ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την διαδικασία της υποκριτικής.

Η συνάντηση με το Θέατρο και το θεατρικό γίγνεσθαι αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση, η οποία προϋποθέτει ετοιμότητα ψυχική, πνευματική, συναισθηματική και σωματική για το άλλο, το νέο, το διαφορετικό. Κάθε ενασχόληση με το θέατρο είναι μια διαδικασία κατανόησης, περιγραφής, αλλά και απόδοσης αυτού που κάθε φορά αλλάζει και μεταμορφώνεται. Μια δηλαδή διαδικασία διατύπωσης απαντήσεων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν σε μια θεατρική προσέγγιση, στην υποκριτική της απόδοση, καθώς και στη σκηνική παρουσία γενικότερα.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με την πρακτική εφαρμογή μίας διαφορετικής προσέγγισης, την οποία ονομάζω φαινομενολογική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της υποκριτικής, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στον ηθοποιό να προσεγγίσει τον θεατρικό χαρακτήρα πέρα από τις προσωπικές εμπειρίες και νοητικές διαδικασίες προκειμένου να ενσαρκώσει το χαρακτήρα, έτσι όπως αυτός έχει ξεδιπλωθεί μπροστά του. Πρόκειται δηλαδή για την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ ηθοποιού / θεατρικού χαρακτήρα, για την οποία απαιτούνται νέες έννοιες και μέθοδοι. Με αυτές ακριβώς τις έννοιες και μεθόδους θα ασχοληθούμε πρακτικά.

Μεθοδολογικά το εργαστήριο αυτό δίνει την δυνατότητα να μάθει κανείς βήμα βήμα πώς να προσεγγίσει την διαδικασία υποκριτικής βάσει της σωματικής αντίληψης του ηθοποιού, η οποία αποτελεί το πραγματικό κλειδί για την ενσάρκωση του θεατρικού χαρακτήρα, δηλαδή του άλλου, του διαφορετικού, αυτού που αναδύεται μόνο αφαιρετικά σε γραπτή μορφή μέσα από το θεατρικό κείμενο. Βασικές έννοιες όπως η δημιουργικότητα ή η έμπνευση αποκαλύπτονται καταρχάς ως ζωντανές και σωματικές διαδικασίες, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει, να κατανοήσει και να μάθει κανείς σχετικά εύκολα μέσα από το σώμα του και την σωματική αντίληψή του για τα πράγματα.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου εργαστηρίου – Bodily experienced approach in acting θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

O Michael Seibel γεννήθηκε στην Γερμανία και ζει τα τελευταία 26 χρόνια στην Ελλάδα.
Σπούδασε ως προπτυχιακός φοιτητής Μουσική και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Saarlandκαι την Ανώτατη Μουσική και Δραματική Ακαδημία του Saarlandμε υποτροφία του Ιδρύματος RichardWagner(Saarbrücken, Γερμανία) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σκηνοθεσία (Θέατρο και Όπερα) στο MiddlesexUniversityLondon (MAinArts). ΕίναιΔιδάκτοραςτουΠανεπιστημίουτου Hildesheim (Γερμανία) – (Department of Cultural Studies & Aesthetic Communication – Institute for Media, Theatre and Popular Culture)

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις Θεάτρου και Όπερας στη Γερμανία και την Ελλάδα έχοντας αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις με πρώτα βραβεία σκηνοθεσίας. ΔιετέλεσεΔιευθυντήςθεατρικώνομάδων, θεατρικώνπρογραμμάτωνκαιφεστιβάλ.Από το 2015 έως 2018 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής και του Διεθνούς OperaStudio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Έχει δημοσιεύσειερευνητικές μελέτες, ιδιαίτερα στους τομείς της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας, της φωνητικής και της μετάφρασης libretti. Διδάσκει Υποκριτική και Φωνητική από το 1996 σε δραματικές σχολές καθώς και σε Workshops και Masterclasses σε όλο τον κόσμο.

Διάρκεια εργαστηρίου:
1ος κύκλος μαθημάτων: 15-02-2023 μέχρι 28-06-2023
2ος κύκλος μαθημάτων: 06-09-2023 μέχρι 31-01-2024
3ος κύκλος μαθημάτων: Φεβρουάριος 2024 μέχρι Ιούνιος 2024
4ος κύκλος μαθημάτων: Σεπτέμβριο 2024 μέχρι Ιανουάριος 2025

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Διεύθυνση αποστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος: masterclassseibel@gmail.com
Η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από έγκριση της αίτησης συμμετοχής
Τιμή συμμετοχής: 120€ + ΦΠΑ / μήνα
Ώρες: Κάθε Τετάρτη 18.00-22.00
Χώρος: Κέντρο Αθήνας – Θα ανακοινωθεί σύντομα
Τηλ. επικοινωνίας: +30 698 1912 696
Ώρες επικοινωνίας: 18:00 – 20:00
Email: masterclassseibel@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.michaelseibel.eu ή https://michaelseibel.eu/index.php/future-workshops/

Books and Style

Books and Style