Τίτλος: Ο Πούτιν από το Α ως το Ω
Συγγραφέας: Βλαντίμιρ Φεντορόφσκι
Μετάφραση: Μαρία Γυπαράκη
Θεματική κατηγορία: Πολιτική
Σειρά: Ντοκουμέντα
Εκδόσεις: Εξάντας, Σειρά «Ντοκουμέντα»

ISBN: 978960468900 – Αρ. σελίδων: 328 – Τιμή: € 19,00 – Ημ. Έκδοσης: 9/10/2017

Η Σειρά «Ντοκουμέντα», σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα των εκδόσεων Εξάντας και το βιβλίο του Βλαντίμιρ Φεντορόφσκι «Ο Πούτιν από το Α ως το Ω», είναι το πρώτο της συγκεκριμένης Σειράς.

«Από το 2000 που αναρριχήθηκε στο υπέρτατο αξίωμα, η αύρα του γίνεται ολοένα και πιο λαμπρή˙ τόσο που η φράση Πούτιν ο Τσάρος – κατ’ αρχάς σχήμα λόγου – γίνεται πραγματικότητα», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Φεντορόφσκι. Παλιός διπλωμάτης, από τους πρωτεργάτες της Περεστρόικα, και ίσως ο πολυγραφότερος από τους γαλλόφωνους ρωσικής καταγωγής συγγραφείς, ο Φεντορόφσκι έχει στο ενεργητικό του πάνω από πενήντα εκδόσεις και είναι από τους πρώτους σχολιαστές που κάνουν την εμφάνισή τους στη γαλλική τηλεόραση, κάθε φορά που η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στη Ρωσία.

Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στη Σοβιετική Ρωσία, πράγμα που του επιτρέπει να αξιολογήσει και να συνεχίζει να αξιολογεί καλύτερα από κάθε άλλον την ιστορία της χώρας του. Είναι ο διπλωμάτης-διερμηνέας του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο «διάμεσός» του με τον αραβικό κόσμο και είναι αυτός που θα συνοδεύσει τον Σαντάμ Χουσεΐν στην ντάτσα του πατερούλη (το γεγονός αναφέρεται, στο παρόν βιβλίο, με τρόπο εξαιρετικά γλαφυρό).

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον γνωρίζει από τον καιρό που ο τελευταίος ήταν γραμματέας του Ανατόλι Σόμπτσακ, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης. «Με την πάροδο του χρόνου και βλέποντας πώς έχει εξελιχθεί, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως ο άρχων του Κρεμλίνου είναι ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, ο ηθοποιός με τις αναρίθμητες μάσκες, όλες αληθινές, καμωμένες από σάρκα».

Το παρόν βιβλίο με τα «πολλαπλά κλειδιά-λήμματα» που λίγους μήνες μετά την έκδοσή του στη Γαλλία οι εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ προσφέρουν στον Έλληνα αναγνώστη, εγκαινιάζοντας συγχρόνως την καινούργια σειρά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, είναι ίσως ένα από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρώτη φορά επιχειρεί κάποιος να ξεφύγει από τη γραμμική αφήγηση της μονογραφίας, επιλέγοντας να κάνει σύνθετες ιστορικο-πολιτικές διαδρομές και μέσα σε αυτές να συμπορευτεί με τον «ήρωά» του και να σκιαγραφήσει το μέλλον του.

Είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο που εξετάζει, όχι μόνον την ψυχολογία του Πούτιν και τη σταδιοδρομία του ως πολιτικού ηγέτη, αλλά και τίνι τρόπω ο τελευταίος εγγράφεται μέσα στη γεωγραφία και την ιστορία της χώρας του: Πούτιν, η ζωντανή εικόνα της ίδιας της Ρωσίας, ο αντικατοπτρισμός της, η δύναμη, οι αδυναμίες, οι φαντασιώσεις και οι αγωνίες της˙ όλα όσα, εν ολίγοις, τη χαρακτηρίζουν. Είναι, επίσης, ένα βιβλίο αποκαλύψεων για μία προσωπικότητα που δεν υπακούει στους συνήθεις κανόνες, για το περιβάλλον του, την τακτική του, την προσωπική του ζωή και τις μεθόδους του.

«Ξέρει να θολώνει τα νερά, είναι ο χαμαιλέοντας που παγιδεύει, αυτός που υιοθετεί τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν και μπαίνει στα χωράφια σας, δίχως να το αντιληφθείτε. Εκείνος, όμως, είναι βιβλίο κλειστό: πρόσωπο δίχως την παραμικρή σύσπαση, κάτι το άπιαστο, βλέμμα άδειο, κάποιες στιγμές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»…

Στα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, ΖΑΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ και ΖΑΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ο Φεντορόφσκι περνά στην «εποχή Τραμπ», θέτοντας καίρια ερωτήματα τα οποία αφορούν ολόκληρη την Διεθνή Κοινότητα, όπως: «Συμβολική προσέγγιση, λοιπόν, μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας; Σίγουρα.» ή «Γεωπολιτική συμμαχία, λοιπόν, μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας; Θα δείξει…».

Πίσω από τις πολύ σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αξιολογήσεις, ανιχνεύει κανείς το διάχυτο χιούμορ του προικισμένου Φεντορόφσκι που ξέρει ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές – όπως για παράδειγμα το Πραξικόπημα της Μόσχας – να διηγηθεί ένα παρασκηνιακό γεγονός για να προσδώσει μια θεμιτή «ελαφρότητα» στο βάρος της Ιστορίας.

Ένα βιβλίο ουσίας, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Βιογραφικό:

Ο ουκρανικής καταγωγής βραβευμένος συγγραφέας και πρώην διπλωμάτης Βλαντίμιρ Φεντορόφσκι, γεννήθηκε το 1950, ζει στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γνώστες της ρωσικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον ιδεολόγο της περεστρόικα Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, ο Φεντορόφσκι «ήταν από τους πρώτους που έκοψαν τους δεσμούς με τις συνήθειες της διπλωματικής κάστας για να περάσει στο στρατόπεδο της περεστρόικα» (εφημερίδα Le Figaro).

*Σε αυτή τη στήλη αναφέρονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων, όπως φτάνουν σε εμάς, μέσω των εκδοτικών οίκων.

Books and Style

Books and Style