ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας της Ελλάδος,

αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της χώρας μας,

ο Θεός δεν είναι ένας συμπλεγματικός βασιλιάς, ο οποίος  διατηρεί την εξουσία του υποβάλλοντας τον φόβο στους υπηκόους του και απαιτώντας τις υπηρεσίες και την τυφλή υποταγή τους στο θέλημά του.

Ο Θεός είναι στοργικός πατέρας όλων των επί της γης διαβιούντων δημιουργημάτων Του, προστάτης των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και κοινωνικής θέσης. Το μόνο δε που επιθυμεί είναι η πίστη και ο σεβασμός των παιδιών Του, τον οποίο ο ίδιος με το θέλημά Του και διά των άξιων εκπροσώπων Του εμπνέει στους πιστούς Του.

Ο Θεός δεν έχει επιλέξει να λατρεύεται αποκλειστικά στους ναούς ούτε θεωρεί μοναδικούς εκπροσώπους Του επί γης τους ιερείς όλων των εκκλησιών.

Ο Θεός βρίσκεται σε ένα μικρό αγριολούλουδο στην πιο απόκρημνη κορυφή ενός όρους, σε ένα αθώο παιδί, σε μια καλή γυναίκα, σε έναν οικογενειάρχη άνδρα και καλό πατέρα, σε έναν έντιμο και χρηστό πολίτη κάθε εθνικότητας και θρησκείας, στον ηγέτη που σέβεται τον γείτονά του, στον γιατρό που θεραπεύει τον άρρωστό του, σε κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό μας.

Ο Θεός δεν κατοικεί στα υλικά κατασκευής των εικόνων Του, δεν επιθυμεί τους ανθρώπινου χαρακτήρα ανταγωνισμούς των ενοριών στην διακόσμηση των επιταφίων Του, δεν συμφωνεί με τα χρυσοποίκιλτα άμφια ορισμένων εκ των κληρικών Του, δεν έχει ανάγκη τον οβολό μας για τη συνέχιση της αιώνιας βασιλείας Του, λυπάται για τις επί πληρωμή υπηρεσίες των λειτουργών Του, αλλά και κατανοεί την ανάγκη τους.

Ο δικός μας Θεός δεν είναι Θεός Λοίμιος και Τιμωρός.

Είναι Θεός Πλάστης του ανθρώπινου γένους, Δίκαιος, Προστάτης, Πάνσοφος, Πανάγαθος, Άυλος, Αιώνιος, Παντογνώστης και Παντοδύναμος.

Είναι ο δικός μας αγαπημένος Θεός που ακούει μόνο τις προσευχές που αναπέμπονται από ανθρώπους που έχουν καρδιά καθαρή και μυαλό ανοιχτό σε όλες τις προκλήσεις που Εκείνος κατά καιρούς παρεμβάλλει στον δρόμο μας, για να μας δοκιμάζει.

Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι εκείνοι που έχουν αυθαίρετα και αλαζονικά αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή Του πως ο Θεός δεν έχει χρεία των δικών τους καθαρά ανθρώπινων ερμηνειών και συμπεριφορών στο όνομά Του.

Διότι, όπως είπε και ο Παναγιώτατος, σ’ αυτή τη δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα συγκυρία «δεν κινδυνεύει η πίστη μας αλλά οι πιστοί. Δεν κινδυνεύει ο Θεάνθρωπος, αλλά οι άνθρωποι».

Το μόνο που οφείλουμε όλοι να πράξουμε είναι να προσευχηθούμε από το προσωπικό μας προσκυνητάρι με όλη την καρδιά μας να στείλει την φώτισή Του στους ειδικούς και τους επιστήμονες και να ανακαλυφθεί η πολυπόθητη ίαση σε μία ασθένεια που είναι καθαρά δικής μας υπαιτιότητας δημιούργημα.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, όσες προσευχές και υποκλίσεις και να μετρήσετε στις εικόνες και τους ναούς Του, επαιρόμενοι για την πίστη σας, ο Θεός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιον θα δεχθεί στην ουράνια βασιλεία Του, όταν έλθει εκείνη η ώρα. Και δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι πολλοί εξ υμών των «πιστών χριστιανών» και φανατικών υποστηρικτών Του, θα βρεθείτε προ μεγάλων εκπλήξεων την ημέρα της Κρίσης Του…

Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ήγκικεν και πάλιν ο καιρός να αποδείξετε ότι Τον εκπροσωπείτε επάξια, τηρώντας εκείνο για το οποίο οδηγήθηκε ως αμνός έναντι του κείροντος Αυτόν.

Την ατελεύτητη και πάναγνη Αγάπη Του προς τον κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του άνθρωπο.

Αξιότιμε πρωθυπουργέ της χώρας μας, μην υποχωρήσεις τώρα στις απαιτήσεις των θεοφοβούμενων, για τους δικούς τους καθαρά προσωπικούς λόγους, Ελλήνων πολιτών.

Έχεις υποχρέωση απέναντι στον λαό σου να συνεχίσεις τα μέτρα με την αυτή αυστηρότητα με την οποία τα ξεκίνησες.

Να μην επιτρέψεις το προσκύνημα του ιερού επιταφίου σε κανένα ναό, ούτε την συμμετοχή των πιστών στη λειτουργία της Αναστάσεως, διότι δεν θα καταφέρει καμία αστυνομική επέμβαση εκ των υστέρων να προλάβει τον συνωστισμό επίδειξης «απαγορευμένης» λατρείας.

Θα μου επιτρέψεις, ωστόσο, την παραίνεση να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ναό να ακούγονται οι λειτουργίες των Παθών και της Αναστάσεως από τα μεγάφωνα, ώστε κάθε πιστός στα μικρά χωριά μας και από την οικία και την αυλή του να έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθεί και να συμμετέχει αυτές τις άγιες ημέρες.

Στα μεγάλα δε αστικά κέντρα να συνεχίσουν να την παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο.

Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο και θα καταστεί και εγκληματικό, αν καταστρέψουμε όσα με τόση ψυχική και σωματική δύναμη και υποδειγματική πειθαρχία και συνέπεια επιτύχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Και η ευθύνη, Πρωθυπουργέ μας, για όσα αρνητικά ακολουθήσουν, στον βωμό της θρησκοληψίας ορισμένων, βαραίνει αποκλειστικά εσένα…

Books and Style

Books and Style