ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ Δ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Τα θέματα που παρουσιάζω, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης μου μέσα από πολλά επιστημονικά και μεταφυσικά συγγράμματα και πειραματισμών μου, που συστήνω βέβαια στους αναγνώστες μόνο για μελέτη.
Είναι βέβαιο ότι στην εποχή μας – μια εποχή άρνησης και επανεξέτασης όλων των θεωριών – ο σύγχρονος άνθρωπος, ταλαιπωρημένος από την ίδια του την εξέλιξη, αισθάνεται την ανάγκη της ψυχικής και πνευματικής του λύτρωσης. Ίσως γι’ αυτό ψάχνει τις αλήθειες που θα τον οδηγήσουν στις απαντήσεις των αιώνιων ερωτημάτων του, όπου καμιά επιστήμη και καμιά θεωρία δεν μπόρεσε ποτέ να του δώσει μια σαφή απάντηση: «Ποιος είμαι; Από πού έρχομαι; Πού θα πάω;», διερωτάται ο κάθε άνθρωπος κι αυτά είναι τα τρία βασικά αναπάντητα ερωτήματά του όπου πιθανόν η απάντηση να έρχεται από τη μεταφυσική, τον αποκρυφισμό και την παραψυχολογία.
Όλα αυτά τα μεταφυσικά ή απόκρυφα θέματα που απασχολούν όλους και μας είναι άγνωστα, ανήκουν – όπως λένε οι ειδικοί – στη μεταφυσική, τον αποκρυφισμό και την παραψυχολογία. Όλα λοιπόν αυτά ασχολούνται γενικά με τις αόρατες δυνάμεις του ανθρώπου, αφού σταδιακά από τον αρχαίο κόσμο μέχρι και τις μέρες μας, ο επιστημονικός ορθολογισμός και η στενότητα της επιστήμης έκαναν τον άνθρωπο ένα σκεπτόμενο πυγμαίο, μπροστά σε τέτοιου είδους θέματα. Αυτές οι τέχνες ή επιστήμες, όπως πολλοί ισχυρίζονται, θα αποτελέσει την επιστήμη του μέλλοντος, αφού η σημερινή επιστήμη συνεχώς αναιρεί, ανατρέπει ό,τι ισχυρίζεται και διορθώνει. Ωστόσο μπορούμε να ισχυριστούμε πως αυτές οι τέχνες ή επιστήμες (ο καθένας μπορεί να τις αποκαλεί όπως θέλει) είναι γενικά μια μυστικιστική αντίληψη που διαμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Οι παραπάνω έννοιες που περικλείονται με μια λέξη, μπορώ να πω στον μυστικισμό, σταδιακά άρχισαν να επαληθεύονται πρακτικά και να οδηγούν στο μονοπάτι του μυστηρίου, αποδεικνύοντας ότι τα αόρατα στοιχεία του ανθρώπου έχουν σχέση με τα αόρατα στοιχεία της φύσεως. Στην εποχή μας παρακολουθούμε ότι και η σύγχρονη επιστήμη, έτσι κι αλλιώς, ενώ διχάζεται, βαδίζει πάνω στα συμπεράσματα της μεταφυσικής και προσπαθεί να τα αναλύσει. Προς το παρόν φαίνεται ότι η φυσιολογία παραδέχεται και αποδεικνύει την ύπαρξη της αύρας, ή του αστρικού σώματος σε κάθε ον -ακόμα και στα φυτά. Η τηλεπάθεια, η δεύτερη όραση, η πρόγνωση και άλλα πολλά που απασχολούν τον άνθρωπο, ίσως να είναι απλώς φυσικά φαινόμενα μέσα στο μυαλό και στην ψυχή, ή ακόμη και του ενστίκτου μας. Φαίνεται όμως από έρευνες, ότι παγκοσμίως μόνο ένα 5% των ανθρώπων έχουν απόκρυφες δυνάμεις…
Ο πρωτόγονος άνθρωπος πίστευε ότι ο κόσμος ήταν γεμάτος από άγνωστες δυνάμεις που τον διοικούσαν. Στην εποχή μας, εποχή πλέον της λογικής, υπάρχει ο ισχυρισμός πως αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν μόνο στην φαντασία του ανθρώπου και ότι μόνο η λογική μπορεί να αποδείξει και να δώσει τη γνώση και την αλήθεια στον άνθρωπο. Οι λεγόμενες μαγικές δυνάμεις είναι βέβαια μέρος ενός υπογείου κόσμου της συνείδησής μας και θα έλεγα ότι είναι δυνάμεις μιας δεύτερης κι ανεξήγητης οράσεως. Ο πολιτισμός είναι εμφανές ότι απορρίπτει αυτές τις δυνάμεις, αντίθετα όμως υπάρχει η απόδειξη πως αν ο άνθρωπος λάβει μέσα του ως δεδομένο τον αποκρυφισμό, μέσα από μελέτη και άσκηση, πάντα ως ατομική ενέργεια, μπορεί να αποκαλύψει και να του αποκαλυφθούν πολλά. Είναι όντως φανερό ότι οι περισσότεροι, είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την ιδέα πως ο άνθρωπος έχει υποσυνείδητες δυνάμεις που είναι κρυμμένες από την συνειδητή τους διάνοια.
Εικάζεται δε ότι στους ποιητές και τους συγγραφείς, η λειτουργία Χ είναι πιο ανεπτυγμένη από άλλους ανθρώπους˙ έτσι αντιλαμβάνονται μέσα από έναν ακούσιο ενθουσιασμό, να δημιουργούν στο μυαλό τους φανταστικές εικόνες έξω από την πραγματικότητα του κόσμου και να δημιουργούν άπιαστες εικόνες στο χαρτί, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους ζωγράφους που δημιουργούν άπιαστες εικόνες στον καμβά τους. Όμως μια πρώτη αντίδραση σ’ αυτές τις εικασίες, είναι να απορρίψει όλα αυτά ο κάθε ορθολογιστής, ως φαντασία και κάτι καθαρά υποκειμενικό.
Το ότι όμως υπάρχουν Γνώστες, Μυημένοι, Μύστες και Μάγοι, ενώ δεν το πιστεύουμε, πολλές φορές έχει αποδειχθεί. Θα είναι περίπλοκο να αναφερθώ στην ιστορία της Μαγείας μέσα στους αιώνες που πέρασαν. Υπάρχουν όμως ιστορίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπων που κατέχουν την γνώση, την παραψυχολογία, τις απόκρυφες τέχνες και Μάγοι. Είναι σίγουρο βέβαια ότι το βιολογικό πεπρωμένο του ανθρώπου, είναι να αναπτύξει τη λειτουργία Χ, ενώ παράλληλα όλα τα ζωντανά όντα του πλανήτη το προσπαθούν και τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβάνονται. Ένας πραγματικός Γνώστης, ένας Μάγος είναι ο άνθρωπος στον οποίο η λειτουργία Χ είναι ανεπτυγμένη περισσότερο από τον μέσο όρο. Σύμφωνα όμως με αυτό τον ορισμό, δεν υπήρξαν κι ούτε υπάρχουν πολλοί πραγματικοί Γνώστες, Μύστες ή Μάγοι κι αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα μεγάλα ονόματα της Μαγείας ήταν τσαρλατάνοι ή άνθρωποι που εξαπατούσαν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Παγκοσμίως μόνο ένα 5% των ανθρώπων έχουν απόκρυφες δυνάμεις
Ορισμένοι, όμως, είναι αληθές ότι διέθεταν ένα υψηλό βαθμό διαισθητικών δυνάμεων. Βέβαια αυτές οι σπάνιες δυνάμεις βρίσκονται στο κάτω άκρο της διαίσθησης του ανθρώπου. Αυτό που στη μεταφυσική αποκαλούμε «κόκκινο άκρο του φάσματος». Η λειτουργία Χ βρίσκεται στο βιολετί άκρο. Αυτό αποτελεί μια υπεραπλούστευση που δεν μπορώ να εξηγήσω. Αυτό που γνωρίζω και μπορώ να αναφέρω είναι ότι η λειτουργία Χ βασίζεται στην επιστημονική ανακάλυψη της σεροτονίνης, της ορμόνης της λειτουργίας Χ. LSD 25.
Είναι αλήθεια πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το όνειρο να σταθούν πάνω από τον χώρο και τον χρόνο και να μπορέσουν να δουν εμπρός και πίσω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ίσως γι’ αυτό και η πλειονότητα των ανθρώπων είναι ευάλωτη απέναντι σ’ όσους λένε ότι κατέχουν μεταφυσικές δυνάμεις. Είναι όμως όλοι όσοι λένε ότι κατέχουν απόκρυφες και μυστικιστικές δυνάμεις τσαρλατάνοι; Προφανώς, όχι! Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι διορατικοί, κι ενώ η επιστήμη απορρίπτει την δεύτερη όραση, αυτό που λέμε διορατικότητα, η σύγχρονη παραψυχολογία την αποδέχεται όχι μόνο ως χάρισμα, αλλά και σαν επιστήμη και βεβαιώνει ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να είναι διορατικός και να προφητέψει, αν έχει στην κατοχή του αυτό που θα λέγαμε πέμπτη αίσθηση, από την οποία μπορεί να αναπτύξει και την έκτη αίσθηση: εκείνη που κοιμάται μέσα του και μπορεί αν ξυπνήσει, να υψωθεί στον χώρο και τον χρόνο και να ταξιδέψει στο παρελθόν και στο μέλλον. Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να εξηγήσω πως όταν λέω «διορατικότητα», εννοώ την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε πράγματα και γεγονότα, πάνω από τον χώρο και τον χρόνο. Δηλαδή αυτά που βρίσκονται στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον.
Ο κρίσιμος ορισμός της επιστήμης για τη διορατικότητα πιστεύει ότι είναι η ικανότητα να βλέπουμε καταστάσεις και διαδικασίες, που είναι απρόσιτες στην αισθητική αντίληψη. Η κλασική επιστήμη εμμένει στην άποψη ότι η διορατικότητα βασίζεται στην αυξημένη ευαισθησία ενός ατόμου, σε μια ασυναίσθητη σύνδεση αοράτων αισθητικών εντυπώσεων, ή σε μια ακόμα ανώμαλη αυξημένη ικανότητα συνδυασμών. Έτσι η διορατικότητα και η τηλεπάθεια είναι πράγματα που μπορεί να τα κατορθώσει και να τα ζήσει κάποιος, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά, με εξαίρεση βέβαια τα ελεγχομένα πειράματα. Πρέπει λοιπόν να αρνηθούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι διορατικοί που μπορούν να δουν το παρελθόν και το μέλλον; Οπωσδήποτε όχι. Όταν κάποιος μας λέει το παρελθόν μας, αυτό έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό αλλά ανεξήγητο το πώς ο άλλος που δεν μας γνωρίζει, μας το παραθέτει λεπτομερώς.
Το μέλλον όμως είναι κρυφό. Είναι σκοτεινό, ώσπου να βρεθεί μια μέρα που να εξακριβωθούν και να επαληθευθούν αυτά που είδε εκ των προτέρων εκείνος που κατέχει την τέχνη της διορατικότητας. Εγώ προσωπικά θα επιμένω ότι κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να πετύχει να γίνει διορατικός, αφού πειραματιστεί με δύναμη και υπομονή, να περάσει πέρα από τις πέντε αισθήσεις του και να ανακαλύψει την μυστηριώδη έκτη αίσθηση, που όσο κι αν φανεί παράξενο, είναι ο μοναδικός μας δεσμός με την τέταρτη διάσταση. Ο στόχος αυτός βέβαια για να επιτευχθεί, θέλει τόλμη και ισχυρή θέληση. Χρειάζεται να αφιερωθεί χρόνος και σύστημα, ακριβώς όπως και κάθε τι που αναπτύσσεται οργανικά, που δίνει καρπούς και αφήνεται να αξιοποιηθεί για το καλό του εαυτού μας, αλλά και για το καλό της ανθρωπότητας. Τελικά ο δρόμος προς την έκτη αίσθηση, τη διόραση, την τηλεπάθεια ακόμα και την προφητεία, αν και δύσκολος και ανηφορικός, αποτελεί ένα επιστημονικό και ψυχολογικό πρόβλημα.
Όποιος αγωνιστεί ν’ ακολουθήσει τη μεταφυσική γνώση με δύναμη, θέληση και υπομονετικά, μέσα από το πέπλο που μέχρι τώρα έκρυβε την έννοια της έκτης αίσθησης, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει την δεύτερη όραση και θα σταθεί πάνω από τον χώρο κι από τον χρόνο. Κι αυτό επειδή όλα αυτά υπάρχουν μέσα μας, ίσως σε μια λανθάνουσα κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τόλμη να την ανακαλύψουμε και να την αποκτήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε και την ορθή ανάγνωση της σκέψης. Ανάγνωση της σκέψης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αποκαλούμε την τηλεπάθεια, Τη μεταβίβαση της σκέψης που θα πρέπει ο νους να αποτελέσει και πομπό, αλλά και δέκτη. Η επιτυχία της ανάγνωσης της σκέψης, δηλαδή της τηλεπάθειας, είναι πάντα να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι έχει στο μυαλό του ο άλλος και συνίσταται στο να μπορεί να μεταβιβάσει τη σκέψη του αμέσως και δίχως την μεσολάβηση άλλων αισθήσεων. Δηλαδή να μεταβιβαστεί ένα μήνυμα, από το ένα πνεύμα σ’ ένα άλλο.
Οι πρώτες επιστημονικές δοκιμές-πειράματα στον τομέα της ανάγνωσης της σκέψης και της μεταβίβασης της σκέψης, έγιναν κατά την έρευνα του υπνωτισμού. Με τα πειράματα αυτά, οι παραψυχολόγοι απέδειξαν ότι η ανάγνωση της σκέψης και η προφητεία τέμνονται, ή με άλλα λόγια συμπληρώνουν η μια την άλλη. Μετά από αυτά, θα πρέπει να αντιληφθούμε και να διευκρινίσουμε ότι οι πνευματικές λειτουργίες του ανθρώπου δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνον ως λειτουργίες του εγκεφάλου, καθώς λειτουργεί μέσα μας και κάτι άλλο – που το μαντεύουμε ίσως και το αισθανόμαστε – το οποίο δεν μπορούμε ακόμα να το μάθουμε και να το εξηγήσουμε με ακρίβεια. Παρόλα αυτά, όλοι μπορούμε να ξυπνήσουμε και να αναπτύξουμε μέσα μας τις ικανότητες που μας έδωσε ο Θεός, ή το Σύμπαν ή η Φύση, ό,τι κι όποιος ο καθένας μας πιστεύει ότι είναι ο Δημιουργός…
Ο δρόμος προς την έκτη αίσθηση αποτελεί ένα επιστημονικό και ψυχολογικό πρόβλημα
Σε ποιο βαθμό θα το πετύχουμε, εξαρτάται από τη θέληση, τη δύναμη και την ένταση των προσπαθειών μας, όπως και από μερικά βασικά πράγματα που μερικοί από εμάς τα έχουν εντονότερα μέσα μας σε αντίθεση με τον μέσο άνθρωπο. Πάντα όμως θα πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι όλες οι προϋποθέσεις βρίσκονται σε κάθε άνθρωπο μέσα του σε λανθάνουσα κατάσταση. Θα πρέπει όμως πρώτα να παραδεχθούμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα ισορροπίας μεταξύ του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου. Είναι μια ισορροπία μεταξύ του φυσικού κόσμου και του υλικού κόσμου, όπου ενδιάμεσος είναι ο αστρικός κόσμος. Ο φυσικός φορέας του κάθε ανθρώπου υπόκειται στον νόμο του υλικού κόσμου, αλλά διαθέτει επίσης κάτι πιο δυνατό που θα πρέπει να το ανακαλύψει.
Να ψάξει δηλαδή και να αντιληφθεί πως πέρα από το υλικό του σώμα, υπάρχουν και η ψυχή-συνείδηση και το πνεύμα: «Και πνεύμα Θεού ενεφύσησεν εις αυτούς», αναφέρει η Βίβλος στην Γένεση. Υπάρχει μια αόρατη επίδραση στον άνθρωπο, μια αιτιολογική απήχηση της σκέψης του που είναι η ψυχική ατομική παρόρμηση που γεννά διάφορες σειρές αποτελεσμάτων, που είναι η υπερ-συνειδητή ανάταση και η επαγωγική ολοκλήρωση των ανωτέρων επιδράσεων. Επειδή ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν και δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Αυτού, είναι σίγουρο ότι κάθε άνθρωπος αποτελεί μια απόκρυφη δύναμη. Αυτή τη δύναμη οφείλει να ανακαλύψει μέσα του, έτσι ώστε να αντιληφθεί τουλάχιστον την ατομική του ανάληψη.
Η σκέψη του σταδιακά θα γίνεται ολοένα και πιο συγκεκριμένη και θα μπορεί τουλάχιστον να οραματιστεί και να προχωρήσει στην εσωτερική γνώση και να την κάνει κτήμα του, αφού αυτή η γνώση εμπεριέχεται σπερματικά μέσα του, ίσως σε μια λανθάνουσα κατάσταση. Για όλους τους ανθρώπους η εσωτερική γνώση είναι εφικτή. Χρειάζεται όμως την θέληση και το θάρρος του καθενός μας για να χτυπήσει την «θύρα» αυτής της γνώσης που ανοίγει πάντα εκ των έσω. Τώρα πια με τις αντιλήψεις της σύγχρονης επιστήμης, όλο και περισσότερο συμφωνούν με τις μεταφυσικές αντιλήψεις της αρχαιότητας κι ας μην το παραδέχεται μια κάποια ίσως πλειονότητα υλιστών επιστημόνων. Υπάρχει λοιπόν και κάτι πέρα από εμάς.
Υπάρχει ένας αόρατος κόσμος δίπλα, πάνω και κάτω από εμάς. Ένας κόσμος μυστηριώδης που θα πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον αναγνωρίσουμε. Τα τελευταία χρόνια, η παραψυχολογία άρχισε να γίνεται αντικείμενο προσοχής και συζητήσεων. Ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτήν, παρόλο που αυτό το υλικό μάς αφορά όλους. Παντού συμβαίνουν παράξενα γεγονότα κι ανεξήγητα φαινόμενα. Καθημερινά μαθαίνουμε γι’ αυτά. Αν όμως ο κάθε άνθρωπος σκεφτεί λίγο και κάποια γεγονότα που του έχουν συμβεί ή και που του συμβαίνουν και δεν μπορεί να τα εξηγήσει με την λογική του, στο πώς και το γιατί, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα αυτά τα ανεξήγητα αποτελούν καθαρά παρα-ψυχικές εμπειρίες του.
Αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με προλήψεις, με αποκρυφισμό ή μμε υστικές και μυστικιστικές θεωρίες. Το τονίζω αυτό, γνωρίζοντας τις φοβίες και τις προλήψεις γι’ αυτά τα θέματα που προκύπτουν μέσα από την άγνοια των ανθρώπων -και είναι αλήθεια ότι η άγνοια φέρνει τον φόβο και την προκατάληψη. Πολλοί ρωτούν, τι είναι η παραψυχολογία; Εγώ θα έλεγα ότι είναι η τέχνη που ερευνά τα υπερψυχικά πεδία και τα απόκρυφα φαινόμενα. Όμως τι μπορεί να είναι τα απόκρυφα φαινόμενα; Πρόκειται για φυσικά φαινόμενα, τα οποία όμως βρίσκονται έξω από τους γνωστούς φυσικούς νόμους της συμπεριφοράς των ενεργειών. Είναι κυρίως φαινόμενα της εξωαισθητικής αντίληψης του εξωτερικού κόσμου, που δεν προέρχονται ή που δεν είναι αντιληπτά από τις πέντε αισθήσεις μας. Ο Γκαίτε είχε πει ότι «όποιος προβλέπει, είναι κύριος της ημέρας». Ο Γιουνγκ αναφέρει πως το σύνολο της ψυχής δεν μπορεί να καταληφθεί ποτέ μόνο από την διάνοια και ο Φρόιντ επιμένει πως όποιος θεωρεί τον εαυτό του σκεπτικιστή, καλά θα έκανε να αμφισβητεί καμιά φορά και τη δική του σκέψη…
(Σημείωση: Εφιστώ την προσοχή όλων στην επικινδυνότητα πειραματισμών σε όσα αναφέρω. Τα παραπάνω καθώς επίσης και τα άρθρα που θα ακολουθήσουν, παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.)
Πρώτη δημοσίευση στο Books & Style: 27/09/2017