ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Βιώνουμε με αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πατρίδα μας. Ταυτόχρονοι και οργανωμένοι εγκληματικοί εμπρησμοί ενέσκηψαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι δράστες είναι ολοφάνερο ότι είχαν έναν εγκληματικό στόχο. Να καούν άνθρωποι και να θρηνήσουμε θύματα.

Οι πληρωμένοι σύγχρονοι «Νέρωνες» δεν είναι άτομα με ψυχικά νοσήματα, πυρομανείς και οικοπεδοφάγοι, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. Είναι βέβαιο πλέον ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες δέχονται άνωθεν εντολές. Συμμορίες οι οποίες δρουν οργανωμένα και με σχέδιο, το οποίο εξυφαίνουν πολύ καιρό πριν. Και, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, αναλαμβάνουν δράση.

Για πρώτη φορά στα 50 τελευταία χρόνια διεσπάρησαν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού είχαν μελετήσει τις καιρικές συνθήκες, είχαν εξοπλιστεί με τα απαραίτητα εύφλεκτα υλικά και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αν κρίνω δε από τον τρόπο με τον οποίο αναζωπυρωνόταν η φωτιά και λαμπάδιαζαν δένδρα εντός δευτερολέπτων και με βάση την προσωπική εμπειρία από τις φωτιές που άναβαν οι γονείς μας είτε σε καλαμιές είτε σε δένδρα και βάτα, αυτό σημαίνει ότι ήδη πριν τον εμπρησμό, ορισμένα εξ αυτών ραντίστηκαν εσκεμμένα με εύφλεκτο υγρό ή τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί πάνω τους και στο έδαφος, ακόμη και κατά την κατάσβεση από δήθεν εθελοντές, εις εκ των οποίων και συνελήφθη επί το έργον.

Το λυπηρό είναι ότι, παρόλο που η εγκληματική δράση τους διαρκούσε όλα αυτά τα χρόνια, ουδείς είχε συλληφθεί, με εξαίρεση αυτούς που συνέλαβαν στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και διαπιστώθηκε επιτέλους ότι δεν είναι εξωγήινα όντα ή φαντάσματα.

Επί 50 χρόνια η χώρα μας ζει με τον φόβο των εμπρησμών κατά τους θερινούς μήνες, έρμαιο αυτών των ατόμων. Ωστόσο, ουδείς εκ των εκάστοτε κυβερνώντων φρόντισε να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση μας, να διανοίξει δρόμους πρόσβασης των πυροσβεστών και στο πιο ψηλό βουνό μας, να αντικαταστήσει τα αυτοφυή πεύκα, το πλέον εύφλεκτο δένδρο, με άλλα ανθεκτικότερα στις πυρκαγιές και ταυτόχρονα ωφέλιμα, όπως η ελιά. Αντί να μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν απέραντο ελαιώνα, προκειμένου να παράγουμε το λάδι και για εσωτερική κατανάλωση και για εξαγωγές, κάθε φορά που καιγόταν ένα δάσος, είτε μετατρεπόταν σε οικόπεδα με αυθαίρετα κτίσματα και πεύκα στις αυλές τους και στον περιβάλλοντα χώρο, είτε ξαναφύτευαν πεύκα, καταδικάζοντας το δάσος και τους παρακείμενους οικισμούς σε θάνατο, σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

Δεν φρόντισαν να απαγορεύσουν έστω την ανέγερση αυθαιρέτων στις δασικές πευκόφυτες εκτάσεις, να προμηθευτούν τον απαραίτητο στόλο εναέριων μέσων προς αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να οργανώσουν και να εξοπλίσουν πολλούς εθελοντές σε κάθε δήμο, να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης σε περίπτωση κινδύνου και εγκαταστάσεις φιλοξενίας των κατοίκων και όχι να δημιουργούνται την τελευταία στιγμή.

Ουδείς φρόντισε να θεσπίσει τις πιο αυστηρές ποινές για άτομα τα οποία προκαλούν συνειδητά θανάτους, καταστροφές περιουσιών και της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας.

Το γεγονός ότι με όλα αυτά τα μέτωπα πανελλαδικά καταφέραμε να μην θρηνήσουμε θύματα και απογοητεύσαμε τους δίδοντες τις εντολές, είναι επίτευγμα της κυβέρνησης και όλων όσοι έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οι πυροσβέστες μας, η αστυνομία, ο στρατός, οι πιλότοι, οι εθελοντές και όλοι οι απλοί κάτοικοι που ενώθηκαν εν μέσω κορωνοϊού και συνέβαλαν με αυτοθυσία στην αποφυγή της απώλειας συμπολιτών μας στις περιοχές που χάθηκαν στις στάχτες, αξίζουν την ευγνωμοσύνη όλων μας και η κυβέρνηση οφείλει να τους ανταμείψει για το έργο τους αυτό.

Την ίδια ευγνωμοσύνη οφείλουμε στις χώρες που απέστειλαν πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης, πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στην πολιτική προστασία που απέτρεψε την απώλεια ανθρώπινων ζωών και θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα για να ακούσει τα παράπονα, αλλά από συμπολίτες μας που θα είναι ζωντανοί. Οργισμένοι και λυπημένοι, αλλά ζωντανοί.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα τους πυρόπληκτους και να ανακουφίσει τον πόνο τους, διότι δεν είναι εύκολο να χάνεις σε μία στιγμή την περιουσία σου και τα όνειρα μίας ολόκληρης ζωής.

Ο ΠΘγός πρέπει άμεσα να αναλάβει έργο και να φροντίσει να δημιουργηθούν όλα όσα θα αποτρέψουν στο μέλλον κάθε προσπάθεια εμπρησμού, ενώ οφείλει να αλλάξει και τη νομοθεσία και οι ποινές για εμπρησμό να είναι πολύ αυστηρότερες ακόμη και από εκείνες της διάπραξης ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Διότι ο εμπρησμός είναι πρόξενος πολλών και ειδεχθών εγκλημάτων κατά της ζωής πολλών συμπατριωτών μας, αλλά και της άγριας πανίδας και της πολύτιμης χλωρίδας της χώρας μας.

Όσο για εκείνους που τολμούν να μιλούν για αχρείαστες εκκενώσεις, ας σκεφθούν το Μάτι, τους 100 νεκρούς του, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, και άλλους τόσους νοσηλευθέντες με σοβαρά εγκαύματα, και ας αναλογιστούν τι θα είχε αποφευχθεί, αν είχαν γίνει εγκαίρως αυτές οι «αχρείαστες» εκκενώσεις…

 

*Cover photo Konstantinos Tsakalidis

Books and Style

Books and Style