν, διήνυσαν μια διαδρομή 21 χιλιομέτρων μέχρι το βουνό! Και, φυσικά, είχαμε προνοήσει να γευτούν όλοι τα παραδοσιακά φαγητά και τις πίτες μας, όπως λαχανόπιτα, ζυμαρόπιτα κ.ά.

Π.Π.: Και προσφάτως ξεκινήσατε τις παρουσιάσεις λογοτεχνών και των συγγραφικών έργων τους.

Φ.Α.: Ακριβώς. Και μάλιστα ξεκινήσαμε με μία συγγραφέα που βγήκε από τα σπλάχνα της Ηπείρου, την κ. Μαίρη Γκαζιάνη, όπου παρουσιάστηκε το συλλογικό λογοτεχνικό έργο της με μεγάλη επιτυχία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Π.Π.: Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τον Δήμο Ζηρού;

Φ.Α.: Με μια λέξη; Εξαιρετική! Τα πάντα γίνονται με τη συμβολή του Δημάρχου κ. Νίκου Καλαντζή. Μας στηρίζει πάντα με την παρουσία του, και για εμένα αυτό σημαίνει και «λέει» πολλά…

Π.Π.: Έχετε κάποιους Χορηγούς για όλες αυτές τις δραστηριότητες;

Φ.Α.: Ναι, και θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Παραδοσιακός Ξενώνας «Το Καγκελάρι», του Ευάγγελου Σιάρκου, προσφέρει φιλοξενία, όταν χρειαστεί, στους καλεσμένους του Συλλόγου μας, για παράδειγμα όταν πρόκειται για την παρουσίαση ενός βιβλίου ή ενός άλλου πολιτιστικού ή αθλητικού γεγονότος.

Π.Π.: Πώς είναι εδώ η ζωή τον χειμώνα;

Φ.Α.: Μοναδικά. Σκεφτείτε απλά μια εικόνα: έξω να κάνει κρύο, να βρέχει ή να χιονίζει και μέσα στο σπίτι το τζάκι να είναι αναμμένο και η οικογένεια να απολαμβάνει μια σπιτική τυρόπιτα. Ποτέ δεν πλήττουμε ζώντας σε έναν τόπο με φυσική ομορφιά και τεράστια ιστορία.

Π.Π.: Περιγράψτε μας, με μια πρόταση, τις Παπαδάτες.

Φ.Α.: Είναι το καλύτερο χωριό της Πρέβεζας!

__

Προτού επιστρέψουμε στην Αθήνα (για να είμαστε ειλικρινείς θέλαμε να μείνουμε περισσότερο σε αυτόν τον Ηπειρώτικο παράδεισο, όμως οι υποχρεώσεις «έτρεχαν» στην πρωτεύουσα) μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή, καθώς επίσης και με την Αντιδήμαρχο κ. Ελένη Γεωργάνου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΗΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα θέλατε να μας περιγράψετε εν συντομία, τι έχει επιτευχθεί επί δημαρχίας σας έως τώρα, στον τομέα ανάπτυξης του Δήμου (υποδομές, ύδρευση, κοινωνική πολιτική και πολιτισμός);

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Στον Δήμο μας, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2014, προχωρήσαμε δεκάδες έργα και δράσεις σε κάθε αναπτυξιακό τομέα του και δρομολογήσαμε πολλά περισσότερα. Ο Δήμος Ζηρού είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος, οπότε στα πρώτα πράγματα που προχωρήσαμε ήταν η ίδρυση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει να επιδείξει μια σειρά από δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις μέχρι σήμερα. Στην ύδρευση κάναμε παρεμβάσεις, σχεδόν σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, με την κατασκευή καινούργιων υδραγωγείων, ανακαίνισης παλαιών, την αλλαγή αντλιών, δικτύων κ.λπ., καθώς παραλάβαμε ένα παλαιό και προβληματικό – στο μεγαλύτερο τμήμα του – δίκτυο ύδρευσης κ.ά. Επίσης προχωρήσαμε μελέτες αξιοποίησης της λίμνης Ζηρού, που είναι ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καλούμε όλους τους αναγνώστες σας να την επισκεφθούν και να απολαύσουν τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της.

Ακόμη αναλάβαμε μια σειρά από δράσεις, με στόχο την πολύπλευρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα των πιο αδύναμων, αλλά και των προσφύγων που φιλοξενήσαμε στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πετροπουλάκη», στην πόλη της Φιλιππιάδας. Στον Πολιτισμό, οργανώσαμε και καθιερώσαμε, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου, το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Ζηρού» το οποίο κάθε χρόνο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Οργανώσαμε και καθιερώσαμε το «Μαγικό χωριό» Δήμου Ζηρού κάθε Χριστούγεννα, το οποίο επίσης σημειώνει εξαιρετική επιτυχία. Φέτος για πρώτη φορά οργανώσαμε Συμπόσιο τοπικών γεύσεων, το οποίο προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, όχι μόνο των κατοίκων του Δήμου μας, αλλά κι όλης της Ηπείρου και ευρύτερα.

Π.Π.: Ποια είναι τα προβλήματα του Δήμου Ζηρού που αναζητούν άμεσες λύσεις;

Ν.Κ.: Τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, είναι τα εξής: Πρώτα απ’ όλα η ανεργία που δημιουργεί και ιδιαίτερα κοινωνικά ζητήματα. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα απόρροια της οικονομικοκοινωνικής κρίσης, στο οποίο καλείται να δώσει αποφασιστικές λύσεις η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, είναι αυτό με την ύδρευση. Οι παλαιωμένες υποδομές, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων νερού κατά τους θερινούς μήνες, συνθέτουν ένα ζήτημα στο οποίο προσπαθούμε με καθημερινές και στοχευμένες ενέργειες να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις. Το τρίτο θέμα που μας απασχολεί, είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό. Γενικά οι υποδομές μας χρειάζονται εκσυγχρονισμό και οι δυνατότητες αυτή την εποχή είναι πολύ περιορισμένες.

Π.Π.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που δίνετε ως προς την ανάπτυξη του Δήμου αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά σας και κατά πόσο η σημερινή οικονομική κατάσταση επηρεάζει την υλοποίησή τους;

Ν.Κ.: Όσον αφορά στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, ο σχεδιασμός μας εστιάζεται κυρίως σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητης γης στον Δήμο μας οι οποίες, εάν καλλιεργούνταν βάση συγκεκριμένου πλάνου, θα μπορούσαν συνδυαστικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα και να συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ο δεύτερος αφορά στον τουρισμό. Ο Δήμος Ζηρού διαθέτει φυσικά τοπία μοναδικής ομορφιάς, αλλά και ιστορικά μνημεία, μονές και άλλα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και των τουρισμών και ειδικά τώρα με την ολοκλήρωση των έργων της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού, είναι εύκολα προσβάσιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο τρίτος άξονας αφορά στον Πολιτισμό και την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών προϊόντων. Η ξεχωριστή γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής αλλά κι ολόκληρης της Ηπείρου, σε συνδυασμό με τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα πιο ασφαλές μονοπάτι ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
__

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία Γεωργάνου, είστε μόλις 33 ετών, με δεκαετή επαγγελματική πείρα και με δύο χρόνια θητεία στον Δήμο Ζηρού. Ποιο είναι το αντικείμενό σας στον Δήμο;

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ: Είμαι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά για να βάλουμε πρώτα τους αναγνώστες του Books and Style στο «κλίμα», να πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε στην εντυπωσιακή Λίμνη Ζηρού. Ασχολούμαι με τα μεγάλα έργα του Δήμου μας. Είμαι μηχανικός στο επάγγελμα, οπότε η επαγγελματική πείρα μου με βοήθησε πολύ στο να αφουγκραστώ τις ανάγκες του τόπου μου.

Π.Π.: Ποια ήταν η κατάσταση σε έργα και υποδομές προτού αναλάβετε έναν τόσο νευραλγικό τομέα, όπως είναι τα τεχνικά έργα;

Ε.Γ.: Για να είμαι ειλικρινής, είχα βρει πολλά έτοιμα έργα και πλέον «κυνηγώ» τη διαδικασία για να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα τα υπόλοιπα που απομένουν.

Π.Π.: Και ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ζηρού;

Ε.Γ.: Είναι γεγονός ότι η χρηματοδότηση δεν είναι ανάλογη των αναγκών μας, ακριβώς λόγω της γενικευμένης οικονομικής κατάστασης. Οι ανάγκες είναι αρκετές και θα αναφέρω ενδεικτικά τομείς όπως η οδοποιία, η ύδρευση κατά τους θερινούς μήνες κ.ά.. Προσπαθούμε για το καλύτερο και τα καταφέρνουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες των καιρών… Για παράδειγμα, προσφάτως χίλια σπίτια συνδέθηκαν με τον Βιολογικό Καθαρισμό (αποχέτευση) και αυτό θεωρώ πως είναι μόνο η αρχή. Έχουμε τη θέληση να βοηθήσουμε στην πράξη τους δημότες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Αποτελεί ηθική υποχρέωση.

Π.Π.: Το χωριό Παπαδάτες δεν βρίσκεται μακριά από αυτή την υπέροχη λίμνη που αντικρίζουμε. Τι έχει προσφέρει ο Δήμος σε αυτό το ιστορικό χωριό;

Ε.Γ.: Είμαστε πάντα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν και τιμούν το χωριό τους. Ξέρετε, αρκεί να μιλήσει κάποιος μαζί τους και εύκολα θα διαπιστώσει ότι πρώτο μέλημά τους είναι η διατήρηση των παραδόσεων. Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι βαρούν το χέρι στο τραπέζι για το χωρίο τους και τις ανάγκες του. Ακόμη και η νεολαία του χωριού, προθυμοποιείται και διεκδικεί. Έχουμε κάνει μεγάλη δουλειά στις Παπαδάτες, κυρίως στον τομέα της ύδρευσης, όμως φυσικά έχουν ακόμη να γίνουν πολλά. Προσφάτως φτιάχτηκε μια παιδική χαρά. Προχωράμε, λοιπόν, σε συνεργασία με τους κατοίκους του.

Π.Π.: Είστε νέα και επιτυχημένη στον τομέα σας. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από την κρίση;

Ε.Γ.: Θα μιλήσω, όπως πάντα, ανοιχτά. Η γενιά μου αδικήθηκε. Τελειώσαμε το Λύκειο με όνειρα, όμως πέσαμε πάνω στην οικονομική κρίση. Μείναμε στον αέρα, γεγονός που μας μπλοκάρει. Όμως θεωρώ ότι η δουλειά και η συνέπεια θα μας κάνει και πάλι δυνατούς. Ας διορθώσουμε τους λάθος θεσμούς χωρίς να τους καταργήσουμε. Κι ας κοιτάξουμε μπροστά.

* Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπαδατών Φωτεινή Αυγέρη, για τη διοργάνωση και την υλικοτεχνική βοήθεια.
* Ευχαριστούμε πολύ τον υπέροχο ξενώνα «Το Καγκελάρι», για την άψογη φιλοξενία.
* Ευχαριστούμε επίσης την εκπληκτική ταβέρνα «Ο Χαρίλαος».
* Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αλίκη Νάσση για τις ιστορικές διευκρινίσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style