ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΤΟΥ BOOKS AND STYLE ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ESZTER BAKONYI

Τα Χριστούγεννα στην Ουγγαρία είναι η πιο μεγάλη γιορτή του έτους. Αρχίζουμε την προετοιμασία για τη γέννηση του Χριστού τέσσερις εβδομάδες πριν από τις γιορτές, που ολοκληρώνονται στις 6 Ιανουαρίου.

Η μέρα του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών) εντάσσεται επίσης στη χειμερινή γιορτινή περίοδο. Την παραμονή της γιορτής, τοποθετούμε πεντακάθαρα μποτάκια έξω από το περβάζι του παραθύρου των σπιτιών τους. Τη νύχτα, ο Άγιος Νικόλαος με το μαγικό του έλκηθρο και τους τάρανδους επισκέπτεται κάθε σπίτι ξεχωριστά και γεμίζει τα παπούτσια με γλυκά, φρούτα, και μικρά δωράκια, προσφέροντας έτσι χαρά και την ευλογία του σε όλους.

Adventi koszorú (Στεφάνι tou Advent)

Εδώ, όπως και στις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σχεδόν σε κάθε σπίτι «συναντούμε» κι ένα ξεχωριστό και πολύ όμορφο στεφάνι, το λεγόμενο Advent. Κανονικά το στεφάνι είναι φτιαγμένο από κλαδιά ελάτου και πάνω του είναι τοποθετημένα τέσσερα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν την έλευση των Χριστουγέννων. Κάθε Κυριακή ανάβουμε ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουμε ένα κερί, την επόμενη εβδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουμε και τα τέσσερα κεριά.

Στις περισσότερες πόλεις υπάρχουν Χριστουγεννιάτικες αγορές. Πρόκειται για υπαίθρια ξύλινα σπιτάκια, στολισμένα γιορτινά. Εκεί βρίσκει κανείς στολίδια, χειροποίητα δώρα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά (Forralt bor), ζεστά λουκάνικα, μπίρα και παραδοσιακά κουλουράκια.

Σε όλα τα σχολεία από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων με θεατρικές παραστάσεις, ενώ τα παιδιά ανταλλάσσουν δώρα.

Szaloncukor

Η κυρίως γιορτή γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων (Szenteste στα ουγγρικά, που σημαίνει Άγια νύχτα). Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουμε την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο μια φάτνη φάτνη (Μπέτλεεμ, το λένε: αναπαράσταση για της γέννησης του Ιησού). Παλαιότερα στόλιζαν το δέντρο με φυσικά υλικά όπως φρούτα, χρωματιστά καρύδια και κεριά. Στις μέρες μας στολίζουμε το δέντρο με διάφορες φιγούρες, σοκολατάκια (το szaloncukor που είναι σοκολατένιο γλυκό και τυλίγεται με χρυσά, ασημένια και κόκκινα χαρτάκια), με γυάλινες μπαλίτσες και, φυσικά, το δένδρο φωτίζεται με λαμπάκια.

Τα δώρα τα βάζουμε κρυφά κάτω από το δέντρο και λέμε στα παιδιά ότι τα έφερε ο Χριστός ή οι Άγγελοι. Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται σε στενό οικογενειακό κύκλο, οι γυναίκες φτιάχνουν το εορταστικό τραπέζι και τρώνε όλοι μαζί κόκκινη ψαρόσουπα, τηγανητά ψάρια, γαλοπούλες, γεμιστά λάχανα και το beigli, το παραδοσιακό γεμιστό γλυκό με παπαρουνόσπορο ή κάστανα.

Μετά το φαγητό, τα μέλη της οικογένειας τραγουδάνε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ανοίγουν τα δώρα. Στις 12 τα μεσάνυχτα οι πιστοί πάνε στην εκκλησία, όπου συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία της Γέννησης τού Λυτρωτή.

Η παραμονή και η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μη εργάσιμες μέρες στην Ουγγαρία και έχουν την ευκαιρία οι άνθρωποι να επισκεφτούν το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι Ούγγροι καλωσορίζουν το Νέο Έτος με ευχές, σαμπάνια, φαγοπότι και γλέντι που διαρκεί ως το πρωί. Την Ημέρα των Φώτων, όλα τα μέλη των οικογενειών συγκεντρώνονται και ανάβουν για τελευταία φορά τα κεριά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ στη συνέχεια αποχαιρετούμε όλοι μαζί με νοσταλγία αλλά και χαρά, μ’ ένα τελευταίο γιορτινό τραπέζι για τη χειμερινή γιορτινή περίοδο.Σας εύχομαι καλές γιορτές και ξεχωριστές Χριστουγεννιάτικες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους σας! Και για το Νέο Έτος, εύχομαι χαρά και υγεία! Ελπίζω να βρεθούμε κάποια στιγμή στην όμορφη πατρίδα μου!

Καλές γιορτές! – Kellemes ünnepeket!
Καλά Χριστούγεννα! – Boldog Karácsonyt!
Καλή Χρονιά! – Boldog új évet!

 

Books and Style

Books and Style