ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ

Πότε είναι πετυχημένο ένα δημιούργημα; Όταν στον καθέναν μας, έχει να πει κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει σήμερα κάτι που να ξεχωρίζει από τη μάζα ή ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο; Είναι σωστό ή λάθος κάτι τέτοιο; Αναμφίβολα είναι λάθος! Οι τέχνες , όπως και οι γνώσεις, δεν έχουν όρια! Πρέπει ένας καλλιτέχνης να αγωνίζεται καθημερινά και να ανακαλύπτει αταξίδευτες θάλασσες, που κρύβουν μεγάλους θησαυρούς…

Όπως ο Σέργιος Σαμαράς. Ένας εξαίρετος φίλος, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπος, ο οποίος μου έκανε την τιμή να συνεργαστώ μαζί του. Ακολουθεί η συνέντευξή του σχετικά με τα νέα δημιουργήματά του.

ΝΙΚΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ: Σέργιε, πες μας κάποια πράγματα για σένα.

ΣΕΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Με τι να πρωτοξεκινήσω; Είμαι 29 ετών, γεννήθηκα στη Λάρισα, τον Απρίλιο του 1988. Μεγάλωσα στην Αθήνα και έζησα αρκετά χρόνια έξω, κυρίως στην Αμερική και το Βέλγιο. Το 2001 επέστρεψα στην Ελλάδα και το 2006 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου πλέον μένω. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών στη ζωή μου, ήταν να συνειδητοποιήσω πόσο εύκολα είναι να προσαρμόζεσαι σε ένα νέο περιβάλλον και φυσικά να μην σταματώ να ταξιδεύω!

Ν.Ρ.: Με τι ασχολείσαι;

Σ.Σ.: Ασκώ τα καθήκοντά μου ως μάνατζερ σε ιδιωτική επιχείρηση και παράλληλα προσπαθώ να αναπτύξω τις καλλιτεχνικές μου δεξιότητες. Ασχολούμαι με τη ζωγραφική συμμετέχοντας ενεργά σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσφατα πήρα επιρροές από ένα ταξίδι στο Μπαλί, στο οποίο έμαθα τις τέχνες της μεταλλογλυπτικής και του παραδοσιακού μπατίκ. Επίσης λατρεύω τη μουσική και παίζω hang drum το οποίο είχα τη χαρά να το αγοράσω εκεί και να το κουβαλήσω σπίτι!

Ν.Ρ.: Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα μας λες. Πόσα χρόνια έχεις που ξεκίνησες να χαράζεις το δικό σου μονοπάτι στις τέχνες;

Σ.Σ.: Για μένα, η ζωγραφική δεν μπαίνει σε καλούπια, και γι’ αυτό δεν ακολούθησα κάποια σχολή. Η ενασχόληση ξεκίνησε όταν ήμουν 18, έχοντας πάρει ερεθίσματα από την ινδική και ασιατική κουλτούρα, παρατηρώντας τα σύμβολα που χρησιμοποιούν. Μαγεύτηκα από τη συμμετρία και την τελειότητα των συμβόλων αυτών και άρχισα να δημιουργώ, νιώθοντας μια παράξενη οικειότητα, μπορώ να σου πω. Ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως mandala και yantra. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι τη σημασία των συμβόλων αυτών. Εδώ και 11 χρόνια λοιπόν, εξασκώ την τέχνη αυτή, έχοντας δημιουργήσει και άλλες σειρές, με διαφορετική τεχνοτροπία, τις οποίες μπορεί να δει κάποιος στην ιστοσελίδα μου www.sergiocreaciones.com.

Ν.Ρ.: Τα έργα σου είναι πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα. Σε επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το περιβάλλον που έχεις, στη δουλειά σου;

Σ.Σ.: Για να είμαι ειλικρινής, η εργασία δεν επηρεάζει καθόλου την τέχνη μου. Διαχωρίζω το ένα από το άλλο τελείως. Έτσι, όποια ενέργεια κι αν έχω, στο τέλος της ημέρας, όταν φτάνω στο εργαστήριο μου, ξεκινάω με γεμάτες μπαταρίες και πολλή όρεξη. Μπορώ να σου πω, ότι αποτελεί και μια μορφή διαλογισμού, με χαλαρώνει.Ν.Ρ.: Πρόκειται να γίνει έκθεση στις 17 του μηνός στην Θεσσαλονίκη. Μίλησέ μας για την καινούργια αυτή σειρά έργων σου. Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Σ.Σ.: Είναι μια καινούργια συλλογή έργων που περιλαμβάνει 26 εικονογραφήσεις, αποκλειστικά με μελάνι. Ξεκίνησα να δουλεύω το project στα μέσα Νοεμβρίου. Ο τίτλος της συλλογής, είναι «Το παραμύθι των λέξεων». Αναφέρεται στα 26 γράμματα της λατινικής αλφάβητου, απ’ τα οποία έχω δημιουργήσει αντίστοιχα 26 λέξεις και τα σκίτσα στα οποία πρωταγωνιστούν. Μετά ήρθε η ιδέα, να μπλεχτούν όλες οι λέξεις σε ένα μαγικό παραμύθι. Η σειρά αυτή με ενέπνευσε δημιουργικά και έχω σκοπό να τη συνεχίσω. Ήδη ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στη δεύτερη.

Ν.Ρ.: Πού θα γίνει και τι ώρα;

Σ.Σ.: Η έκθεση θα γίνει στο εξαιρετικά όμορφο μέρος της Ρω Γκαλερί, Ρωμανού 5, στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου έχουν ήδη φιλοξενηθεί μοναδικοί καλλιτέχνες. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 19:00. Θα χαρώ πολύ να σας δω εκεί!

Ν.Ρ.: Τι πιστεύεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα; Έχει τύχει να απογοητευτείς ποτέ; Ή όλα αυτά σου δημιούργησαν το έναυσμα για να δουλέψεις ακόμα περισσότερο;

Σ.Σ.: Δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε χώρα, σε διαφορετικούς ίσως τομείς. Όλα όμως τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, τις κατά καιρούς «κρίσεις». Όλα είναι στο μυαλό μας και απ’ αυτό εξαρτάται η διαχείρισή τους. Σαφώς κι έχω απογοητευτεί -ουκ ολίγες φορές- και φαντάζομαι όλοι μας. Αν κάποιος μου πει ότι του ήρθαν όλα ρόδινα, είναι ή ψεύτης ή δεν έχει εξελιχθεί καθόλου από τη γέννησή του. Το θέμα είναι το μετά! Π’ως διαχειρίζεσαι την απογοήτευση; Παραιτείσαι ή πατάς στα πόδια σου και επιμένεις; Πάντως ποτέ δεν σκέφτηκα να αφήσω την τέχνη μου, γιατί τρέφει το μυαλό μου και είναι προέκταση των «πιστεύω» μου. Ζωγραφίζω ό,τι με εκφράζει.

Ν.Ρ.: Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Σου εύχομαι ειλικρινά να πετύχεις ό,τι στόχο έχεις! Μία τελευταία ερώτηση… Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις μέσω της τέχνης σου;

Σ.Σ.: Κυνηγήστε τα όνειρα σας, όποια κι αν είναι αυτά. Μην ντρέπεστε γι’ αυτά και μην τα κλειδώνετε στην «αποθήκη του μυαλού» σας, αλλά φέρτε τα στην επιφάνεια. Βάλτε στόχους για να τα πραγματοποιήσετε. Οι στόχοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά όνειρα που έχουν χρονοδιάγραμμα. Και να θυμάστε: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ!

Books and Style

Books and Style