ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Ο Θεόδωρος Παπαποστόλου μας συστήσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μέσα από το βιβλίο του «Αντιγόνη. Το θέατρο μέσα από τις πόλεις των Ηρώων του» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος .

Το βιβλίο ανήκει στο είδος της παιδικής κι εφηβικής  λογοτεχνίας, παρ’ όλα αυτά και κάθε ενήλικας είναι σημαντικό να διαβάσει αυτό το βιβλίο και να περιηγηθεί στα άδυτα της αρχαίας Θήβας και ειδικά της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Ποια είναι η Αντιγόνη, γιατί αξίζει να την θυμόμαστε και ποια η σχέση της με την αρχαία Θήβα;

H ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι…: Ο Παύλος, μαθητής δημοτικού  είναι πολύ περίεργος να μάθει ποια είναι τελικά αυτή η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, στους δρόμους και στα μέρη της πόλης όπου έζησε η ηρωίδα του Σοφοκλή, θα αναζητήσει τα ίχνη της, με σκοπό να τη γνωρίσει! Ποιος είναι ο Πολυνείκης; Ποιος είναι ο Ετεοκλής; Ποια είναι η Ισμήνη; Και ο Κρέοντας; Όλα ξεκινούν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα… Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία από κοντά!

O συγγραφέας, έχει κάνει μία λεπτομερή έρευνα πάνω στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, αναδεικνύει την ιστορία της Θήβας μέσα από την αφήγηση του με έναν τρόπο οικείο προς τους αναγνώστες και δη, όταν πρόκειται για παιδιά.

Σημαντικό ρόλο, παράλληλα με την αριστοτεχνική αφήγηση, παίζει και η εξαιρετική και προσεγμένη εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά. Άλλωστε πώς μπορείς να διαβάζεις κάτι, αν αυτό δεν αποτυπώνεται στο μυαλό σου με την τεχνική της εικόνας;

Μέσα από τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας Παύλο και την περιήγηση   που κάνει με την μητέρα του στην πόλη της Θήβας, αυτομάτως ο αναγνώστης μαθαίνει πληροφορίες για την πόλη που ίσως να μην της γνώριζε. Έρχεται σε επαφή με τις Ηλέκτρες Πύλες, μαθαίνει την ιστορία της ελληνικής τραγωδίας και συγκεκριμένα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και το πώς αυτή συνδέεται με την ιστορία της πόλης των Θηβών.

Οι απορίες που γεννώνται σε κάθε μικρό ή και μεγάλο αναγνώστη, απαντώνται αυτομάτως σε κάθε επόμενη σελίδα. Η αφήγηση του συγγραφέα δεν ακολουθεί επιτηδευμένα πρότυπα, είναι κατανοητή και κυρίως έχεις γνωστικό χαρακτήρα.

Το βιβλίο επίσης κερδίζει σε ποιότητα περιεχομένου αλλά και εικόνας. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί σε κάθε τάξη για να μυήσει τους μαθητές στον κόσμο της μαγείας του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και των μηνυμάτων που αυτό περνά. Άλλωστε είναι και μία καλή ευκαιρία οι ειδήμονες να μπουν στην διαδικασία και να σκεφτούν περισσότερη την σχέση  των παιδιών με το θέατρο….

Πολύ έξυπνη η επιλογή του Θηβαίου συγγραφέα Θεόδωρου Παπαποστόλου, να τιμήσει την πόλη του με έναν τόσο ωραίο τρόπο. Μέσα από το αρχαίο θέατρο και με μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες, γνωστή σε όλο τον κόσμο.  Σας το προτείνω ανεπιφύλαχτα!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Θεόδωρος Παπαποστόλου γεννήθηκε το 1993. To 2016 αποφοίτησε από το Comenius University, με πτυχίο Φαρμακευτικής. Έχει εργαστεί σε φαρμακευτικές εταιρίες διανομής και αποθήκευσης φαρμάκων. Σήμερα εργάζεται σε οικογενειακό φαρμακείο στην πόλη της Θήβας. Είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος θεατρικών σπουδών από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει παρακολουθήσει πανεπιστημιακά προγράμματα για έναν χρόνο στη Σκηνογραφία, την Ενδυματολογία, την Ιστορία και την Κριτική του Θεάτρου, καθώς και προγράμματα Θεατρικής Αγωγής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, για έναν χρόνο παρακολούθησε πανεπιστημιακά προγράμματα για το Σαιξπηρικό Θέατρο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην Αμερική, όπως και από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

 

Συγγραφέας: Θεόδωρος Παπαποστόλου
Διάσταση: 16×23
Σελίδες: 52
Έτος έκδοσης: 2021
Εικονογράφος: Εμμανουέλα Κακαβιά
Εκδόσεις Οσελότος

Books and Style

Books and Style