ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Η Χρύσα Νικολάκη φορά το δικό της προσωπικό πέπλο και μας παρασύρει να χορέψουμε μαζί της στους ρυθμούς ενός ερωτικού διηγήματος που δεν είναι διήγημα αλλά ένα ποιητικό βύθισμα στον κόσμο των αισθήσεων και των παραισθήσεων.

Με ευδιάθετο ύφος αλλά και τρυφερή ειρωνεία μας ξεναγεί σε όσα συνθέτουν τα όνειρα και τους εφιάλτες της.

Δανείζεται στοιχεία πολιτισμών από διάφορες ιστορικές περιόδους για να περιγραψει τη σύγχρονη γυναίκα μέσα και έξω της.

Με μια διάθεση φιλοσοφική αλλά και σαρκαστική ταυτόχρονα προσεγγίζει τα θέματα της σαν κυνηγός που επιτίθεται στα θηράματα της όχι για να τα σκοτώσει αλλά για να συλλάβει εκ νέου την ανατομία του κόσμου.

Ασαφής ο χρόνος και ο τόπος στροβιλίζονται μπροστά στα μάτια μας θέλοντας να αιχμαλωτίσουν την προσοχή μας στο δια ταύτα και όχι στο φαίνεσθαι.

Με έντονη αγωνία στους στίχους της, που προσπαθούν να προλάβουν τη γρήγορη σκέψη της, παντρεύει ετερόκλητα στοιχεία και φωνάζει: «Δεν είμαι άλυτη εξίσωση. Ψάξτε με περισσότερο…»

Μονάχη της παλεύει. Παλεύει να ξεφύγει από τον εσωτερικό μονόλογο και να απλωθεί πάνω μας, να μοιραστεί μαζί μας όσα θεωρεί ότι δεν της επιτρέπονται, όσα δεν είναι politically correct.

Η γλωσσική της καλλιέργεια της επιτρέπει να παίζει μαζί μας. Κλείνει το μάτι σε όσους κατάλαβαν. Με τους υπόλοιπους θα ασχοληθεί όταν θα δηλώσει συμμετοχή στην  εξωστρέφεια.

Αλήθειες και ψέμματα μοιρασμένα σε ανάγκες ψυχής και σώματος. Έτοιμα τόξα για να χτυπήσουν  το «Πάτερ Υμών» που ερμηνεύτηκε λάθος από τους ανθρώπους.

Συνθέτει τα βιώματα της με σιωπηλή συγκίνηση που κρύβεται πίσω από την αισθητική της.

Οι δυνάμεις της ζωής αναβλύζουν από μέσα της. Που να στρατοπεδεύσει όμως; Που να ξεχειμωνιάσει την ψυχή της που θέλει πάντα να φορά καλοκαιρινά ρούχα;

Σουρεαλιστικές εικονοπλασίες δημιουργημένες σε πλατώ εικονικής πραγματικότητας. Ακοίμητη η φύση μπερδεύεται με τις αισθήσεις της που είναι σε εγρήγορση προσπαθώντας να συλλάβουν την αθανασία.

Ξεκινά την έρευνα της για τη ζωή μέσα σε μια οραματική περιπλάνηση. Με τα λαμπερά της μάτια μας ταξιδεύει σε υπερφυσικά τοπία σαν αερικό. Συναντά  μορφές που περιπλανούνται ελεύθερα στο σήμερα, στο άυριο και το χτες, σαν φαντάσματα, σαν σκιές, σαν σχήματα  του παραλόγου, συνδιαλέγεται μαζί τους, ξεκουράζει τη ψυχή τους στην πένα της.

Παρουσιαζει τα διλήμματα του ανθρώπου σαν ιστορική συνέχεια στα βάθη των αιώνων. Με μια αποκαλυπτική συνείδηση επιχειρεί να χρωματίσει τις περιοχές που είναι λευκές από συναισθήματα και να ξανακοιταχτεί στον καθρέπτη να έρθει αντιμέτωπη με την μεταμόρφωση που φοβάται να διεκδικήσει.

«Δες με: είμαι η Χρύσα και η ζωή μου είναι ένα σύμπλεγμα από όλους εσάς που με μπερδέψατε, που όμως σήμερα αποφάσισα να με ξεμπερδέψω και να κάνω τη σταχτομπούτα ιστορική φυσιογνωμία χωρίς πρίγκιπες κι άλλες τέτοιες αηδίες. Ορίζομαι γυναίκα και άνδρας του εαυτού μου και σε κανέναν δεν χαρίζομαι. Αγάπη που σαλεύει είναι η μορφή μου, που τη μοιράζομαι με αυτούς που θέλουν να συναντηθούμε κάτω από τον πλατύ ουρανό της πίστης στον άνθρωπο.»

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
E-mail: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style