ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟΥ

Το τρίτο, κατά σειρά, παραμύθι του Βάιου Ντάφου «Ο Βροχούλης Σαμελένιος» είναι γεγονός. Μέσα σε μία εποχή αναλώσιμη, μοναχική κι ενίοτε μίζερη, ο συγγραφέας έρχεται με το νέο του βιβλίο, να μας συστήσει έναν ήρωα ξεχωριστό κι ανθρώπινο. 

Ο Βροχούλης Σαμελένιος, είναι ένα συννεφάκι που ζει στη Συννεφούπολη. Εκεί που υπάρχει μια μαγική πηγή που βγάζει το πιο νόστιμο νερό του κόσμου. Όλα κυλούσαν αρμονικά, μέχρι που ο μάγος Οζενιος Τρύπας, προσπάθησε να στερέψει το νερό της πηγής. Θα καταφέρει ο Βροχούλης Σαμελένιος, να σώσει τη Συννεφούπολη; 

Ξεφυλλίζοντας το παραμύθι και ξεκινώντας την ανάγνωση του, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ένα κοινότυπο βιβλίο. Η ιστορία που πραγματεύεται και ο τρόπος που έχει ειπωθεί, ζωντανεύει κι αναδεικνύει την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης, της ανάγκης για προσφορά αλλά και της οικολογικής συνείδησης. 

Πέρα από το ψυχαγωγικό κομμάτι, το παραμύθι του Βάιου έχει και διδακτικό περιεχόμενο. Πράγμα, που το καθιστά περισσότερο ενδιαφέρον. Τα μηνύματα που προβάλλει, σε συνδυασμό με την ανάλαφρη και προσεγμένη του γραφή, δίνουν έναν πιο ώριμο τόνο στην σύνθεση του παραμυθιού. Η περιγραφικοτητα του συγγραφέα, επίσης, προκαλεί εντύπωση και συνδυάζεται άρρηκτα με την εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου. Τα παιδιά, είναι εξαιρετικοί παρατηρητές άλλωστε και αποδέκτες μηνυμάτων,μέσω της εικόνας. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουν κάτι και παράλληλα να το βλέπουν να αποτυπώνεται στα μάτια τους. Με αυτό τον τρόπο, οξύνεται τόσο η σκέψη τους, όσο και η φαντασία τους. 

Ο Βάιος Ντάφος, ως γνήσιος παραμυθάς της νέας γενιάς, μέσα από αυτό του το λογοτεχνικό δημιούργημα, μας «ξεναγεί» στην ώριμη γραφή του. Δίχως επιτηδευμένες εκφράσεις, γράφει με αθωότητα, εξυπνάδα και συνείδηση, ένα παραμύθι αλήθειας και ανθρωπιάς. Ένα παραμύθι που θες να το ξανά διαβάσεις, να το επεξεργαστείς και να το συζητήσεις. 

Μέσα από την ιστορία αυτή που μας διηγείται, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα παραμύθια, τελικά, δεν είναι μόνο για μικρά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά. Και τις περισσότερες φορές, κυρίως, για μεγαλύτερα! Καλοτάξιδο Βάιε! 

Πληροφορίες:

Διεύθυνση έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης

Σύμβουλος έκδοσης: Γιώργος Ιωαννιδης

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου, όπως και η εικονογράφηση του βιβλίου, έγινε από το atelier του iwrite.gr ( Αντώνης Καραναύτης, Γιάννης Ερμείδης, Λυδία Χατζημάρκου). 

Συντονισμός προώθησης: Χάιδω Σκανδύλα

Φιλολογική επιμέλεια :  Μυρτώ Μαραγκού

Εκδόσεις iwrite.gr 

ISBN 978-960-626-249-4

Επικοινωνία µε τον συγγραφέα: vdafos@hotmail.com

Μπορείτε να παραγγείλετε το παραμύθι και ηλεκτρονικά :

https://iwrite.gr/bookstore/o-vroxoulis-samelenios/?fbclid=IwAR2TZ3UXmfCzGGJ9EZyg6lRehaSNmE3pSbHFFCNhmkYs311c8rI4WBO5SNM

*Πρώτη δημοσίευση στο Books and Style: 1/6/2020

Books and Style

Books and Style