ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Βαθύς, λυρικός ο Χάρης Παπασάββας σε προσκαλεί σε ερωτικό δείπνο με το βιβλίο του.

Βαλς χορεύουν ζωντανοί και αέρινοι οι στίχοι του και η ατμόσφαιρα αποκτά ηδονική κίνηση. Μυσταγωγικές γεύσεις οι αφιερώσεις του, κρασί ζεστό στον ουρανίσκο οι εικόνες του.

Και αυτές οι λέξεις του αναποδογυρίζουν τις καρέκλες, ανατρέπουν όσα επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξέρει , καθώς διαθέτουν την μαεστρία να μιλάνε για το καλό και το κακό, για την ελπίδα και την απελπισία σαν να είναι ένα κράμα. Και είναι ένα κράμα ανθρώπινο. Πεθαίνει και ανασταίνεται ο άνθρωπος με πολλές μορφές, μεθυσμένος μέσα στο μικρό, το μεσαίο, το μεγάλο όνειρο. Μέσα στις πλούσιες μνήμες και στη δίψα για τη ζωή.

Εκατοντάδες ζωές ζει μέσα από τα ποιήματα του και μας τις δωρίζει, ως ένα τεκμήριο φιλίας απέναντι στον άνθρωπο που το κορμί του και η ψυχή του δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει μήκη και πλάτη ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, φυλής κλ.π.

Πολλοί διαφορετικοί ύμνοι στον έρωτα ενώνουν τα χέρια τους σε ένα συλλογικό τελετουργικό, που από την έξαψη περνά στην ωριμότητα και πάλι από την αρχή.

Άπλα κορμιών και ηδονής και ψυχής και αγάπης οι συνειρμοί του ξορκίζουν τα σκιάχτρα και τους δαίμονες, στήνουν παγκάκι να ξαποστάσουμε από αυτά που μας χωρίζουν, από αυτά που μας κάνουν  να μοιάζουμε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε.

Έχεις δίκιο Χάρη. Αγίασμα είναι ο έρωτας…

Άπλα, λοιπόν, στους έρωτες που μας ενώνουν.

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια

Books and Style

Books and Style