ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PETER TAMAS
Το φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Πάνου Παπαδάκη αποτελεί ένα εξαιρετικό πεζογράφημα που μιξάρει την πραγματικότητα με τον μύθο.
Οι ρόλοι που πλάθει αλληλεπιδραστικά εμβαθύνουν στην εικόνα, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με ψυχαναλυτική σουρεάλ αφίσα της σύγχρονης κοινωνίας.
Οι χαρακτήρες που αντλούν τις ρίζες τους από τη σύγχρονη ζωή, δεν υπακούν στον ρομαντισμό και την επιφάνεια μιας ηθικογραφικής αντίληψης, αλλά αφήνονται να ακολουθήσουν τα περιστατικά που προορίζονται να λύσουν γρίφους γύρω από το μεταφυσικό παρελθόν τους.
Η μυθιστορία του έχει ως κεντρικό ήρωα τον χρόνο, που αναμοχλεύει τις μνήμες των ανθρώπων, με στόχο να δημιουργήσει περισσότερο ενδιαφέρον στην αψεγάδιαστη ζωή τους.
Η πολιτική, η θρησκεία, η τεχνολογία, οι κοινωνικές τάξεις εμπλέκονται σε μια επεισοδιακή και πολλές φορές σατυρική, ως προς τη δομή, ακολουθία γεγονότων.
Η ψυχολογική σύνθεση αυταπάτης και πραγματικότητας διαμορφώνει το σκηνικό της πλοκής του μυθιστορήματος, στο οποίο ακροβατούν δεξιοτεχνικά οι πρωταγωνιστές.
Οι ανησυχίες του ανθρώπου που παρουσιάζονται ως δείγματα της αναλογίας του ονείρου και των προσδοκιών στην καθημερινότητά του, εκφράζονται μέσα από ψυχολογικές, θρησκευτικές αναφορές που λειτουργούν αφαιρετικά προς τον ανθρώπινο πόνο.
Η φιλοσοφική αφετηρία της διάψευσης, της προδοσίας στις ανθρώπινες σχέσεις, φαίνεται να απασχολεί κυριαρχικά τον συγγραφέα, που αυτοψυχαναλύεται μέσα από τους ήρωές του, απογοητεύεται και επιβάλλει τη δύναμή του ως κτήτορας του παιχνιδιού στο βιβλίο του και στη ζωή.
Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Ερωτικές διαδρομές, που παραπέμπουν σε εμπειρίες της σύγχρονης απενοχοποιημένης σεξουαλικότητας, αμφισβητούν τους εξουσιαστές της ταυτότητας του πνεύματος και διαπραγματεύονται πιο ανθρώπινα ήθη, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ανθρώπου.
Ο σοσιάλ χαρακτήρας του μυθιστορήματος καταγράφει τις οικονομικές και κοινωνικές νόρμες της εποχής στην οποία διαδραματίζεται και στο πώς αυτές διαμορφώνουν και καθορίζουν γεγονότα και ανθρώπους.
Τα έμμεσα μηνύματα που προκύπτουν, αφορούν την αγωνία για τη διεκδίκηση πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν το ιστορικό παρελθόν και θα ορίσουν ένα δημιουργικότερο μέλλον.
Η εμμονή του συγγραφέα με την αριθμολογία, αποκαλύπτει την μαθηματική υποτίμηση των ανθρώπινων σχέσεων, που μεταβάλλονται τόσο εύκολα.
Η αριθμολαγνεία κάποιων χαρακτήρων της ζωής, μπορεί να προσβάλλει ανεπανόρθωτα την συναισθηματική δικαιοσύνη που προσπαθεί να αποδώσει και αυτό τον στεγνώνει, τον αποδυναμώνει, τον οδηγεί στην αντίστροφη βία, και τελικά στο έγκλημα.
Η περιγραφική του δεινότητα καταλήγει τεκμηριωτική της μυθιστορηματικής τεχνικής που χρησιμοποιεί, σχετικά με την ηθική προσωπικότητα των ηρώων του.
Η διαχείριση των εξπρεσιονιστικών συμβολισμών, χωρίς λογοπαίγνια και ευφυολογήματα, επιτρέπει στον αναγνώστη τη διείσδυση στο εσωτερικό δράμα που βιώνει ο κάθε ήρωας και ενυδατώνει την τυπική αφηγηματική διαδικασία, έτσι ώστε να φαίνεται φυσική και όχι λογοτεχνικά φτιασιδωμένη.
Το μηδέν που παράγει το «σκοτάδι» – που διαρκώς χρησιμοποιεί σαν λέξη ορόσημο -δημιουργεί ένα σχήμα κάθαρσης πληθωρικών θανάτων που δεν υπακούν σε κανόνες.
Η μυθολογία τον βοηθά να κάνει επισκόπηση της ιστορίας του στη μνήμη του αναγνώστη, ενώ η ανατροπή ολοκληρώνει τον πραγματικό του στόχο, να συγγράψει ένα αντιμυθιστόρημα με καταβολές από την αρχαία τραγωδία.
Τελείως απρόβλεπτος και μοναδικά απορροφημένος στη διαφορετικότητά του, ο Πάνος Παπαδάκης, όσο μας εξοργίζει γιατί μας βγάζει έξω από τα προβλεπόμενα, άλλο τόσο μας εξιτάρει γιατί εξελίσσει την ανυποψίαστη σκέψη μας σε συνειδητή παραβατική στρατηγική σκέψη, που παραβιάζει τους παραδοσιακούς κανόνες σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Τίτλος: Μάτερ Φαμίλιας
Συγγραφέας: Πάνος Παπαδάκης
Από την Εμπειρία Εκδοτική