ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΓΚΑΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PETER TAMAS

Διάβασα σήμερα κάπου το εξής χιουμοριστικό: «Το μεγαλύτερο ψέμα που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι Καλό μήνα».

Και ναι, χρειαζόμαστε το χιούμορ και το αστείο σε καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε στο παρόν αλλά αναρωτιέμαι αν είναι όντως αστείο ή και χρήσιμο να «αναλώνουμε» το δήθεν χιούμορ μας σε φράσεις όπως αυτή.

Τι σημαίνει ότι είναι ψέμα να ευχηθείς «καλό μήνα»;  Ναι, περνάμε μια δοκιμασία, μια δύσκολη φάση η οποία θα επηρεάσει όλους μας, θα μας στερήσει αρκετά, το έχει ήδη κάνει. Άρα λοιπόν, να μην ευχηθώ σε κανέναν να έχει ένα καλό μήνα γιατί «τι ψέμα Θεέ μου, αφού σίγουρα θα είναι ο χειρότερος μήνας».

Με τόσα που μας συμβαίνουν, αν τον «βγάλουμε» κι αυτόν το μήνα, καλά θα είναι, σωστα; Αν με ρωτάς, αυτός ο τρόπος σκέψης σε οδηγεί «ντουγρού» στην καταστροφή. Ποια καταστροφή; Θεωρείς ότι έχεις ήδη βιώσει «τα χειρότερα» γιατί απελείσαι από κάτι που δεν γνωρίζεις, είσαι αναγκασμένος να μείνεις σπίτι και να μη βλέπεις άνθρωπο, χρειάζεται να «πάρεις άδεια» και να ενημερώσεις για το πού πας όταν τελικά βγαίνεις, νιώθεις ανασφάλεια, δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά και ως που θα τραβήξει όλο αυτό. Πότε «θα μας αφήσουνε να βγούμε έξω» τελικά;

Let me break the news to you: ΔΕΝ είσαι φυλακισμένος, τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο ήσουν και πριν, χωρίς την απειλή του κορονοιού και του προστίμου πάνω από το κεφάλι σου. Η χειρότερη φυλακή είναι αυτή που δημιουργείς με το μυαλό σου καθώς όλα αυτά που δεν μπορείς να κάνεις τώρα είναι όλα αυτά που σε είχαν εγκλωβίσει σε μια ψυχαναγκαστική επανάληψη τους στο παρελθόν, από την οποία αν ξέφευγες, αυτομάτως θα ένιωθες ατελής, ανολοκλήρωτος, δυστυχισμένος.

Είναι όλα αυτά που έκανες και που βρίσκονταν «έξω» από εσένα για να νιώσεις καλά, για να πάρεις χαρά. Να βρεθείς με κόσμο, να πιεις ένα ποτό, να φας σε ένα ωραίο εστιατόριο, να κάνεις μια βόλτα για όσο θέλεις και όπου θέλεις, να ξεσκάσεις βρε αδερφέ. Κι όλα αυτά είναι πολύ όμορφα αρκεί να μην είναι αυτά «η ζωή σου», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αρκεί να μην τα χρειάζεσαι απαραιτήτως για να περάσεις καλά.

Αν η χαρά βρίσκεται ΜΟΝΟ έξω από εσένα, τότε σημαίνει πως σού είναι πολύ δύσκολο να τη βρεις κλεισμένος στο σπίτι. Κι όμως, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο ένα φίλο σου, να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασι με τον αγαπημένο σου στο σπίτι, να δημιουργήσεις με αγάπη ένα ωραίο γεύμα για δύο, να περπατήσεις στη γειτονιά «παρέα» με την αγαπημένη σου μουσική, να ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ να μη θέλεις να «ξεσκάσεις» γιατί τίποτα από όλα αυτά δε σε «σκάνε». Δε θα έπρεπε τουλάχιστον.

Ναι, τη χαρά την δημιουργείς, τη νιώθεις μέσα σου, τη βρίσκεις σε ό,τι μπορείς να φανταστείς, κι αν δεν έχεις πολλή φαντασία, καιρός να την εξασκήσεις. Καλό μήνα λοιπόν! Ξέρω ότι σου ακούγεται αστείο. Αλλά δεν είναι. Ή ίσως και να είναι. Γενικά, να ξέρεις πως είτε πιστεύεις οτι ο μήνας θα είναι καλός, είτε πιστεύεις ότι ο μήνας θα είναι άσχημος, έχεις δίκιο. Γιατί ο μήνας θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως εσύ πιστεύεις πως θα είναι. Α! Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σου!

Books and Style

Books and Style