ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Ο Αλέξανδρος Ψαρράς, ένας ποιητής γεμάτος ευαισθησία για τα τεκταινόμενα γύρω του, ακονίζει την πένα του προκειμένου να μεταφέρει   αυτούσιους τους βαθύτερους φιλοσοφικούς και υπαρξιακούς προβληματισμούς του για το άτομο μέσα στην κοινωνία αλλά και έξω από αυτή, για την επίδραση του χρόνου στην προσωπική μνήμη, για τις διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ταυτότητας και των κοινωνικών ρόλων, για τον πολιτιστικό εξοστρακισμό και την κοινωνική αποξένωση, για τις αλληλεπιδράσεις συνολικά μεταξύ των πολιτισμικών κανόνων και των κοινωνικοπολιτικών δομών που διέπουν την ατομική και συλλογική συμπεριφορά.

Οι θεματικές του επικεντρώνονται στον αγώνα για την ελευθερία και την ισότητα, στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, στην οδύνη της εξορίας, στην ανθρώπινη σύνδεση με τη φύση και το θείο, στη λαχτάρα για μια καλύτερη ζωή, στο αδάμαστο πνεύμα που ψάχνει να βρει το φως μες στο σκοτάδι, που ψάχνει να βρει την αγάπη, το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις λύπες και τις χαρές, ανάμεσα στο αρνητικό και το θετικό, στη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Εξερευνά ατομικά συναισθήματα, ιστορικές αφηγήσεις και μυθολογικές αναφορές, προκειμένου να κατανοήσει την ανθρώπινη κατάσταση. Χρησιμοποιεί το φόντο αυτών των εικόνων, για να προσφέρει έναν καθρέφτη στην κοινωνία, αντανακλώντας τα ελαττώματα, τις αρετές και τα υποκείμενα ρεύματα που διαμορφώνουν την εξέλιξή της.

Διακατέχεται από μια έντονη πολιτική διάθεση που μεταφέρεται στα ποιήματα του, μέσω μιας διακριτικής κριτικής. Αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες που δημιουργούν ανισότητα και καταπίεση, προκειμένου να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ανθρώπινη εμπειρία, μέσα από το όραμα της κοινωνικής αλλαγής.

Χρησιμοποιεί γλώσσα πλούσια, αισθητηριακή και υποβλητική, λογοτεχνικά εργαλεία όπως οι μεταφορές και οι αλληγορίες, προκειμένου να μεταδώσει σύνθετες ιδέες για τη λειτουργικότητα της κοινωνίας.

Στόχος του, τελικά, είναι να θέσει τις προυποθέσεις για έναν δημιουργικό διάλογο με τους αναγνώστες του, ο οποίος διαπραγματεύεται τις δυνατότητες για κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω της προσωπικής μας αφύπνισης και της συλλογικής δράσης.

Στην ουσία ετούτη η ποιητική συλλογή είναι ένα ταξίδι διαλογισμού, που συνυφαίνει το προσωπικό με το οικουμενικό, το παρελθόν με το παρόν, προκαλώντας την ανθρώπινη οπτική να εστιάσει στις εμπειρίες, στις αξίες και στα συναισθήματα που μας ενώνουν.

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style