ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
Το μυθιστόρημα του Τάκη Τάγκαλου « 7 ΨΥΧΕΣ – Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» είναι ένα εξαιρετικό έργο που ξεχωρίζει για την ανατρεπτική αφηγηματική δυναμική του, την ιδιόρρυθμη πλοκή του και την οραματική του αντιστοίχηση με το μεταφυσικό, το υπερβατικό, που ταράζει τις ισορροπίες και ανακατατάσσει τον κόσμο.
Ο μθυστοριογράφος, έχοντας μελετήσει σε βάθος τον κοινωνικό βίο της χώρας, δανείζεται φιγούρες όλων των κοινωνικών τάξεων και τους δίνει πνοή στο έργο του. Τους πείθει συνωμοτικά να γίνουν πρωταγωνιστές σε πράξεις ζωής, θανάτου, φόβου, πάθους, εξάρτησης και φόνου.
Μύθοι και πραγματικότητα εναλάσσονται προκαλώντας στον αναγνώστη σύγχυση για την έκβαση του μυθιστορήματος. Και το μυστήριο πλανάται πάνω από τα κεφάλια των ηρώων και ρουφάει την προσοχή του αναγνώστη, που μετά από την πρωτη χαλαρή ανάγνωση στο καναπέ του δεν μπορεί να το αποχωριστεί και το κουβαλάει μαζί του μην τυχόν και χάσει κάποιες λέξεις που μπορεί να του υποδεικνύουν τον ένοχο.
Όμως οι ένοχοι είναι πολλοί, αόρατοι κι αθόρυβοι, δεν σε αφήνουν να τους δεις, να τους ακούσεις, να τους ψηλαφήσεις γιατί είναι υπεράνω υποψίας. Κοινοί άνθρωποι προγραμματίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους κι ας μην το ξέρουν. Εμείς τους παρακολουθούμε αλλά δεν καταλαβαίνουμε ότι τους παρακολουθούμε γιατί έτσι ορίζει η μυθυστοριματική αρχιτεκτονική του Τάκη Τάγκαλου.
Ο αιφνιδιασμός είναι μια τέχνη χωρίς φλυαρία, την οποία ξέρει να χρησιμοποιεί καλά ο συγγραφέας και εδώ μας αποκαλύπτει τον τρωτό άνθρωπο, το προπατορικό αμάρτημα, τα πρόβατα προς σφαγή, την πολιτική ελεγεία της θυσίας του έμβρυου και το κοπάδι που συνεχίζει να περιφέρεται χωρίς σκοπό. Όλες οι αγωνίες ταξιδεύουν με έναν προβληματισμό : Είσαι ή δεν είσαι υπεύθυνος της τύχης σου;
Ποιοι είναι τελικά τα θύματα και ποιοι οι θύτες; Μήπως κάποια από τα θύματα είναι οι ηθικοί αυτουργοί της εκτελεσμένης μοίρα τους; Μήπως εκούσια προκάλεσαν την κατάληξη τους, γιατί ήταν η συνείδησή τους φιμωμένη από το συμφέρον τους;
Κοσμοκαλόγεροι, κοινοί θνητοί και μια γάτα με 7 ψυχές που δίνει το εισητήριο θανάτου σε αυτόν που κανακεύει περισσότερο, λες και προσπαθεί να τον σώσει από μια θυμωμένη μοίρα, αιωρούνται όλοι μαζί σαν μαριονέτες, με αγάπη και μίσος, σε ένα δάσος με πολλά πρόσωπα, το δάσος της ζωής. Πάιρνουν θέση και ακούν ό ένας τον άλλον, αλλά μόνο στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την προφητεία.
Η συλλογικότητα εν μέσω των χρησμών, εν μέσω των ήξεις αφήξεις, εν μέσω ανώμαλων καιρών αποκτά τη διάσταση της ένωσης των ανθρώπων, προκειμένου για την επιβίωση τους. Θλιβερή κι όμως αληθινή η απεικόνιση της πραγματικότητας που στερεί τις κοινωνίες από την δημιουργία και την εξέλιξη.
Καλογραμμένες περιγραφές αποτυπώνουν εύστοχα στο μυαλό του αναγνώστη γλαφυρές εικόνες. Συναισθήματα που συγκρούονται, σχίζουν την επιφάνεια την μορφών για να αποκαλύψουν τον υπαρξισμό τους, την αλήθεια τους.
Μια αλήθεια που μιλάει για κάθετι που ο άνθρωπος κουβαλάει μέσα του: τους ανθρώπους του, τον τόπο του, τα πάθη του, το αέναο ταξίδι της ζωής μες στο οποίο ανθίζει ή βαλτώνει.
Οι τραγικότητες εδώ αποτυπώνονται σαν απαραίτητα στοιχεία της ύπαρξης και της συνύπαρξης, του αθώου παιδιού, του ένοχου τοκογλύφου, και του ήρωα αστυνόμου, του ερωτευμένου ζευγαριού και της απατημένης συζύγου, του έμβρυου και της μητέρας/ερωμενης. Κοινό τους σημείο αποτελεί μια μαύρη γάτα, ένα σημάδι σουρεαλιστικής διαμήνυσης θανάτου.
Στρατεύονται όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, από τον συγγραφέα, προκειμένου να μας προιδεάσει για τον κοινό μας αγώνα απέναντι στο θάνατο. Να μας αφήσει υπόνοιες ότι ο καλός κι ο κακός, ο αθώος και ο ένοχος δεν είναι παρα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπως ακριβώς είναι η αλήθεια και το ψέμα, η ζωή κι ο θάνατος.
Θα ‘ελεγα ότι το βιβλίο αυτό, μέσα από την έρευνα που κάνει στις ιστορίες που πλάθει, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον αναγνώστη, λειτουργεί παραπεμπτικά, σαν να στρώνει το χαλί για να περάσουμε απ’ την έρευνα για τον άλλον στην έρευνα για τον εαυτό μας…
Θερμά συγχαρητήρια Τάκη μου για το υπέροχο βιβλίο σου. Εύχομαι να δω και την μεταφορά του στην τηλεόραση.
Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas