ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΟΥ
Κανείς δεν μπορεί να τον περιορίσει σ’ έναν και μόνο ρόλο. Είναι ζωγράφος, φιλόσοφος με λαμπρή ακαδημαϊκή και επαγγελματική καριέρα στο Παρίσι, σκηνογράφος, δημιουργός στη διαφήμιση και με πανεπιστημιακή Έδρα στη Σορβόννη˙ πάνω απ’ όλα, όμως, πρόκειται για έναν άνθρωπο που ζει και σκέφτεται διαφορετικά.
Ο Βασίλειος Αράπης μιλάει για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του και για τα μεγάλα και μικρά καλλιτεχνικά θαύματά του. Αυτός είναι ο Μακρόκοσμός του, ή όπως ανέφερε το φιλοσοφικό αξίωμα που αποδίδεται ιστορικά στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, «ως εν τοις άνω, ούτω και εν τοις κάτω».
Μια συνέντευξη που δεν την διαβάζεις απλά. Την αποκωδικοποιείς.
ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΟΥ: Κύριε Αράπη, τελικά τι είστε; Καλλιτέχνης, ζωγράφος ή φιλόσοφος;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΑΠΗΣ: Κατά την τοποθέτηση και άποψή μου, είμαι καλλιτέχνης και επιστήμων φιλόσοφος. Και αυτό διότι πέρασα μεγάλο μέρος της ζωής μου σπουδάζοντας και πράττοντας σε αυτούς τους δύο σημαντικούς και μέγιστους κλάδους της ανθρώπινης διανόησης και έκφρασης -ήτοι εξαίρεσης γενομένης της μουσικής, έπραξα και πράττω σε όλους τους τομείς της Τέχνης και ερευνώ σε όλους τους τομείς της Επιστήμης.
Ε.Π.: Ασχολείστε με τη ζωγραφική εδώ και χρόνια…
Β.Α.: Κατ’ αρχάς θα έλεγα ότι δεν ασχολούμαι με τίποτα το περιττό, διότι με ό,τι κι αν κάνω, για εμένα είναι ο τρόπος επιλογής μου όσον αφορά στον βιολογικό μου κύκλο! Κατά τ’ άλλα, από τη μέρα που μπήκα σε κύκλους σπουδών πάνω στις τέχνες, δηλαδή για περισσότερα από δεκαεπτά χρόνια, δεν ασχολήθηκα με τίποτε άλλο παρά με τις τέχνες. Και από τα 42 και μετέπειτα έτη προστέθηκαν η επιστημονική έρευνα του απόλυτου κυβερνοχώρου, καθώς επίσης και οι αναλύσεις όσον αφορά στα ανθρώπινα κοινωνικά συγκριτικά με τα αντίστοιχα υπερβατικά.
Ε.Π.: Από τι εμπνέεστε; Από πού αντλείτε τα θέματά σας;
Β.Α.: Επί αυτού του ερωτήματος, θα είμαι και πάλι λίγο… παράξενος, κι αυτό διότι δεν εμπνέομαι από συγκεκριμένες πήγες, απλώς καταγράφω καλλιτεχνικά και με διάφορους τρόπους (ζωγραφικά, γραπτά, διαλεκτικά κ.λπ.) ό,τι πέφτει στην αντίληψή μου βάσει των πέντε αισθήσεων, καθώς και όλα όσα εκλαμβάνω, αναλύω και καταλήγω μέσω της έκτης αίσθησης. Αναφέρομαι στα υπερβατικά, ήτοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα κοινωνικά και με αναλύσεις σχετικά με το απόλυτο Σύμπαν. Ως εκ τούτου, δεν με θεωρώ λογοτέχνη, διότι είμαι μια άλλη κατάσταση…
Ε.Π.: Έχετε γράψει και εκδώσει αρκετά βιβλία. Ποια είναι η θεματική τους και πού μπορούμε να τα βρούμε;
Β.Α.: Ο παράξενος συζητητής σας, συνεχίζει να είναι παράξενος, θα έλεγα. Στα 26 μου έγραψα σενάρια, τα σκηνοθέτησα, σχεδίασα τα κοστούμια… Σκηνοθέτησα τέσσερα θεατρικά έργα που ανέβηκαν στο παλκοσένικο, για τρεις μόνο φορές το καθένα, μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ελβετίας, Γουαδελούπης και Αγίου Μαρτίνου. Εν συνεχεία, ναι, έχω γράψει δεκαπέντε βιβλία και γράφω το επόμενο που τιτλοφορείται «Ενμεταλλάξεις».
Τώρα, όσον αφορά στις θεματικές, θεωρώ ότι ακολουθούν τη διαδρομή και τα επίπεδα που εκφράζω, τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστημονική φιλοσοφία! Κατά τ’ άλλα, και επειδή τα θέματα μου είναι συχνά πολύ τσουχτερά για την κατεστημένη ανθρωπότητα, εξέδωσα μόνο δύο και σε λίγα αντίτυπα από τα γαλλικά μου πονήματα, καθώς και τρία στην Ελληνική γλώσσα, συν ένα τέταρτο που έρχεται και θα έχετε τη δυνατότητα να τα προμηθευτείτε από τα τέλη Οκτωβρίου και μόνο από εμένα, διότι στον κάθε τομέα που εκφράζομαι (ζωγραφικά, γραπτά, διαλεκτικά και επιστημονικά κλπ.), διατηρώ το 100% της… κηδεμονίας.
Ε.Π.: Έχει η Ελλάδα ταλαντούχους ανθρώπους; Υπάρχει διέξοδος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική και την Τέχνη γενικότερα;
Β.Α.: Στην Ελλάδα, κατά την άποψη μου βέβαια, υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες, ωστόσο παραμένουν λίγοι και, όπως συνέβαινε πάντοτε, υπερβατικοί. Όσο δε αφορά στην επαγγελματική διέξοδο, φοβάμαι ότι θα σας απογοητεύσω πολύ: δεν θεωρώ καν ότι υπάρχει διέξοδος επί ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, και όπως λέω συχνά, αρχίζεις από την πατρίδα σου, δείχνεις τη δουλειά σου, και εν συνεχεία επεκτείνεσαι στον κοντινό και στον μετέπειτα γήινο περίγυρο, χωρίς κατά τ’ άλλα να ξεχάσεις την πατρίδα σου στο όνομα της φήμης ή της υστεροφημίας. Θέλω να πω εδώ, πως απ’ όπου κι αν προερχόμαστε, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός ο χώρος είναι η βάση μας και είναι σε αυτόν που θα πρέπει να επιστρέψουν τα καλά της καριέρας μας˙ αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο έχω εδώ και εννέα χρόνια επιστρέψει στην Ελλάδα, αν και ζούσα στη Γαλλία επί 35 χρόνια κι έχω επίσης τη γαλλική υπηκοότητα. Η Γαλλία, άλλωστε, μου προσέφερε τις μέγιστες δυνατότητες σπουδών.
Ε.Π.: Κρίση στην Ελλάδα υπάρχει ή όχι;
Β.Α.: Κοινωνικές κρίσεις στο ανθρώπινο είδος υπήρχαν πάντοτε, αλλά από το 1980 που στήθηκε η νεότερη Νέα τάξη Πραγμάτων, ζούμε την πλέον ισχυρή κρίση ταυτότητας του ανθρώπινου είδους και αυτό έγκειται και στο οικονομικό και κοινωνικό γήινο σύστημα όπως και στις παρελθούσες περιόδους, αλλά περισσότερο έγκειται στο γεγονός ότι εδώ και πέντε αιώνες, έχουμε εισαχθεί στην εικονοτεχνολογική πραγματικότητα, την οποία ελάχιστοι ορίζουν και που οι υπόλοιποι την ζουν με τις δεδομένες των δουλοπρεπών και τεχνοκρατικών προγενέστερων αιώνων! Δηλαδή, βρικόλακες και δέσποτες καθώς και υποτακτικοί, πάντοτε υπήρχαν˙ με τη μόνη διαφορά ότι στις παλιές περιόδους οι υποτακτικοί ήταν τελείως αγράμματοι και αυτό περνούσε, ενώ στις μέρες μας, αν και θα έπρεπε να γνωρίζουν γράμματα, εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά αγράμματοι (θεωρώ απλά, ότι είναι λίγο ή πολύ πληροφορημένοι, αλλά όχι γνώστες). Άρα ζουν μια κρίση ταυτότητας και, κατ’ επέκταση, τα οικονομικά και δεσποτικά καθεστώτα, τους σέρνουν από τη μύτη.
Ε.Π.: Η νέα γενιά έχει έλλειψη προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού και, αν ναι, πού οφείλεται αυτό;
Β.Α.: Θα έλεγα ότι τα προσόντα δεν είναι ελλιπή εις ουδεμία ανθρώπινη οντότητα και τούτο διότι όλοι τα έχουμε δεχθεί μέσω του γενετικού μας κώδικα -ήτοι είναι γενεσιακά. Παρ’ όλα αυτά και λόγω της ελλιπούς γονικής ορθής αγωγής, καθώς επίσης και της διαχρονικά κάκιστης κοινωνικής μας γαλούχησης, είναι ελάχιστοι εξ ημών όλων που καταφέρνουν να τα φέρουν στην επιφάνεια και να τα δραστηριοποιήσουν δεόντως και ορθά!
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα απαντούσα κάθετα και σκληρά όπως η κάθε καλή γιαγιά μας: «όπου το σπίτι είναι ξεχαρβαλωμένο, μην περιμένεις ορθή προκοπή». Και λόγω του ότι είμαι τέρας στην ανθρώπινη ιστορία και επιπροσθέτως στην Ελληνική ιστορία, φοβάμαι ότι από το 1821 και μετέπειτα η ωραία μας Ελλάδα (εξαίρεσης γενομένης μιας ή δυο μικρών αναλαμπών) δεν είχε ποτέ ορθούς πολιτικούς ιθύνοντες: το σπίτι ήταν από πάντοτε ξεχαρβαλωμένο και τα παιδιά κατέληγαν να γίνουν μπερμπάντηδες ή πουλημένα golden boys.
Ε.Π.: Ετοιμάζετε αυτό τον καιρό κάποια έκθεση ζωγραφικής;
Β.Α.: Το πρόγραμμά μου για την περίοδο Οκτώβριος 2017 – Νοέμβριος 2018 έχει πολλά και υπέροχα καλλιτεχνικά και επιστημονικά δρώμενα. Το Νοέμβριο του 2017 παρουσιάζω 15 κλασικά μου έργα με άλλους τρεις μεγάλους καλλιτέχνες στο Athens Contemporary Center, επί της οδού Μητροπόλεως 78. Το Δεκέμβριο και για έναν μήνα έχω μια ατομική έκθεση καθώς και διάφορες κοινωνικοεπιστημονικές διαλέξεις στο Πνευματικό κέντρο του Αλίμου, στο Καλαμάκι. Το Φλεβάρη και κατόπιν παρόδου 9 ετών, παρουσιάζω μια ατομική έκθεση στο Παρίσι. Τον Μάρτη έχω μία ατομική στο Πνευματικό κέντρο της Στουττγάρδης, στη Γερμανία. Εν συνεχεία, το Νοέμβριο του 2018 θα παρουσιάσω στο Athens Contemporary Center την πιο ολοκληρωμένη έκθεσή μου πάνω στην Τέχνη και την Επιστημονική ερευνά μου, με τίτλο «Άπειρον». Και, τέλος, και όπως κάθε χρόνο, θα έχω δύο ατομικές εκθέσεις με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ Αθηνών, όπως επίσης και συμμετοχές σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.
Ε.Π.: Πού μπορεί κάποιος να βρει και να θαυμάσει τα έργα σας;
Β.Α.: Τα βρίσκει μόνον μέσω εμού του ιδίου, αλλά μπορεί να τα θεάσει στη Σελίδα μου στο Facebook vasileios arapis, καθώς και στο site arapis.art,tumblr. com.
Ε.Π.: Ένας στίχος ή μια αγαπημένη φράση από το αγαπημένο σας βιβλίο;
Β.Α.: Πρόκειται για μια φράση που επανέρχεται συχνά στα κοινωνικά βιβλία μου, καθώς επίσης είναι και ο τίτλος ενός αγαπημένου μου έργου: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ – ΣΚΕΨΟΥ – ΑΝΑΛΥΣΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΠΕΣ ΗΔΗ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ».
Ε.Π.: Μια ευχή για το μέλλον;
Β.Α.: Προσωπικά δεν μου αρέσει να εύχομαι, αλλά λόγω της ιδιότητάς μου του φιλοσόφου, προτιμώ να συμβουλεύω το εξής: «Διάβασε για να θυμηθείς τη Θεια προέλευσή σου και προσπάθησε να κάνεις τη ζωή σου ορθόλογη και ενάρετη, ήτοι … ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟ»!
Βιογραφικό:
Γεννημένος στην Αθήνα στις 8 Μαΐου 1949, ο καλλιτέχνης και ερευνητής Βασίλειος Αράπης είναι ελληνικής καταγωγής και ελληνικής και γαλλικής εθνικότητας. Κατέχει Διδακτορικό στη Φιλοσοφία των Επιστήμων (École Normale Supérieure της Σορβόννης) και εξαιρετικά πλούσιο ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό έργο.
Arapis Art – vasarapis@gmail.com