ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
Όπου κι αν βρεθείτε τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, στις παραλίες, στις πόλεις ή στα νησιά, υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε ένα τραυματισμένο ζωάκι ή να τραυματιστεί το δικό σας. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, ποια είναι η σωστή συμπεριφορά για την παροχή πρώτων βοηθειών; Απευθυνθήκαμε στον κτηνίατρο κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο, προκειμένου να μας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα τραυματισμένο ζώο, που τις περισσότερες φορές είναι και φοβισμένο…
«Καταρχήν, η προσέγγιση ενός ζώου που δεν γνωρίζουμε πρέπει να γίνεται με προσοχή και καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε φίμωτρο, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επίθεση. Το πώς όμως πρέπει να δράσουμε, τόσο για τη δική του όσο και για τη δική μας ασφάλεια, εξαρτάται από τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του τραυματισμένου ζώου που θα συναντήσουμε.
Μεταφορά / Συγκράτηση: Η σωστή μεταφορά του τραυματισμένου ζώου έχει τεράστια σημασία, καθώς μπορεί να προκληθεί επιδείνωση της κατάστασής του από λάθος συγκράτηση. Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι ακινητοποιημένη και να μην προκληθεί επιπλέον πόνος και πίεση ώστε να αποφευχθεί ο εμετός. Προσοχή στη συγκράτησή του σε χειρουργημένα σημεία ή πληγές! Η μεταφορά πρέπει να γίνει με φορείο, ή στην αγκαλιά μας με πολύ προσοχή, σε πλάγια θέση.
Αιμορραγία: Μπορεί να είναι είτε εσωτερική, είτε εξωτερική.
Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν κάποιες ορατές ενδείξεις, όπως οι άσπροι βλεννογόνοι του ζώου (μάτια, στόμα, γεννητικό), καθώς και η χαμηλή του θερμοκρασία.
Στη δεύτερη περίπτωση, εφαρμόζουμε άμεση πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί, είτε με το χέρι μας είτε με κάποιο επίδεσμο και με πολλή προσοχή στην ισχαιμή περίδεση στα άκρα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Πληγή: Απομακρύνουμε την ξένη ύλη με πλύση και όχι με αφαίρεση του ξένου σώματος, καθώς μπορεί υπολείμματά του να μείνουν μέσα. Ελέγχουμε για κάποιο κάταγμα και καλύπτουμε την πληγή για να προστατευθεί από μολύνσεις. Σε περίπτωση που το ζώο έχει δάγκωμα από κάποιο άλλο ζώο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και για τη μετάδοση ασθενειών (για παράδειγμα, λύσσα).
Κάταγμα: Στο κάταγμα, το άκρο δεν φέρει βάρος και υπάρχει γραμμή παραμόρφωσης. Ελέγχουμε για αιμορραγία ή για σοκ, ενώ περιορίζουμε την κινητικότητα του ζώου και το υποστηρίζουμε με αυτοσχέδιο νάρθηκα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε πως η επικοινωνία με τον κτηνίατρο είναι απαραίτητη ώστε να μας κατευθύνει για το πώς να κινηθούμε, εφόσον σε πολλές καταστάσεις, η άμεση προσκόμιση του ζώου στο κτηνιατρείο κρίνεται αναγκαία.».
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Κτηνίατρος
Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία
Τηλ. 2108078204