ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Μεγάλη χαρά και τιμή να συναντώ σε συνέντευξη ανθρώπους με ήθος, συνέπεια και ταλέντο. Μιλώ για την γνωστή συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου, η οποία επιστρέφει στα λογοτεχνικά λημέρια,  με το βιβλίο της η  «Νοσοκόμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με αφορμή το νέο της βιβλίο, κουβεντιάσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα! Απολαύστε την!

Καλησπέρα σας κα Ιωάννου. Περιγράψτε μου με δυο λόγια το πρόσφατο μυθιστόρημά σας «Η Νοσοκόμα».

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της νοσοκόμας Κατερίνας Συμεωνίδη που φτάνει στην Άνδρο τη δεκαετία του ’60 για να κουράρει την άρρωστη αρχόντισσα Ισαβέλλα Δελαγραμμάτικα. Δείχνει να παθιάζεται με την εξαφάνιση της δεκαοχτάχρονης κόρης της Φλωρέζας, ένα μυστήριο που είχε συμβεί πριν από τριάντα χρόνια και έχει αφήσει το οδυνηρό του αποτύπωμα σε όλο το νησί αλλά και στο στενό περίγυρο της κοπέλας που αποτελείται από τρεις επιφανείς οικογένειες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας: Τους γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, τους εφοπλιστές Γαλανούς και τους αξιοπρεπείς Βαλμάδες. Ερευνώντας η νοσοκόμα έρχεται αντιμέτωπη με τους εκπροσώπους των πιο πάνω οικογενειών που την προειδοποιούν να αφήσει ήσυχο το παρελθόν, αλλά δεν τους ακούει και σηκώνει κάθε πέτρα και πετραδάκι για να φτάσει στην αλήθεια, ενώ ο έρωτας της χτυπά την πόρτα, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο πράγματα και καταστάσεις.

Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που φέρατε στο μυαλό σας, κρατώντας για πρώτη φορά εκτυπωμένο το βιβλίο σας;

Όταν κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου το βιβλίο μου, στο μυαλό μου ήρθε το υπέροχο νησί της Άνδρου, όπου πήραν για πρώτη φορά ανάσα οι ήρωές μου. Πάντα είχα την επιθυμία να γράψω για το χρονικό μιας εξαφάνισης και πόσο αυτό επηρέασε το στενότερο και ευρύτερο κοινωνικό ιστό αλλά η διαδικασία της έμπνευσης και της υλοποίησης ξεκίνησε μόνο όταν πάτησα στα χώματα της Άνδρου. Εκεί οι ήρωες άρχισαν να περπατούν στα σοκάκια της Ρίβας, να κάθονται στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη, να βγαίνουν στα μπαλκόνια των υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων της Χώρας, να συναντιούνται στο Παραπόρτι και στο Νημποριό, να κάνουν εκδρομές στο Κόρθι, το Μπατσί και το Γαύριο. Η υπόθεση και οι χαρακτήρες έχουν ζυμωθεί με την ενέργεια της Άνδρου και μόνο σε αυτόν τον τόπο μπορούσε να έχει γεννηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε ενεργά με τον κόσμο της συγγραφής;

Ένα ατύχημα που με καθήλωσε για κάποιους μήνες στο κρεβάτι. Ανέκαθεν αγαπούσα το γράψιμο και έγραφα μικρές ιστορίες και παραμύθια αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχα άπλετο χρόνο να δοκιμαστώ σε μεγαλύτερη φόρμα και να νιώσω ικανή να επεκταθώ και να γράψω ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα. Όλο αυτό οδήγησε τελικά στην ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ που εκδόθηκε το 2013 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Υπάρχει «συνταγή» για έναν καλό συγγραφέα τελικά; Κι αν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά του;

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και συνταγές δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι κάποια συστατικά πολύ σημαντικά για μένα. Κατ’ αρχήν μεράκι για τη συγγραφή. Είναι αυτό το πάθος, αυτή η πρόσμιξη στο μέταλλο της ψυχής σου, με την οποία γεννιέσαι και επιθυμείς διακαώς να εκφράζεσαι μέσω της γραφής. Επίσης μια ιδιαίτερα δημιουργική φαντασία που σκαρώνει συνεχώς ιστορίες. Τέλος να αντέχεις να μένεις μόνος, να κοιτάζεις κατάματα τον εαυτό σου, να σκάβεις την ψυχή, την αλήθεια και τα συναισθήματα σου και να πολεμάς με τα τραύματα και τους προσωπικούς σου δαίμονες στα πλαίσια μιας ιστορίας. Κάποιες φορές δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ασχολείστε επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και την βιοανάδραση. Πώς το επάγγελμα σας, βοηθάει το συγγραφικό κομμάτι; Αλληλοσυμπληρώνονται ή αποκλείονται;

Σίγουρα η ενασχόληση με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και η γνώση της ανατομίας του ανθρώπινου ψυχισμού βοηθάει ιδιαίτερα στη δημιουργία ανάγλυφων μεστών χαρακτήρων, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα ενός συγγραφέα.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που αγαπούσατε από παιδί και επηρέασαν κατά πολύ την δική σας λογοτεχνική ιδιοσυγκρασία;

Είναι πολλοί οι μεγάλοι δημιουργοί που άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στην ψυχή μου. Ένας από αυτούς είναι ο Μ. Καραγάτσης. Λίγα βιβλία με έχουν επηρεάσει τόσο έντονα όσο η Μεγάλη Χίμαιρα. Σας το αναφέρω επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κομοδίνο μου, καθώς κατά καιρούς το επισκέπτομαι ξανά και ξανά.

Γιατί αξίζει να διαβάσει κάποιος το νέο σας βιβλίο;

Έχω λάβει πολλά μηνύματα από αναγνώστες που καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή και αυτό μου δίνει απίστευτη χαρά. «Δε μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω» μου γράφουν. Όπως τα περισσότερα βιβλία μου, έτσι και η Νοσοκόμα δεν ανήκει αυστηρά σε ένα συγκεκριμένο είδος αλλά αποτελεί ένα χαρμάνι από πολλά υλικά σε σωστές δόσεις και αναλογίες για να επιτευχθεί ένα τελικό άρτιο αποτέλεσμα. Η Νοσοκόμα είναι ένα κοινωνικό βιβλίο, στο οποίο υπάρχουν έντονες διαδράσεις, ανταγωνισμοί, ζήλειες, μίση, πόθοι, πάθη, αγάπες και δυνατοί απαγορευμένοι έρωτες. Το μυστήριο της εξαφάνισης της Φλωρέζας  Δελαγραμμάτικα διαποτίζει την κάθε σελίδα και στην ουσία,  υποκινεί τις πράξεις των ηρώων, ενώ υπάρχουν έντονες νότες crime και αστυνομικού.

Πώς βλέπετε την απομάκρυνση της νέας γενιάς από το βιβλίο και με ποια εχέγγυα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του πνευματικού τους ιδεώδους;

Οπωσδήποτε η νέα γενιά έχει γεννηθεί σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπεραφθονία της εικόνας. Η εικόνα είναι ακαριαία, πιο γρήγορη και πιο εύκολη τροφή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από ότι το βιβλίο. Εννοείται πως αγαπώ την εικόνα και ποτέ δε λέω όχι σε μια καλή ταινία ή μια καλή σειρά. Όμως το βιβλίο παρέχει σημαντικά οφέλη, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο μέσω της διαδικασίας της εικονοποίησης και βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του στρες. Θεωρώ ότι ήδη γίνονται κινήσεις για να δημιουργηθεί μια γέφυρα μεταξύ του βιβλίου και των νεότερων γενεών και σημαντικά βήματά της είναι τα ebooks και τα audio books.

Τέλος αξίζει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υπάρχει ποιοτική δημιουργία εικόνας αν δεν καλλιεργηθεί πρώτα αυτή η ικανότητα στους αυριανούς δημιουργούς. Η διεύρυνση των οριζόντων, η ενστάλαξη νέων γνώσεων, η εκπαίδευση της φαντασίας επιτυγχάνεται μέσω της ανάγνωσης και του βιβλίου.

Θα ήσασταν θετική, είτε το παρόν βιβλίο, είτε κάποιο από τα προηγούμενά σας, να μεταφερθεί στο θέατρο ή την τηλεόραση; Ή φοβάστε ότι θα αλλοιωθεί κατά πολύ το κεντρικό νόημα και οι χαρακτήρες του;

Ναι θα ήμουν θετική κάποιο από τα βιβλία μου να μπει σε περισσότερα σπίτια μέσω της μικρής οθόνης ή να το δουν περισσότεροι άνθρωποι στο θέατρο και να γνωριστούν με τους ήρωες και τις ιστορίες μου. Θεωρώ ότι υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί που μπορούν να κάνουν θαύματα.

Ποιο είναι το απόφθεγμα που σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή;

Πάντα έχω στο μυαλό μου πως πάντα υπάρχει λύση. Κι αν δεν υπάρχει είναι γιατί δεν την έχω βρει ως τώρα!

Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση.
Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη
γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα
είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά
κάθε γωνιάς της. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Κασσάνδρα – Το Μυστικό της
Μάγισσας», ενθουσίασε το αναγνωστικό κοινό και από τότε έχει γράψει οκτώ
ακόμη μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. «Η
Νοσοκόμα» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της.

Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Η Νοσοκόμα
Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Είδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 424

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2022

Books and Style

Books and Style