ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

«Πατρίδα σου είναι εκεί όπου ανήκει η καρδιά σου». Αυτή είναι η πρώτη φράση που μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το νέο βιβλίο του ηθοποιού και συγγραφέα Στάθη Νικολαϊδη «Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι & Γεύομαι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΕΡΕ.

Αξέχαστα βιώματα, μυρωδιές και γεύσεις από την Πόλη σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που ξεδιπλώνονται σ’ ένα χαρτί παρέα με τις αναμνήσεις του συγγραφέα, συνθέτουν ένα καλογραμμένο κι ενδιαφέρον βιβλίο. Ένα ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων και των γεύσεων της Πόλης.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας ανοίγει το σεντούκι των αναμνήσεών του από το 1959 έως το 1974. Τα νεανικά του χρόνια, τα βιώματά του από την τρυφερή νεανική και εφηβική ηλικία, μέχρι και τη στιγμή που φεύγει για τον Πειραιά, χωρίς γυρισμό, αλλά παίρνοντας μαζί του τις αναμνήσεις και τις γεύσεις ενός υπέροχου πολιτισμού.  Κάθε σελίδα κερδίζει τον αναγνώστη, τον γεμίζει όμορφα συναισθήματα, ενώ αυτόματα, μέσα από την περιγραφική αφήγηση του συγγραφέα, ξεναγείται σε εμβληματικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, γνωρίζει ήθη και έθιμα, συνήθειες αλλά και μέλη της οικογένειας του συγγραφέα, με την μητέρα του την κυρία Μαίρη να ξεχωρίζει και να μαγειρεύει συνταγές σ’ ένα κράμα ανατολίτικης και ευρωπαϊκής κουζίνας. Μάλιστα, ο Στάθης Νικολαϊδης, στον πρόλογο αυτού του βιβλίου δεν διστάζει να αναφέρει ότι η ίδια η μητέρα του αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την συγγραφή του βιβλίου του.

Η μητέρα του συγγραφέα,  μια σπουδαία Κωνσταντινουπολίτισσα  αρχόντισσα με μεράκι και αγάπη για το φαγητό… Συνεπώς, το δεύτερο μέρος του βιβλίου  είναι αφιερωμένο σε γευστικές συνταγές, που έχει μελετήσει και μαγειρέψει και ο ίδιος ο συγγραφέας και μας τις προτείνει.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή, δίχως επιτηδευμένες εκφράσεις. Κυριαρχεί το περιγραφικό στοιχείο που ωθεί τον αναγνώστη να συγκινηθεί αλλά και να ταξιδέψει στα μονοπάτια και τα μνημεία της Πόλης. Ένα βιβλίο -φόρος τιμής στις αναμνήσεις, τα βιώματα και τις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης που ο συγγραφέας θέλει να κρατήσει ζωντανές στη μνήμη του και το καταφέρνει επάξια! Μεγάλο μπράβο και καλή επιτυχία στην πορεία του βιβλίου!

 

Τίτλος Βιβλίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Θυμάμαι & Γεύομαι
Συγγραφέας: Στάθης Νικολαΐδης
ISBN: 978-618-85366-1-6
Έτος κυκλοφορίας: Απρίλιος 2021
Εξώφυλλο: μαλακό
Μέγεθος: 21χ14
 
https://ekdoseisdere.com/

Books and Style

Books and Style