ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
Κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται ότι θα έχουμε στη Γερμανία, μεταξύ Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες CDU) – Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες SPD) – Ζεεχόφερ (Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές CSU), προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Ποια είναι όμως τα υψηλά εμπόδια που οδήγησαν μια τόσο ισχυρή οικονομία, να έχει χάσει τον πολιτικό της βηματισμό και να οδηγηθεί ουσιαστικά σε ακυβερνησία τόσο καιρό;
1) Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Dimap -η οποία διεξάχθηκε για λογαριασμό της Handelsblatt- το 56% των Γερμανών πιστεύουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα αναγκαστεί σε παραίτηση πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής που λήγει το 2021. Και αυτό γιατί διακρίνεται από έλλειψη αποφασιστικότητας σε καίρια ζητήματα, καθώς έχει αφομοιωθεί από την εξουσία και δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για τη χώρα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2) Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Στον επικείμενο κυβερνητικό συνασπισμό συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά ελαφρύνσεις.
3) Οι εργασιακές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση. Συμφωνήθηκε ότι το επίπεδο των συντάξεων θα παραμείνει στο 48% του μέσου όρου του μισθού, ενώ οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι.
4) Η περιβαλλοντική πολιτική. Δεν συμφωνήθηκε τίποτα.
5) Η μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνήθηκε να δέχονται ετησίως έως και 220.000 πρόσφυγες, καθώς και να υπάρξει περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως.
6) Η Ευρωπαϊκή Πολιτική. Συμφωνήθηκε να διατεθούν κονδύλια του προϋπολογισμού της Γερμανίας για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επικέντρωση στη στενή συνεργασία με τη Γαλλία, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας.
Με περίπου 38 δις ευρώ δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, τα δημόσια ταμεία της Γερμανίας είναι υπεργεμάτα από τις συναλλαγές της όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ερχόμαστε σε αυτό που βροντοφωνάζω εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ» και όχι με την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε από τη μία να μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη να βγαίνουν υπό τη μορφή δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προς όφελος πάλι της Γερμανίας…
Θα έπρεπε όμως τόσο καθυστερημένα, ένα βήμα πριν την Ευρωπαϊκή διάλυση, να αναγκάζεται η Γερμανία να προβεί στην υλοποίηση λύσεων που αν είχαν εφαρμοσθεί νωρίτερα, δεν θα κινδύνευε να καταρρεύσει η οικονομία της Ευρώπης;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι παρά την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να ζουν σε μια κανιβαλιστική Ευρωπαϊκή Κοινότητα που σύντομα θα καταπιεί και τους ίδιους, για αυτό και όπως εμφανίζεται στην παραπάνω δημοσκόπηση, δεν την θεωρούν τίποτε άλλο παρά μια αριβίστα πολιτικάντη που στα χέρια της η Γερμανία κινδυνεύει να χρεωθεί τον καταποντισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι επίσης τυχαία η συμφωνία για το μεταναστευτικό, γεγονός που εμφανίζει τη Γερμανία, κατόπιν δυσαρέσκειας των πολιτών της, να περιορίζει την αθρόα εισροή μεταναστών, κατάσταση που προσπάθησε να επιβάλλει σε άλλες χώρες, ασθενείς οικονομικά όπως η Ελλάδα, χωρίς να συνεπικουρεί στην οικονομική τους στήριξη.
Δεν θα είναι καθόλου τυχαίο, αν η Γερμανία δεν καταφέρει να αναδιοργανωθεί σύντομα και σωστά, ότι δεν έχει περιθώρια πια να συντηρήσει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ίδιο της τον εαυτό, καθώς η μεγαλοδυναμία της έχει προκύψει από την αφαίμαξη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.
Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter : Panagiota Bletas