ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Με τον τίτλο «Εξίσωση» μας  συστήνει τη νέα του ποιητική συλλογή ο αεικίνητος δημοσιογράφος και συγγραφέας  Μίλτος Γήτας. Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Όταν πρωτοκράτησα στα χέρια μου το βιβλίο, έμεινα για κάποια λεπτά αποσβολωμένος να κοιτώ το εξώφυλλο και να αναρωτιέμαι… “Τι γυρεύει μία εξίσωση, σε μία ποιητική συλλογή;”. Με τα μαθηματικά δεν τα πήγαινα ποτέ καλά, από τα μαθητικά μου χρόνια. Άφησα όμως στην άκρη αυτή την «κακή σχέση» και άρχισα να ξεφυλλίζω.

Ο πρόλογος που επιλέγει ο ποιητής σε κάνει αμέσως να καταλάβεις ότι το εξώφυλλο και ο τίτλος σίγουρα έχουν έναν συμβολικό ρόλο. Δύο αποσπάσματα επιλέγονται με πολύ στοχευμένο τρόπο, από τη «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη, για να ξεκινήσει αυτό το ποιητικό δημιούργημα. Ισχυρή κρούση στα άδυτα του πνεύματος μας. Της ψυχής μας.

Κι έπειτα έρχονται τα ποιήματα. Ξεχωριστά το ένα από το άλλο, αλλά και τόσο ίδια παράλληλα. Η πένα του Μίλτου Γήτα συναντά στο μελάνι της, τις στιγμές της ζωής μας. Αυτές τις στιγμές που έχουν  φως μα και σκοτάδι. Άνοιξη αλλά και χειμώνα βαρύ. Κάθε ποίημα αντιπαραβάλλεται και με μια εικόνα. Αυτό ωθεί τον αναγνώστη  να οικειοποιηθεί με τις λέξεις αλλά και με τις καταστάσεις ή και τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ο ποιητής.

Ο ευφυής και πλούσιος λόγος του Μίλτου Γήτα, συνδυάζεται άριστα με το γαλήνιο ύφος που επικρατεί στα ποιήματα του. Το σημαντικό είναι ότι κάθε ποίημα σου αφήνει κι ένα συναίσθημα. Χαρά, λύπη, νοσταλγία, φόβος, έρωτας, αθωότητα. Η ποίηση είναι ένα δύσκολο κι απαιτητικό κομμάτι. Σαν τον ηθοποιό που προσπαθεί να μάθει καλά τα λόγια ενός απαιτητικού ρόλου και να λάμψει πάνω στη σκηνή ή ενός αθλητή που κάνει συνεχώς προπονήσεις και παλεύει για να κατακτήσει ένα μετάλλιο στους αγώνες.

Εδώ, το μετάλλιο που κατακτά ο ποιητής είναι η ομορφιά της ζωής. Της ζωής μέσα από τις διάφορες πτυχές της, αλλά πάνω απ’ όλα  μέσα από την αλήθεια της. Άξια δουλειά, γεμάτη μεράκι και ζωντάνια. Κλείνοντας το βιβλίο δε θα σας πω ότι αγάπησα τα μαθηματικά, μα κατάλαβα ότι συνδέονται άρρηκτα με τη ζωή και τα συναισθήματα. Σε ευχαριστώ πολύ Μίλτο….

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Εξίσωση»

Εξίσωση στα μαθηματικά ονομάζεται κάθε ισότητα που συνδέει γνωστές ποσότητες με άγνωστες, τις οποίες θέλουμε να προσδιορίσουμε. Η εξίσωση λοιπόν είναι μια μαθηματική δήλωση που βεβαιώνει την ισότητα των δύο εκφράσεων.

Στη νέα ποιητική συλλογή του Μίλτου Γήτα με τον τίτλο «Εξίσωση», η ζωή, ο θάνατος κι ο χρόνος ως γνωστά δεδομένα συνδυάζονται με άγνωστα όπως το απροσδόκητο, το ανέφικτο και το συναίσθημα προσπαθώντας με εξομολογητική τάση να φθάσει στην πολυπόθητη κάθαρση και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος. Μέσα σε αυτά τα νέα του ποιήματα θεωρώντας ως δείγμα θάρρους την παραδοχή βρίσκει την δύναμη να αντικρύσει κατάματα την αλήθεια και την πραγματικότητα και να πορευθεί το μονοπάτι της ζωής!

 

Σελίδες: 54
Διαστάσεις: 16Χ23
ΙSBN 978 618 5520 07 6
Ημερ. κυκλοφορίας: 12/2020
Συγγραφέας: Μίλτος Γήτας
Εκδόσεις Πνοή

Books and Style

Books and Style