ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Ένας αεικίνητος κι ευαίσθητος συγγραφέας με ήθος και συνέπεια. Ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης αποφασίζει μετά από μία σειρά επιτυχημένων βιβλίων που έχει εκδώσει, να βγάλει το πρώτο του παιδικό βιβλίο.  «Μια φορά ήταν ο καιρός» από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Μου μιλάει στο Books and Style για τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την επιλογή, αλλά και την επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να γράψεις το πρώτο σου παιδικό βιβλίο;

Το «Μια φορά ήταν ο καιρός» γράφτηκε πολλά χρόνια πριν, όταν ζούσα στη Θεσσαλονίκη και έπαιζα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με ενοχλούσε η έλλειψη σεβασμού των ανθρώπων για το περιβάλλον, που πετούσαν τα σκουπίδια τους παντού, που δεν έκαναν ανακύκλωση. Ήθελα με τον δικό μου τρόπο να περάσω αυτά τα μηνύματα στα παιδιά. Να τα ευαισθητοποιήσω. Το βιβλίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα παιδιά το έχουν αγκαλιάσει και αισθάνομαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Τι περιεχόμενο έχει και ποια είναι τα πιο δυνατά μηνύματα που περνάει;

Μιλάει για τον καιρό που είναι ο πρωταγωνιστής και κάνει ό,τι θέλει. Όμως η φύση είναι θυμωμένη με τους ανθρώπους που δεν αγαπούν το περιβάλλον και ξεκινά τη μεγάλη εκδίκηση. Τα μηνύματα που περνάει είναι η προστασία του περιβάλλοντος, πώς να κάνουμε ανακύκλωση, πως να σεβόμαστε τη φύση.

Εσύ το παιδί που κρύβεις μέσα σου το εξωτερικεύεις  εύκολα;

Αν και μεγάλος χρονολογικά, παραμένω παιδί. Δεν το κρύβω μέσα μου. Όχι. Αγαπώ τους ανθρώπους, τα βιβλία, το θέατρο, τις βόλτες στην εξοχή κάτω από τον ήλιο.

Έρχεται και η παρουσίαση στις 7/4 στο Μέγαρο Μουσικής. Τι θα δούμε;

Αυτή η παρουσίαση είναι μια γιορτή. Για τα παιδιά κυρίως αλλά και για τους μεγάλους. Είμαι πανευτυχής και ανυπομονώ. Σίγουρα θα ακούσουν εσένα και σ’ ευχαριστώ για ακόμη μια φορά που είσαι κοντά μου, τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Νικολάου που μου κάνει την τιμή να τραγουδήσει δικά του τραγούδια αλλά και ένα δικό μας, και θα δουν κι εμένα σε ρόλο έκπληξη!

Θεωρείς το παιδικό κοινό απαιτητικό; Και γιατί;

Φυσικά και είναι απαιτητικό το παιδικό κοινό. Το ξέρω πάρα πολύ καλά αυτό από τότε που ήμουν ηθοποιός και έπαιζα σε παιδικές παραστάσεις. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα. Δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Τα παιδιά έχουν όλη την καλή διάθεση αλλά αν δεν τους αρέσει κάτι που θα διαβάσουν ή θα ακούσουν θα στο δείξουν. Δεν κρύβονται. Τα παιδιά κινούν τα νήματα της ζωής και ας νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι ότι έχουμε το πάνω χέρι σε όλα.

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα. Συμφωνείς;

Συμφωνώ απόλυτα. Τα παιδιά δεν τα ξεγελάς. Στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου σε ένα δημοτικό σχολείο στη Νίκαια δεν είχα υπολογίσει σωστά τη διάρκεια οπότε τους φάνηκε λίγη η παρουσίαση. Και όμως. Υπήρξε ένα παιδάκι που σήκωσε το χέρι του και φώναξε «Κύριε, γιατί κράτησε τόσο λίγο;».

Θάνο μου σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!

Το βιβλίο «Μια φορά ήταν ο καιρός», κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και θα παρουσιαστεί  την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00 στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος) του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Books and Style

Books and Style