ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PETER TAMAS

«Και πού να πάω;» άκουσε ο Παναγιώτης την άλλη μέρα τη μητέρα του να λέει σιγανά στην κυρά-Μαρία. «Η μάνα μου, μου είπε “αφού εσύ τον διάλεξες, να κάτσεις εκεί που κάθεσαι. Όλες υπομονή κάνουμε. Πού ακούστηκε η κόρη του Παναγή να είναι μια χωρισμένη; Δεν θα μας κάνεις εσύ ρεζίλι στο κόσμο, να μην μπορεί ο πατέρας σου να πάει στο καφενείο”».
Και μετά κλάμα. Λυγμοί που προσπαθούσε να τους πνίξει. Φοβόταν μην ξυπνήσει το αγοράκι της, που νόμιζε πως κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Με ένα χέρι στο γύψο και τρία πλευρά σπασμένα, τα δάκρυα δεν έφταναν. Ούτε για τον πόνο στο κορμί, ούτε για τον πόνο στην ψυχή της…

Αυτό το ερώτημα μού έθεσε μια μέρα αδερφική μου φίλη από την επαρχία που βίωνε μαζί με τα παιδιά της την ενδοοικογενειακή βία, κι εγώ το χρησιμοποίησα ατόφιο, μαζί με τα υπόλοιπα λόγια της, στο δεύτερο βιβλίο μου.

«ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;»

Σε αυτό το ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες γυναίκες που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας, ζήτησα απάντηση από τον Πάνο Καραμούζη, εκπρόσωπο του Πανευβοϊκού Συλλόγου Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού «Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ», που εδώ και χρόνια λειτουργεί λυτρωτικά, σαν μια σανίδα σωτηρίας, μέσα σε αυτό το σκοτεινό πέλαγος του φόβου και της ανασφάλειας. Μέσα στη μοναξιά και την απόρριψη μιας κοινωνίας που ανέχεται χωρίς να καταδικάζει.

Ο σκοπός των ανθρώπων που αποτελούν την ψυχή αυτού των συλλόγου, είναι να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι και να βοηθήσουν – ψυχολογικά και πρακτικά – τα θύματα κάθε μορφής βίας. Να υποστηρίξουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους. Εκείνο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πάνος Καραμούζης και Γερακίνα Μπουρίκα

ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ: Πείτε μου δυο λόγια για τον σύλλογό σας και τη θέση σας σ’ αυτόν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Ο Σύλλογος Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού «Ο Καλός Σαμαρείτης» ιδρύθηκε το 2008 για να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και γυναίκες, θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας όπως και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Δραστηριοποιείται κυρίως στο νομό Ευβοίας και συνεργάζεται με συλλόγους που έχουν ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Βρίσκομαι στη θέση του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, θέση που κατέχω με την εθελοντική ενασχόλησή μου στον σύλλογο, από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Γ.Μ.: Μέσα από την πείρα σας, γιατί πιστεύετε ότι επικρατεί τόση σιωπή πίσω από το θέμα-ταμπού της ενδοοικογενειακής βίας και πώς θα καταφέρουμε να σπάσουμε αυτό το φράγμα της σιωπής;

Π.Κ.: Ο πιο σημαντικός είναι ο φόβος, το τι δηλαδή θα επακολουθήσει μετά. Εάν υπάρχουν και παιδιά, τότε ο φόβος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Μία δεύτερη αιτία είναι ότι τα θύματα πολλές φορές νιώθουν πως φέρουν τα ίδια ευθύνη για την κακοποίησή τους και φυσικά ντρέπονται για αυτό. Άλλος ένας λόγος που κρατά τα στόματα κλειστά, είναι η οικονομική εξάρτηση του θύματος από το πρόσωπο που το κακοποιεί.

Γ.Μ.: Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος όταν κακοποιείται;

Π.Κ.: Το σημαντικότερο πρώτο βήμα είναι να μιλήσει. Όταν κάποιος κακοποιείται, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν μιλήσει σε κάποιο δικό του πρόσωπο που του έχει εμπιστοσύνη και δεν ζητήσει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς, τότε είναι σίγουρο πως θα επαναληφθεί η κακοποίηση και ίσως μάλιστα σε χειρότερη μορφή.

Γ.Μ.: Πώς μπορεί να έρθει κάποιος άνθρωπος που κινδυνεύει, σε επαφή με τον Σύλλογό σας;

Π.Κ.: Σκοπός του Συλλόγου είναι να συνδράμει ενεργά στο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να ξεφύγουν όποια δύσκολη και πολλές φορές απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση. Καλώντας στον αριθμό 6932654519 ή στέλνοντας μήνυμα στο email του συλλόγου (okalossamaritis@gmail.com) ή στην επίσημη Σελίδα μας στο Facebook, η στήριξή μας θα είναι άμεση.

Γ.Μ.: Πείτε μου ένα περιστατικό που σας έχει συγκλονίσει.

Π.Κ.: Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που έχει αντιμετωπίσει ο Σύλλογος, ήταν μια νέα γυναίκα με δύο μικρά παιδιά από περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία είχε πέσει θύμα κακοποίησης από το συγγενικό της περιβάλλον. Έτσι, μια ημέρα πήρε τα ανήλικα παιδιά της και μια βαλίτσα και βρέθηκε σε γειτονική περιοχή της Χαλκίδας. Ο σύλλογός μας ενημερώθηκε σχετικά από ανθρώπους που γνώριζαν για την ύπαρξή μας και αντιμετωπίσαμε αμέσως το περιστατικό παρέχοντας στέγη, τροφή αλλά και οικονομική στήριξη για περίπου δύο μήνες όπου και τελικά, μετά από νομικές ενέργειες με τη συμβολή του δικηγόρου μας, η συγκεκριμένη γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της γνωρίζοντας ότι πλέον ήταν ασφαλής. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν απόρρητα.

Γ.Μ.: Διατηρείτε, λοιπόν, την ανωνυμία του ανθρώπου που κάνει έκκληση βοήθειας σε εσάς.

Π.Κ.: Η ανωνυμία των ατόμων που ζητούν τη βοήθειά μας, είναι δεδομένη για ευνόητους λόγους. Επιπλέον, τα μέρη όπου φιλοξενούνται τα άτομα δεν γίνονται γνωστά για λόγους ασφαλείας.

Γ.Μ.: Ποια είναι η αρχική βοήθεια που μπορεί να έχουν από εσάς γυναίκες που κακοποιούνται;

Π.Κ.: Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουν ότι κοντά μας θα βρουν μια ανοιχτή αγκαλιά για εκείνες ή και τα παιδιά τους, από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να τις βοηθήσουν και να τους συμπαρασταθούν, χωρίς ποτέ να τις κρίνουν.
Όταν έρχονται σ’ εμάς για πρώτη φορά, αφού ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς, τους παρέχουμε στέγη, τροφή και ψυχολογική υποστήριξη μέχρι να αποφασιστεί τι τελικά θα γίνει ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης. Εάν χρειάζονται νομική υποστήριξη, τότε αναλαμβάνει το νομικό τμήμα του συλλόγου. Στην περίπτωση που εμπλέκονται ανήλικα παιδιά, τότε καλείται παιδοψυχολόγος ο οποίος βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Γ.Μ.: Με ποιους φορείς συνεργάζεστε;

Π.Κ.: Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς όπως Ελληνική Αστυνομία, Εισαγγελία, νοσοκομείο, δήμο και Περιφέρεια.

Γ.Μ.: Μπορούν σε εσάς να απευθυνθούν κακοποιημένα άτομα από όλα τα μέρη της Ελλάδας ή περιορίζεστε τοπικά στο νομό στον οποίο ανήκετε;

Π.Κ.: Φυσικά και δεν υπάρχει περιορισμός. Συνεργαζόμαστε πανελλαδικά και με άλλους συλλόγους, όπως και με το ίδρυμα ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία είναι και Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Καλός Σαμαρείτης».

Γ.Μ.: Ποιες είναι οι άλλες δράσεις του συλλόγου σας;

Π.Κ.: Οι δράσεις του συλλόγου επεκτείνονται και σε άλλες ομάδες συνανθρώπων μας. Πριν από λίγες ημέρες, επισκεφθήκαμε τις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα. Πολλοί δεν γνωρίζουν πως μέσα σε αυτές τις φυλακές μαζί με τις κρατούμενες μητέρες, παραμένουν μέχρι κάποια ηλικία και τα παιδιά τους. Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε δωρεά ειδών πρώτης ανάγκης σε αυτή την κοινότητα των «μονογονεϊκών οικογενειών» και να τις διασκεδάσουμε με τα μουσικά σύνολα της Χαλκίδας.
Για τα άτομα με «ειδικές ικανότητες», όπως θα πρέπει να τους αποκαλούμε, καταφέραμε να τοποθετήσουμε ειδικές ράμπες πρόσβασης στο κολυμβητήριο Χαλκίδας και η νέα μας προσπάθεια είναι να τοποθετηθούν ράμπες και σε παραλίες της πόλης, ώστε τα άτομα αυτά να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα όπως όλοι.
Το έργο αυτό, εκτός από τους κατοίκους της Χαλκίδας, θα εξυπηρετήσει και όλους τους κατοίκους της Αττικής γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, το καλοκαίρι η Εύβοια είναι γι’ αυτούς ο κοντινότερος προορισμός για τα μπάνια τους.
Επίσης έχουμε δωρίσει μηχάνημα αιμοκάθαρσης νέας γενιάς στο νοσοκομείο Χαλκίδας και τοποθετήσαμε ηλιακούς θερμοσίφωνες στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, για την παροχή ζεστού νερού.

Γ.Μ.: Με ποιο τρόπο ενισχύεται οικονομικά ο σύλλογός σας για να μπορεί να εκτελεί όλο αυτό το κοινωνικό έργο;

Π.Κ.: Για να καταφέρει ο σύλλογος να ενισχυθεί οικονομικά προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, διοργανώνει κάθε χρόνο τον μαραθώνιο της πόλης σε συνεργασία με τον ΔΟΑΠΠΕΧ αλλά και με τον σύλλογο των γυμναστών του νομού. Το ετήσιο bazaar είναι ένας επιπλέον τρόπος εσόδων καθώς επίσης και η διοργάνωση εκδηλώσεων, προσκαλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφόρους καλλιτεχνικούς χώρους της μουσικής, του θεάτρου, της ποίησης κ.ά.. Τα έσοδα αυτών των εκδηλώσεων πηγαίνουν στο σύλλογο εξ ολοκλήρου και αποτελούν για εμάς πολύτιμη πηγή βοηθείας έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δράση μας.

Γ.Μ.: Κλείνοντας, κύριε Καραμούζη, και ευχαριστώντας σας για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, θα ήθελα μια αναφορά στους ανθρώπους που εθελοντικά στηρίζουν αυτόν τον σύλλογο.

Π.Κ.: Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στον Πρόεδρο του Συλλόγου, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη για την πολυετή παρουσία αλλά και την στήριξη στους συνανθρώπους μας, όπως και για την επιλογή και ανάθεση στο πρόσωπό μου μιας τόσο νευραλγικής θέσης όπως είναι αυτή που κατέχω.
Επίσης θα αναφέρω και θα ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου: τον αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Θαλάσση, τον γραμματέα κ. Λάμπρο Σοφιάδη, την ταμεία κ. Γλυκερία Μπουραντά και το μέλος, την κα. Βάνα Παπαιωάννου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε έναν ακόμη άνθρωπο που πραγματικά βάζει και την ψυχή του για να βοηθήσει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και πάντα δηλώνει παρούσα σε κάθε μας έκκληση βοηθείας, στην κ. Λίλιαν Ζλακώνη, πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ στην οποία εύχομαι να παραμείνει πάντα έτσι Άνθρωπος όπως έμαθε να είναι.
Κλείνοντας αυτή την γεμάτη συναισθήματα συνέντευξη, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στον άνθρωπο που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, τη μητέρα μου Ευαγγελία Καραμούζη, μια μάνα που της οφείλω όλα όσα έχω καταφέρει στη ζωή μου μέχρι τώρα, μια μάνα που έμαθε να μεγαλώνει με αυταπάρνηση τα παιδιά της και να βάζει την προσωπική της ευχαρίστηση πάντα σε δεύτερη μοίρα. Ο θέση μου στον «ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» είναι γιατί εκείνη με δίδαξε να είμαι πάνω από όλα άνθρωπος και να προστατεύω, με όποιο προσωπικό κόστος, τους αδυνάτους. Με στενοχωρεί το γεγονός που δεν πρόλαβα να την αναφέρω σε άλλες μου συνεντεύξεις όσο θα ήθελα, γιατί πάντα θέλω να μιλώ για τους άλλους και όχι για εμένα προσωπικά.
«Ελπίζω να καμαρώνεις από ψηλά για τα παιδιά και τα εγγόνια σου όπως πάντα έκανες, Μάνα».

Γ.Μ.: Σας ευχαριστώ!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πάνος Καραμούζης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και έχει μεγαλώσει στη Χαλκίδα Ευβοίας.
Ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας, εκτός από την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της συζύγου του, Μελίνας, σε κάθε του προσπάθεια, τα τρία αδέρφια του αποτελούν κι εκείνα τους δικούς του ισχυρούς σύμμαχους στον αγώνα του μέσα από τον σύλλογο «ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ»: ο αδερφός του Πολύκαρπος Καραμούζης, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Ρόδο, ο π. Στέφανος Αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος στο Ιερό Ναό των 12 Αποστολών Ν. Αρτάκης και ο π. Ιωάννης Αρχιμανδρίτης, Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδας.
Ο ίδιος έχει τελειώσει τη σχολή δομικών έργων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στο τμήμα Διεύθυνσης Πωλήσεων, όπως επίσης και το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου ΑΝΤ1.
Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, εκπροσωπώντας την στη Στερεά Ελλάδα.
Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου, 12 ετών και της Μαρίλιας, 8 ετών.

* Η φωτογράφιση της κυρίας Μπουρίκα και του κυρίου Καραμούζη έγινε στο café-bar «Σαν Άλλοτε», Ηούς 52, Κάτω Πετράλωνα. Τηλ.: 210 34 17 838. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Books and Style

Books and Style