ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
…«Κι αν σου έλεγα ότι οι Ελεύθεροι Τέκτονες, είναι αυτοί οι οποίοι έθεσαν ως μία μόνο από τις επιδιώξεις τους, το να ελαχιστοποιήσουν – όσο είναι δυνατόν – αυτές τις διαιρέσεις που καθιστούν τους ανθρώπους εξαιρετικά ξένους μεταξύ τους;»…
Με αυτά τα λόγια, ο Φαλκ περιγράφει το όνειρο οι άνθρωποι να ζουν μαζί, ενωμένοι και αδελφωμένοι, σε μια Φωτισμένη κοινωνία, ενώ έμμεσα χαρακτηρίζει τον Ελευθεροτεκτονισμό ως μία δεξαμενή ελεύθερης σκέψης και χώρο κοινωνικής προόδου.
Στο «Ερνστ και Φαλκ – Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες», η εμβληματική μορφή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού G. E. Lessing, σε Πέντε Σωκρατικού τύπου Διαλόγους, ανοίγει τις πόρτες και προσφέρει μια νηφάλια εικόνα για τον κόσμο του Ελευθεροτεκτονισμού, πέρα από «αγιοποιήσεις» και «δαιμονοποιήσεις».
Οι δύο φίλοι, ο γεμάτος περιέργεια και αμφισβητίας Eρνστ, ένας νεαρός, επίδοξος και τελικά απογοητευμένος Ελευθεροτέκτων και ο καυστικός Φαλκ, ένας έμπειρος, μεσήλικας Ελευθεροτέκτονας, ο οποίος είναι δεινός κάτοχος της ρητορικής τέχνης και ικανός χρήστης του αλληγορικού μεταφορικού λόγου, συζητούν τον ρόλο του Ελευθεροτεκτονισμού, εντός και εκτός της κοινωνίας και προσεγγίζουν το «raison d’être» της Τεκτονικής Αδελφότητας:
…«Εργάζονται για όλα τα καλά που πρόκειται μελλοντικά να έρθουν στον κόσμο. (…) Τα πραγματικά Έργα των Ελευθεροτεκτόνων έχουν ως τελικό στόχο το να καταστήσουν περιττές τις πράξεις που, κατά το κοινώς λεγόμενο, αποκαλούνται καλές»…
Ο Lessing, που το 1771 είχε μυηθεί στον Ελευθεροτεκτονισμό, με το έργό του «Ερνστ και Φαλκ», άφησε μια φιλοσοφική κληρονομιά σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η λογοτεχνική μορφή του διαλόγου και η μαιευτική μέθοδος που υιοθετεί ο συγγραφέας, μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε βήμα-βήμα σ’ αυτή την πορεία της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα αφήνει επίσης χώρο και για δικά μας συμπεράσματα. Μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ατομική ελευθερία, την ανεξάρτητη σκέψη, την πολιτική κοινωνία και τη δημιουργία της, καθώς και το γεφύρωμα των πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών χασμάτων, που χωρίζουν τους ανθρώπους.
Το «Ερνστ και Φαλκ – Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες», που επηρέασε καθοριστικά, από τα τυπικά και την διδασκαλία των Ιλλουμινάτι καθώς και των μετέπειτα Ουμανιστικών Ελευθεροτεκτονικών συστημάτων, έως τη σκέψη των πρώτων Ουτοπικών Σοσιαλιστών και των Γερμανών κομμουνιστών του Παρισιού στα μέσα του 19ου αιώνα και – όχι άδικα – χαρακτηρίστηκε:«το ευαγγέλιο του αληθινού Ελευθεροτεκτονισμού» και «ένα κείμενο σταθμός στην Ιστορία της Πολιτικής Φιλοσοφίας»
240 χρόνια μετά την συγγραφή του, ζει μια δεύτερη ζωή και συνεχίζει να είναι ένα συναρπαστικό και διαχρονικά επίκαιρο έργο!
Είπαν για το «Ερνστ και Φαλκ: Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες»…
…«Στον 20ο αιώνα, το κείμενο των “Διαλόγων για Ελευθεροτέκτονες” του Lessing έγινε άκρως σημαντικό για την οικοδόμηση της θεωρίας του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (…) Το “Έρντ και Φαλκ” αποτελεί βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος των κύκλων που εξετάζουν τα πολιτικά κίνητρα του Διαφωτισμού. Έτσι, το “Έρνστ και Φαλκ” υπήρξε, όπως είναι ευρέως γνωστό, μία από τις πηγές έμπνευσης για το βιβλίο του Leo Strauss: “Persecution and the Art of Writing” και είναι το επίκεντρο της θεωρίας του Reinhard Koselleck για το Διαφωτισμό. (…) Τα σφάλματα και οι αποτυχίες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, τα οποία αποτελούνται από διαχωρισμούς και διχοτομήσεις, είναι ο κεντρικός άξονας του «Ερνστ και Φαλκ (…) Ο Lessing παρουσιάζει τον αληθινό Ελευθεροτεκτονισμό ως μια αλληγορία της ιδανικής – ουτοπικής, κατάστασης της κοινωνίας η οποία, λόγω της πλήρους ισότητας, τελικά θα ξεπεράσει τις κάθε είδους διαιρέσεις. Αυτή η ιδέα μιας τέλειας κοινωνίας συνιστά μια αναρχική τάξη “χωρίς την ύπαρξη κυβέρνησης” που εν κατακλείδι “καθιστά τις καλές πράξεις περιττές”»…
[Grit Schorch – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Κέντρο Προηγμένων Σπουδών «Maimonides» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου – Γερμανία (2012)]
Τίτλος: Ερνστ και Φαλκ – Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες
ISBN 978-618-00-3668-8
Συγγραφέας: Gotthold Ephraim Lessing
Μετάφραση-Εισαγωγή–Σχολια: Νικόλαος Καλλιπολίτης
Αθήνα – A’ έκδοση 4/2022 – Ιδιωτική Έκδοση
Σελίδες: 333
Σχήμα: 14×21
Κατηγορία: Φιλοσοφία – Κοινωνιολογία – Πολιτική Επιστήμη/φιλοσοφία και θεωρία – Ελευθεροτεκτονισμός – Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
Λ. Τιμή: 26,00 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ)
Κεντρική Διάθεση/Διακίνηση:
Βιβλιοπωλείο Τζανακάκης “Παρ’ ημίν”, Χαριλάου Τρικούπη 11Α, Αθήνα 106 78, τηλ.: 2103811201 και 2103802542, Φαξ:2103813619