ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΟ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Τα θερμά συγχαρητήρια δεν αρκούν.

Το βραβείο από όλους εμάς, το δήμο μας αλλά και την Πολιτεία αξίζουν η πρόεδρος του Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπαδατών, κυρία Φωτεινή Αυγέρη, τα μέλη του και οι κάτοικοι αυτού του χωριού της Λάκκας, οι οποίοι, τιμώντας και τηρώντας τις πατρόδοτες παραδόσεις, διοργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις σαν και αυτή που διοργάνωσαν και εφέτος, υπό την αιγίδα του δήμου Ζηρού, την 11η Γιορτή της Ελιάς, στο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού τους.

Μία γιορτή αφιερωμένη στο δένδρο της ζωής, στο ιερό δένδρο της θρησκείας μας και της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ο καρπός του κράτησε τη Λάκκα μας ζωντανή σε εποχές δύσκολες και ιδιαίτερα σκληρές για όλη την Ήπειρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας, κύριος Χρυσόστομος, ο βουλευτής της ΝΔ του Νομού μας, κύριος Στέργιος Γιαννάκης, ο δήμαρχος Ζηρού, κύριος Νικόλαος Καλαντζής, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Κατραχούρας και Ελένη Γεωργάνου, μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ζηρού και Πρέβεζας, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Θεσπρωτικού, ο πρώην δήμαρχος κύριος Αθανασίου Χρήστος, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Θεσπρωτικού, κύριος Νίκος Νικολάου, ο πρώην προϊστάμενος της ΔΔΕ Πρέβεζας, κύριος Πατρώζος Γεώργιος, η πρώην προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρία Αλίκη Παπακωνσταντίνου, ο εκδότης του περιοδικού “Ήπειρος-Άπειρος Χώρα”, κύριος Σωκράτης Βασιλείου, ο πρώην διευθυντής του ΓΕΛ Θεσπρωτικού Μάρκου Αθανάσιος, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων μας, Παπαδατιώτες και Παπαδατιώτισσες και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Λάκκας και του Νομού μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του συλλόγου, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης, ο βουλευτής και ο δήμαρχος, ενώ μίλησε για την ελιά και τον πολύτιμο καρπό της ο γεωπόνος, κύριος Θρασύβουλος Τσώλης.

Με πρωτοβουλία της προέδρου, κυρίας Αυγέρη, βραβεύτηκαν από τον σύλλογο για την προσφορά τους στον τόπο, την τέχνη και τον πολιτισμό, η Γιαννιώτισσα συγγραφέας και ποιήτρια, κυρία Μαίρη Γκαζιάνη, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, κύριος Πάνος Παπαδάκης και η τέως διευθύντρια του γυμνασίου Θεσπρωτικού, κυρία Νάσση Φρειδερίκη-Αλίκη.

Με τις παραδοσιακές στολές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης μας, τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων γυναικών Θεσπρωτικού και Παπαδατών χόρεψαν με μοναδικό τρόπο χορούς της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, συμπαρασύροντας τον κόσμο στον χορευτικό ρυθμό τους.

Προσφέρθηκε εξαιρετική παραδοσιακή φασολάδα και ρεβύθια, μαγειρεμένα με πολύ μεράκι και γνώση, ελιές και παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του χωριού. Στην εκδήλωση στάθηκε αρωγός και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κύριος Αθανάσιος Βρεττός, με την πλούσια εμπειρία και τις εξειδικευμένες γνώσεις του σ’ αυτόν τον τομέα.

Η παραδοσιακή μουσική με δύο νέα παιδιά στο κλαρίνο, ο λεβέντικος χορός των ανδρών αλλά και των γυναικών της Λάκκας, οι οποίες χόρευαν εξίσου λεβέντικα χορούς θεωρούμενους παραδοσιακά ανδρικούς, η πάντα χαμογελαστή και αεικίνητη πρόεδρος, η οποία δεν έπαψε στιγμή να επιβλέπει διακριτικά τα πάντα και να φροντίζει να ευχαριστηθούν όλοι της οι προσκεκλημένοι και οι επισκέπτες, ο ευγενέστατος συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης, κύριος Γεώργιος Τσεκλιάς, πάντα στο πλευρό της, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση παράδοσης και πολιτισμού.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στην πρόεδρο και το σύλλογο, στον δήμαρχό μας, ο οποίος στέκεται πάντα πολύτιμος αρωγός σε εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό μας αλλά και προβάλλουν τον τόπο μας, πολλά συγχαρητήρια και στους κατοίκους αυτού του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού.

Οι άνθρωποι των Παπαδατών και της Λάκκας κατάφεραν να σηκώσουν τις ψυχές τους πιο πάνω από τα ψηλά βουνά που τους έκλειναν τους ορίζοντες αλλά και τους προσκαλούσαν να ανέβουν στις κορφές τους και να πετάξουν πολύ ψηλά, στο χώρο της επιστήμης, του πνεύματος και των ιδεών.

Έφυγαν, πρόκοψαν, αναδείχτηκαν σε όλους τους τομείς, ρίζωσαν σε άλλους τόπους, απέκτησαν οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Όσο μακριά όμως κι αν τους πήγαν τα φτερά τους, δεν ξέχασαν ούτε και θα ξεχάσουν τις πέτρες που περπάτησαν οι πρόγονοί τους και, σκύβοντας με σεβασμό πάνω στα δικά τους βήματα, ονειρεύονται να επιστρέψουν μια μέρα τα παιδιά τους σε τούτον τον ευλογημένο τόπο και με τα πολύτιμα εφόδια στις αποσκευές τους να αγωνιστούν, με συμπαραστάτες τον δήμο και την Πολιτεία, προκειμένου να παραδώσουν με τη σειρά τους αυτόν τον τόπο των παππούδων τους αναβαθμισμένο και κατάλληλο να ζήσουν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια.

Και του χρόνου Παπαδιώτες και Παπαδιώτισσες,
και του χρόνου Λακκασουλιώτες!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style