ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Λίγο περίεργο να χειροκροτάς από το σαλόνι του σπιτιού σου, με την ελπίδα η ενέργειά σου να φτάσει, έστω και λίγο, στην ψυχή των ηθοποιών επί σκηνής. Αυτή όμως ήταν η πρώτη μου αντίδραση, μόλις τελείωσε το live streaming της παράστασης «Ο Γυάλινος Kόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο Σάββατο, απευθείας από τη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου.

Μπορεί ο καθένας μας τελικά, να ζει στο δικό του Γυάλινο κόσμο. Μεταξύ μιας ζοφερής πραγματικότητας κι ενός όμορφου ονείρου. Ένας μαγικός Γυάλινος κόσμος… έδωσε πνοή στο βράδυ μας. Ένα έργο ποιητικής υφής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.

Είναι από αυτές τις θεατρικές εμπειρίες που αισθάνεσαι τιμή να έχεις στο «βιογραφικό της ζωής σου» ως θεατής -και μάλιστα θεατρόφιλος. Ένα από τα άσχημα της πανδημίας, είναι η έλλειψη και η μη επαφή μας με το θέατρο. Ακόμη και μέσα από την οθόνη όμως, αυτή η παράσταση μάς έκανε να δούμε τα «θραύσματα» και του δικού μας «Γυάλινου Κόσμου».

Ο Γιώργος Νανούρης με την ευστοχία και την ευθύτητα που τον διακατέχει, σκηνοθετεί με μαεστρία μια παράσταση αλήθειας και συναισθήματος χωρίς εντυπωσιασμούς. Δίνει ουσία σε κάθε λέξη αυτού του φημισμένου έργου και «φωτίζει» ακόμη και τα πιο σκοτεινά σημεία κάθε ρόλου.

Όσον αφορά στις ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών επί σκηνής, η μία συμπληρώνει την άλλη με έναν πολύ γοητευτικό τρόπο. Οι χημείες των ηθοποιών βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το κείμενο, τον χώρο και το χρόνο της παράστασης.

Συγκεκριμένα, η Λένα Παπαληγούρα ως Λώρα Ουίνγκφιλντ προσηλώνεται μοναδικά στο ρόλο της, αφήνεται στη μαγεία του κειμένου και μας συνεπαίρνει με την απίστευτη άρθρωση και ματιά της.

Ο πολλά υποσχόμενος Κωνσταντίνος Μπιμπής ως Τομ Ουίνγκφιλντ ερμηνεύει με απίστευτη ζωντάνια και παραστατικότητα, χωρίς να καταστεί μελοδραματικός και μονότονος.

Η Άννα Μάσχα ως Αμάντα Ουίνγκφιλντ, μητέρα της οικογένειας, δείχνει τι σημαίνει να παίζεις με την ψυχή σου, ακόμη κι αν το κοινό είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Εκρηκτικό ταπεραμέντο, μπρίο στην κίνηση και δραματική, σε στιγμές που το οφείλει το ίδιο το κείμενο.

Κι αφήνω για το τέλος τον Αναστάση Ροϊλό που υποδύθηκε τον Τζιμ Οκόνορ, επισκέπτη της οικογένειας Ουίνγκφιλντ. Ο τρόπος που κινείται και ερμηνεύει επί σκηνής, δείχνει πόσο πιστά μελέτησε το ρόλο του κι αφέθηκε στη μαγεία του.

Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτή την υπέροχη δουλειά! Των άξιων ερμηνειών, της εύστοχης σκηνοθεσίας, της γλαφυρής κίνησης και της μαγικής μουσικής. Εύχομαι σύντομα όλοι να συναντηθούμε σε θέατρα γεμάτα και το χειροκρότημά μας να φτάνει ως τα πέρατα της γης. Ως τότε… δείτε θέατρο. Είναι εδώ. ΖΩΝΤΑΝΟ.

Tαυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Deux Hommes (Γρηγόρης Τριανταφύλλου – Δημήτρης Αλεξάκης)
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου

Σκηνοθεσία του Live streaming: Γιώργος Νανούρης.

Books and Style

Books and Style