ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE

Ένα Αριστούργημα της Mariam Khachvani (Γεωργία). Μια αυστηρή, αδίστακτη και ποιητική ιστορία από τα βουνά του Καυκάσου, σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο «Ο Καύκασος» και υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Ελλάδα.Λίγα λόγια για το έργο:

Η ταινία διαδραματίζεται το 1992. Η νεαρή Ντίνα ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό όπου η ζωή «κυβερνάται» επί αιώνες από την παράδοση. Ο παππούς της, έχει κανονίσει ήδη τον γάμο της με τον David, ο οποίος επιστρέφει από τον πόλεμο. Επιστρέφοντας φέρνει μαζί του και τον συνστρατιώτη του, στον οποίο οφείλει τη ζωή του. Ο όμορφος Gegi, και η Ντίνα ερωτεύονται. Θα καταφέρει να εναντιωθεί στις «στεγανές» παραδόσεις της μικρής κοινωνίας στην οποία ζει; Και, αν το κάνει ποιο θα είναι το τίμημα;

Μια αφήγηση της γεωργιανής σκηνοθέτιδας για τα έθιμα και τις παραδόσεις της ορεινής περιοχής της βορειοδυτικής Γεωργίας Svaneti, όπου και γεννήθηκε.

Η εκπληκτική ομορφιά του μεγαλοπρεπούς, άθικτου φυσικού περιβάλλοντος χρησιμεύει μόνο για να τονίσει τον αγώνα της ηρωίδας, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει την ελευθερία της και το δικαίωμα να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Εμπνευσμένη από την ιστορία της γιαγιάς της, η ταινία «Dede» αναπτύσσει ένα θέμα που πρωτοεμφανίστηκε στη διεθνώς επιτυχημένη ταινία μικρού μήκους «Dinola».

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στην ιστορία, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τα «σκληρά» έθιμα στις μικρές κοινωνίες. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη περιοχή του Svaneti, με άφθονες λαϊκές μουσικές και πολλά παραδοσιακά στοιχεία.

Η σκληρότητα και η ομορφιά του σκηνικού όπως και η οπτική της σκηνοθέτιδας εξασφάλισαν στην ταινία «Dede» (Dede στη διάλεκτο Svanesh σημαίνει «μαμά») συμμετοχές και βραβεία σε φεστιβάλ.
Στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Γεωργίας τα παρωχημένα έθιμα εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Τα πάντα κινούνται γύρω από την τιμή της οικογένειας και μια γυναίκα δεν έχει λόγο σε τίποτα, (συμπεριλαμβανομένου και της τύχης των παιδιών της). Ωστόσο η Khatchvani εξασφαλίζει στο κοινό τόσο την καλή, όσο και την κακή πλευρά των παραδόσεων.

Στην ταινία χρησιμοποιείται η τοπική γλώσσα των Svanuri και η ταινία γυρίστηκε στο Ushguli, ένα ορεινό χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και η Khachvani. Όλοι οι ηθοποιοί, με εξαίρεση του Temur Babluani, είναι μη επαγγελματίες λόγω της διαλέκτου που χρησιμοποιείται στην ταινία και την οποία μιλούν μόνο 10.000 άτομα.

Πληροφορίες
Ηθοποιοί: Natia Vibliani, George Babluani, Girshel Chelidze, Nukri Khatchvani, Spartak Parjiani, Sofia Charkviani, Mose Khatchvani
Σκηνοθεσία: Mariam Khatchvani
Σενάριο: Mariam Khatchvani, Vladimer Katcharava, Irakli Solomanashvili

Βραβεία
Κινηματογραφικές Συναντήσεις των Καννών 2017 («Grand prix du Jury»)
Karlovy Vary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017 (East of the West Competition)
Asia Pacific Screen 2017(Βραβείο Πολιτιστικής Διαφορετικότητας υπό την αιγίδα της UNESCO)

17 Δεκεμβρίου 2017,
ώρα: 18.00
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ – New Star Art Cinema»
Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια),
Πλ. Βικτωρίας Τηλ.: 2108220008, 2108220023

TRAILER ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Books and Style

Books and Style