ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: PETER TAMAS

Ο Γιώργος Πατούλης θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους σ’ έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκλέγεται στον δήμο Αμαρουσίου με υψηλό ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη Κυριακή κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Οι δημότες του τον εμπιστεύονται σταθερά από το 2006, ενώ το 2014 εκλέχτηκε και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο ίδιος ορίζει την πορεία του ως ένα ταξίδι, και τον εαυτό του ως έναν ταξιδευτή «που δεν ξέρει ο επόμενος στόχος που θα συναντήσει ποιος θα είναι».

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Μαίρη Γκαζιάνη και Γιώργος Πατούλης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Η αγάπη μου για προσφορά στον συνάνθρωπο που πηγάζει και από το ιατρικό λειτούργημα, ήταν η απαρχή για να ασχοληθώ από ένα διαφορετικό μετερίζι. Ήταν μία νέα πρόκληση με κοινό παρονομαστή την προσφορά στην κοινωνία και στον άνθρωπο.
Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι το 1998, στην Πεύκη, ανέλαβα την ευθύνη του Δημοτικού Πολυιατρείου. Το 2002, η διαδρομή αυτή ευοδώθηκε από την ετυμηγορία του κόσμου μέσα από μια μεγάλη υπερψήφιση ως δημοτικού συμβούλου. Συνέχισα να βρίσκομαι εκεί, πλην όμως, ο κόσμος -ήμουν γιατρός στο Μαρούσι από το 2002 και το 2006- ήρθε με βρήκε στο ιατρείο μου και μια ομάδα πολιτών, μου πρότεινε να κατέλθω στις επικείμενες εκλογές στο Μαρούσι.

Μ.Γ.: Ήταν μια νέα πρόκληση για εσάς και καταφέρατε, το 2006, να εκλεγείτε με υψηλό ποσοστό…

Γ.Π.: Πράγματι, ήταν μια πρόκληση για μένα, παρ’ όλο που δεν είχα καμία σχέση με το Μαρούσι, πέραν της ιατρικής ιδιότητας και μέσα σε ενάμιση – δύο μήνες προ των εκλογών που πήρα την απόφαση, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα, δημιουργήσαμε το κέντρο, βρήκαμε τους ανθρώπους, και η ετυμηγορία του κόσμου παρά τις έντεκα παρατάξεις που συμμετείχαν, ήταν θετική στο πρόσωπό μας και στην παράταξή μας «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη». Από τότε άρχισε μια αυτοδιοικητική διαδρομή με το ανώτατο αξίωμα του πολίτη στο Μαρούσι, το οποίο έχω αγαπήσει και θα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο για την πόλη αυτή και τους ανθρώπους της.

Μ.Γ.: Και το 2010 εκλεχθήκατε εκ νέου, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Τι πιστεύετε ότι διέκριναν σε εσάς οι πολίτες και σας εμπιστεύθηκαν;

Γ.Π.: Οι καθαρές θέσεις, το πρόγραμμα και το άφθαρτο της συμμετοχής μας αρχικά, και μετέπειτα η ακολουθία λόγου και έργου, η συνέπεια. Αυτά πιστεύω ότι είναι τα στοιχεία που εκτιμήθηκαν στη βάση τους.
Βέβαια, η δική μας δημαρχιακή πορεία συνοδεύτηκε με την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ανάπτυξη, μην ξεχνάμε ότι διανύουμε τον ένατο χρόνο ύφεσης και όλα αυτά τα υφεσιακά ζητήματα επηρεάζουν και τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, της παροχής και της ποιότητας των υπηρεσιών. Πλην όμως, καταφέραμε να βγάλουμε την πόλη από το τέλμα, να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος και δημιουργήσαμε τις συνθήκες εκείνες για να συνεχίσει η πόλη να αναπτύσσεται.Μ.Γ.: Από την πρώτη στιγμή βρεθήκατε κοντά στον συνάνθρωπο. Τι είδους κοινωνικές δράσεις αναπτύξατε στον Δήμο σας κόντρα στην κρίση για την ανακούφιση των δημοτών σας;

Γ.Π.: Με το κοινωνικό Κράτος να είναι σχεδόν απόν, και παρά τις υπάρχουσες δυσχερείς συγκυρίες με πενιχρούς πόρους να αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, εμείς ως Δήμος με προσανατολισμό τον άνθρωπο, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια όταν πολυάριθμα νοικοκυριά της πόλης μας πλήττονταν από την ανεργία και την οικονομική δυσμάρεια.
Στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, στους εθελοντές μας, στους επαγγελματίες και στις εταιρίες της περιοχής μας, στις υποστηρικτικές μας δράσεις προς τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο. Και συνεχίζουμε να πράττουμε σταθερά ομοίως όλα αυτά τα χρόνια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των αδύναμων συνανθρώπων μας.
Παρών και στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ανασφάλιστους, άνεργους και οικονομικά ασθενείς, ο Δήμος μας με τη συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Δημοτικό Πολυιατρείο, στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας της πόλης μας.
Είμαστε διαρκώς παρόντες πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των πολιτών.

Μ.Γ.: Σήμερα, ποιες είναι οι προτεραιότητες που αφορούν στον Δήμο σας;

Γ.Π.: Οι πολίτες μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους για τρεις συναπτές θητείες. Η εμπιστοσύνη αυτή αλλά και η αναγνώριση από μέρους του κόσμου του έργου μας, μας γεμίζει ευθύνη αλλά και δύναμη για να συνεχίσουμε. Θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές, ένα Μαρούσι ανθρώπινο, σύγχρονο, με πρότυπες υποδομές. Έχουμε την ικανοποίηση ότι καταφέραμε να αλλάξουμε τη ρότα της πόλης και να την επαναφέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Έχοντας πλέον οι Μαρουσιώτες τη σιγουριά ότι η πόλη τους πατά σε γερές βάσεις, οι νέοι μας μπορούν να αισιοδοξούν ότι η πόλη τους βαδίζει με καλούς οιωνούς προς το μέλλον.

Μ.Γ.: Το 2014 κάνατε το επόμενο βήμα, πετυχαίνοντας την εκλογή σας στην κεφαλή των Δημάρχων της χώρας. Πού βαδίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα και ποιο είναι το όραμά σας για αυτήν;

Γ.Π.: Η Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί απλά βάθρο της δημοκρατίας, αλλά και πολύτιμο στήριγμα της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη, λόγω της κρίσης, περίοδο. Είναι ο θεσμός που έρχεται σε άμεση επαφή ο πολίτης καθημερινά, είναι ο θεσμός που έχει «πρόσωπο», είναι ο θεσμός ο οποίος «ακούει» την άποψη του πολίτη σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά του, κι αυτή την άποψη την μετουσιώνει σε δράσεις και έργο.

Η λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποθεώνει τη Δημοκρατία κάθε μέρα στην πράξη, κι όχι κάθε τέσσερα χρόνια στην κάλπη. Οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι ανοικτές στον πολίτη και του δίνουν δυνατότητα λόγου. Ποιος άλλος θεσμός της δημοκρατικής μας Πολιτείας είναι τόσο κοντά στον πολίτη;

Ωστόσο, την άμεση αυτή δημοκρατική έκφραση κρατά δέσμια η κεντρική εξουσία. Οικονομική εξάρτηση, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς παράλληλη μεταβίβαση πόρων και εργαλείων υλοποίησης. Το βιώνουμε εδώ και χρόνια. Είναι ανάγκη πια να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και μιας νέας τοπικής διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια μεγάλη αλλαγή. Η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να χτιστεί μία νέα Ελλάδα. Πλέον έφτασε η ώρα για την «επανάσταση του αυτονόητου», η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική.

Είναι ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα. Για μας είναι αυτονόητο να έχουν οι Δήμοι κυρίαρχο κι αποφασιστικό ρόλο, στον σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Γ.Π.: Αυτό που θέλω να περάσω είναι η ενότητα, βγάζοντας τα όρια, να σκεφτούμε ως Έλληνες, και τι συμφέρει τη χώρα μας. Είναι αυτό που θα μπορέσει να δώσει την αλλαγή που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ μας, όλοι θέλουμε το καλό των παιδιών μας, το καλό της ιστορίας που φέρνουμε στις πλάτες μας και νομίζω ότι οι ιδεοληψίες και οι ιδεατισμοί είναι αυτά που μας έχουν καταστρέψει πολλές φορές. Υπό αυτή την έννοια, εμάς ο στόχος μας είναι όπου βρισκόμαστε, να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Τώρα πού θα βρεθούμε αύριο; Ειλικρινά σε αυτό το ταξίδι, νιώθω πως είμαι ένας ταξιδευτής που δεν ξέρει ο επόμενος στόχος που θα συναντήσει ποιος θα είναι.

 

Books and Style

Books and Style