ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE

Νέες αλλά και παλαιότερες ποιητικές φωνές θα ενωθούν σε μία συλλογική έκδοση χαϊκού, με τίτλο «Τα Χαϊκού της άνοιξης», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ανεμολόγιο μέσα στην άνοιξη!

Το χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση (ή σε έναν, χωρισμένο με κενά), δηλαδή από 17 συλλαβές. Είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και διαβάζεται με μία αναπνοή. Το θέμα του ποιητικού διαγωνισμού είναι ελεύθερο. Ο τίτλος προέκυψε διότι η άνοιξη έχει πολλές έννοιες και εκφάνσεις, και για τον καθένα από εμάς συμβολίζει και κάτι διαφορετικό. Η παρούσα συλλογή είναι μια πράξη δημιουργίας, και ως εκ τούτου μια πράξη επανάστασης, απέναντι στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που διανύουμε, όπως κάθε άνοιξη είναι μια πράξη επανάστασης απέναντι στον χειμώνα. Ας ενώσουμε λοιπόν τις ποιητικές μας φωνές, και ας δημιουργήσουμε με τα ταπεινότερα υλικά, τις λέξεις, το υπόστρωμα που πάνω του θα ανθίσει η προσωπική μας άνοιξη.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά και ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Αλέξανδρο Δαμουλιάνο (ποιητής-συγγραφέας)

Βαγγέλη Κακατσάκη (δάσκαλος-λογοτέχνης)

Αργυρώ Μαργαρίτη (συγγραφέας)

Αριέττα Μουτούση (ηθοποιός)

Κάκια Ξύδη (συγγραφέας-εκδότρια)

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενήλικες που γράφουν στην ελληνική γλώσσα.

2) Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει από τρία έως πέντε χαϊκού, αλλά μόνο τρία του κάθε δημιουργού που εγκρίνονται προς έκδοση θα συμπεριληφθούν στη συλλογή.

3) Τα έργα δεν πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ατομική ή συλλογική έκδοση στην Ελλάδα.

4) Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή (σε αρχείο word) στο e-mail: ekdoseis.anemologio@gmail.com με την ένδειξη «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΑΪΚΟΥ», και να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

5) Έγκυρα θεωρούνται τα έργα που ακολουθούν τη γνωστή φόρμα των χαϊκού, δηλαδή πέντε συλλαβές στον πρώτο στίχο, εφτά στον δεύτερο και πέντε στον τρίτο (5-7-5). Όσα χαϊκού δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, δεν θα ληφθούν υπόψη.

6) Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των έργων από την κριτική επιτροπή, οι δημιουργοί των οποίων τα έργα θα συμπεριληφθούν στη συλλογική έκδοση, θα ενημερωθούν μέσω e-mail.

7) Η συμμετοχή στον διαγωνισμό, καθώς και η συμμετοχή στη συλλογική έκδοση, είναι δωρεάν.

8) Ο διαγωνιζόμενος εγγυάται για το πρωτότυπο του έργου του και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη έναντι τρίτων ως προς την πρωτοτυπία του.

Books and Style

Books and Style