ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Η «Κοινή Θνητή» είναι το βιβλίο της Μαρίας Μανωλοπούλου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συρτάρι. Πρόκειται για 17 διηγήματα που αναφέρονται σε περιπέτειες γυναικών που νόσησαν ή νοσούν από καρκίνο του μαστού. Μέσα από την ασθένειά τους αυτή όμως, γίνεται αντιληπτή η «ασχήμια» της ίδιας τους της ζωής. Το άγχος, ο μη ελεύθερος χρόνος, ο πόνος, η ανασφάλεια, ο φόβος, η βία. Πτυχές της ζωής που τις «καταδιώκουν» χωρίς να τους αφήνουν περιθώρια ζωής.

Η Μαρία Μανωλοπούλου γράφει ένα σκληρό βιβλίο γεμάτο ειλικρίνεια και αλήθεια. Επιλέγει για ηρωίδες του βιβλίου της, γυναίκες που μπροστά στην αρρώστια και την απώλεια είναι όλες  ίδιες.

Τη λένε Άννα, Μυρτώ, Νίκη, Ανθή, Ελένη, Ζωή, Λίνα, Μάχη… Είναι φτωχή, πλούσια, διάσημη, άσημη, νεαρή, μεσήλικας, στην τρίτη ηλικία, είναι μαύρη, λευκή, είναι πτυχιούχος, δεν έχει τελειώσει καν το σχολείο, έχει διδακτορικό, είναι καριερίστα, είναι καλλιτέχνης, δουλεύει σε μια εταιρεία, δουλεύει σε ένα σουπερμάρκετ, έχει

οικογένεια, έχει παιδιά, δεν έχει παιδιά, είναι χωρισμένη, είναι άγαμη, είναι ευτυχισμένη, είναι δυστυχισμένη, είναι εσωστρεφής, είναι εξωστρεφής, είναι παχύσαρκη, είναι γυμνασμένη, προσέχει τη διατροφή της, τρώει σκουπίδια, πίνει, δεν πίνει, καπνίζει, δεν καπνίζει, κάνει προληπτικό έλεγχο, δεν κάνει ποτέ εξετάσεις, έχει κακοποιηθεί, έχει περάσει υπέροχα παιδικά χρόνια… Είναι υποψήφια κι εντελώς ανοχύρωτη μπροστά σε αυτήν την αταξική αρρώστια που δεν κάνει διακρίσεις, είναι ανίσχυρη μπροστά στο κοινό, αναπόφευκτο τέλος όλων, τον θάνατο.

Είναι μια κοινή θνητή, όπως είναι όλοι. Κάθε τρίμηνο από δω και στο εξής θα υποβάλλεται σε εξετάσεις, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να ακούσει δυσάρεστα νέα, όπως μπορεί ν’ ακούσει οποιοσδήποτε άνθρωπος για χιλιάδες λόγους. Όμως μέχρι τότε θα έχει πλέον εκείνη τον έλεγχο της ζωής της, θα ζει εκτός των τετριμμένων και θα είναι ο εαυτός της, ώστε να μην ξαναθρηνήσει το σώμα της μια δεύτερη απωθημένη ζωή.

Οι ιστορίες που επιλέγει να μας διηγηθεί η συγγραφέας έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά αλλά και κάποια μυθοπλαστικά. Αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της προσωπικής, κοινωνικής και πνευματικής μας ζωής. Μέσα από τις σελίδες κάθε άνθρωπος -δεν έχει σημασία το φύλο- καθρεπτίζεται στα γεγονότα που περιγράφονται και γίνεται ένα με τις σκέψεις του και τα μεγαλύτερά του «θέλω» ή «μπορώ».

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή, κατανοητή, χωρίς επιτηδευμένες εκφράσεις, ενώ δεν λείπει και η παραστατικότητα λόγω των πολλών εικόνων που δημιουργεί η διήγηση της συγγραφέως. Κάποια από τα διηγήματα, ο αναγνώστης μπορεί να τα φανταστεί και πάνω σε μία θεατρική σκηνή. Έχουν σίγουρα όλες τις προδιαγραφές. Μία καλή σκηνοθεσία ίσως και έφυγαν για πρεμιέρα!

Η Μαρία Μανωλοπούλου δεν δίνει αποκλειστικά ένα «καλό τέλος» στις ιστορίες της, ούτε έχει σκοπό να συγκινήσει με δακρύβρεχτο τρόπο τους αναγνώστες της. Κυρίως σκοπός του βιβλίου της είναι να αφυπνίσει και να προβληματίσει το κοινό, επικοινωνώντας ότι η ζωή είναι μία και δεν έχει άλλη. Οφείλουμε να την τιμούμε και να την σεβόμαστε. Και μέσα από αυτή, να σεβόμαστε εμάς, να μας προσέχουμε και να αντέχουμε. Πρόβλημα είναι μόνο το πρόβλημα υγείας. Όλα τα άλλα είναι προβληματισμοί. Μία ενδόμυχη κουβέντα με το μέσα μας και «μιλώντας» με τα σκοτάδια μας, ίσως και να δώσει φως στη ζωή μας!  Μαρία εύχομαι το βιβλίο σου να εκτιμηθεί και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό όπως του αξίζει!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Μαρία Μανωλοπούλου είναι απόφοιτος του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος ∆ημιουργικής Γραφής του Ε.Α.Π & του Πανεπιστήμιου ∆υτ.Μακεδονίας, του τμήματος Θεατρολογίας του Εθνικού &Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της ∆ραματικής Σχολής«ΒΕΑΚΗ» και του τμήματος Τουρισμού του Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συγγραφέας :Μανωλοπούλου, Μαρία
Εκδόσεις: Συρτάρι
Σελίδες:154
Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
ISBN : 978-618-85519-6-1

Books and Style

Books and Style