ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

O συγγραφέας Ηλίας Μωραïτης, με αφορμή το συγγραφικό του δημιούργημα που φέρει τον τίτλο «Σκληρές Αλήθειες», μιλάει αποκλειστικά στο Books and Style.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ: Πείτε μου λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Σκληρές Αλήθειες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Το βιβλίο «Σκληρές αλήθειες» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Έτσι, ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και είναι η δράση, το μυστήριο, η γρήγορη πλοκή και οι συνεχείς ανατροπές. Το βασικό όμως στοιχείο του βιβλίου είναι η εμβάθυνση στους χαρακτήρες του έργου και ειδικότερα στη σκοτεινή πλευρά τους. Από εκεί και έπειτα, η ιστορία ξεκινά στη Μασσαχουσέττη, όπου η νεαρή φοιτήτρια, Αγνή Μάρκου, μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της θα παραλάβει και ένα βιβλίο το οποίο θα συνοδεύεται από μια ιδιόχειρη επιστολή της ίδιας. Μέσω αυτής της επιστολής, η μητέρα της Αγνής θα προτρέπει την κόρη της να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο προκειμένου να ανακαλύψει όλη την αλήθεια σχετικά με το θάνατο του πατέρα της, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Όταν η Αγνή φτάσει στο τέλος του βιβλίου, το ταξίδι πίσω στην Ελλάδα θα θεωρείται επιτακτικό, προκειμένου να λύσει έναν γρίφο που θα αποτελείται και από πρόσωπα γνώριμα στην ίδια, αλλά και από ανθρώπους και ακραία γεγονότα που η ίδια αγνοούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μόνο που όταν οι αλήθειες που κρύβονται σε μια ιστορία μυθοπλασίας είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές μπορεί να είναι ολέθριες.

Θ.Ξ.: Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα με τη συγγραφή;

Η.Μ.: Σίγουρα η αγάπη για το διάβασμα, σε συνδυασμό με την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Πιστεύω πως η συγγραφή προσφέρει άπειρες δυνατότητες για κάποιον που θέλει να εξωτερικεύσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του με τρόπο πρωτότυπο και δημιουργικό.

Θ.Ξ.: Τι είδους βιβλία επιθυμείτε να διαβάζετε περισσότερο;

Η.Μ.: Τα λογοτεχνικά είδη που αγαπώ είναι το ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό μυθιστόρημα. Βέβαια, από εκεί και έπειτα, πάντα προσπαθώ οι αναγνωστικές μου επιλογές να επεκτείνονται σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη, αφού ο κόσμος του βιβλίου είναι τεράστιος και μας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αμέτρητες ιδέες, ανθρώπους, τρόπους σκέψης και στάσεις ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθώ να μη αυτοπεριορίζομαι πάνω σε αυτό το θέμα.

Θ.Ξ.: Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί το πρώτο σας συγγραφικό δημιούργημα. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας για να γράψετε;

Η.Μ.: Η αρχική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε η ιστορία, είναι πως για κανέναν άνθρωπο δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι σχετικά με τον χαρακτήρα του και για το τι είναι ικανός να κάνει και τι όχι. Ούτε ο τρόπος ζωής του, ούτε κάποιες μεμονωμένες πράξεις του μπορούν να τον χαρακτηρίσουν απόλυτα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους, δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορεί ασυνείδητα να έχουμε την τάση να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να λαμβάνουμε πιο εύκολα αποφάσεις σε σχέση με τους γύρω μας, αλλά θεωρώ πως αυτό είναι αφελές. Και ο πιο ηθικός άνθρωπος έχει σκοτεινές πτυχές στον χαρακτήρα του, τις οποίες κατά κανόνα καταφέρνει να κρατά μακριά από το φως, αλλά και ο πιο κακός άνθρωπος κρύβει μέσα του καλοσύνη και ευαισθησίες. Όλα τα παραπάνω λοιπόν καθιστούν την ανθρώπινη συμπεριφορά τόσο απρόβλεπτη, αλλά και συνάμα τόσο συναρπαστική, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις «Σκληρές αλήθειες».

Θ.Ξ.: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία ενός καλού συγγραφέα;

Η.Μ.: Θεωρώ πως το κάθε λογοτεχνικό είδος έχει διαφορετικές απαιτήσεις, άρα είναι λίγο δύσκολο να αναφέρω κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πιστεύω όμως πως το στοιχείο της πρωτοτυπίας είναι πολύ σημαντικό για κάθε συγγραφέα. Κατά τη γνώμη μου, οι συγγραφείς δεν πρέπει να μένουν στάσιμοι και να επαναλαμβάνονται. Θα πρέπει πάντα να προσφέρουν κάτι καινούριο, να εξελίσσονται, να είναι απρόβλεπτοι και στο τέλος να εκπλήσσουν ευχάριστα τους αναγνώστες.

Θ.Ξ.: Υπάρχει τελικά κάποια δόση αλήθειας μέσα σε μια μυθοπλαστική ιστορία; Κι αν ναι, από πού πηγάζει;

Η.Μ.: Πιστεύω πως ακόμη και στα βιβλία που οι συγγραφείς τους έχουν εξαρχής ως στόχο να εξαλείψουν οποιοδήποτε αυτοβιογραφικό ή βιογραφικό στοιχείο, ακόμη και στα βιβλία που έχουν να κάνουν με τον κόσμο του φανταστικού, πάντα μέσα τους κρύβονται κάποια ψήγματα αλήθειας. Κατά πρώτον, αυτές οι αλήθειες έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον συγγραφέα, αφού θεωρώ πως είναι αδύνατον να δημιουργήσει κάποιος κάτι, αν δεν προσφέρει στο δημιούργημά του έστω και ένα μικρό κομμάτι από τον εαυτό του. Ακόμη και ο τρόπος γραφής μπορεί να φανερώσει κάποια πράγματα για τον ίδιο τον συγγραφέα, τον χαρακτήρα του, τη στάση ζωής του. Άρα, και στην πιο ευφάνταστη ιστορία, πάντα θα υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Κατά δεύτερον, ο κάθε αναγνώστης μέσα σε ένα βιβλίο μπορεί να ανακαλύψει τις δικές του αλήθειες. Δηλαδή, κάποιοι ήρωες και γεγονότα που ενδέχεται να είναι στοιχεία του έργου τελείως ξένα στον ίδιο τον συγγραφέα, ίσως να εκφράζουν απόλυτα κάποιον αναγνώστη και να αναγνωρίζει μέσα σε αυτά την αλήθεια της δικής του ζωής.

Θ.Ξ.: Η αλήθεια τι ρόλο παίζει στη δική σας ζωή και κατά πόσο εκτιμάται;

Η.Μ.: Άποψή μου είναι πως η ειλικρίνεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε είδους υγιούς σχέσης και όταν αυτή εκλείψει, τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα και δυσλειτουργικά. Από εκεί κι έπειτα, η αλήθεια ως γενικότερη έννοια πιστεύω πως είναι οτιδήποτε κρύβεται πίσω από τα προφανή και θα πρέπει να αποτελεί τον απώτερο στόχο της σκέψης του κάθε ανθρώπου. Άλλωστε, η αναζήτηση της αλήθειας αποτελεί μία γόνιμη διαδικασία η οποία εξασκεί την κριτική μας σκέψη, μας βοηθά να χαράσσουμε τους δικούς μας δρόμους, αλλά συνήθως μας πληγώνει κιόλας, αφού οι περισσότερες αλήθειες είναι σκληρές και δύσκολες ως προς να τις αποδεχτούμε.

Θ.Ξ.: Τι αγαπάτε να κάνετε περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο σας;

Η.Μ.: Τον ελεύθερο χρόνο μου συνήθως επιλέγω να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να διαβάζω και να βλέπω ταινίες.

Θ.Ξ.: Τι σας δίδαξαν οι ήρωες του βιβλίου σας για τη δική σας ζωή;

Η.Μ.: Οι ήρωες του βιβλίου με δίδαξαν πως πίσω από κάθε ανθρώπινη πράξη, κρύβεται συνήθως ένα «θέλω». Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το «θέλω», τόσο πιο ακραίες συμπεριφορές μπορεί να γεννήσει, ειδικά όταν μένει ανεκπλήρωτο. Επίσης, κάτι άλλο που διδάχτηκα είναι πως πρέπει να περιμένω τα πάντα από όλους και να μην με εκπλήσσει καμία ανθρώπινη συμπεριφορά. Ακόμη και οι ήρωες του βιβλίου μου, τους οποίους δημιούργησα εγώ ο ίδιος και πίστευα πως γνώριζα πολύ καλά τα όριά τους, με οδήγησαν σε μονοπάτια που δεν είχα καν φανταστεί.

Θ.Ξ.: Κλείνοντας, κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένουμε συγγραφικά από εσάς στο εγγύς μέλλον.

Η.Μ.: Σίγουρα αυτό που θα γράψω θα ανήκει στο ίδιο λογοτεχνικό είδος, αφού το ψυχολογικό θρίλερ είναι κάτι που με συναρπάζει όσο τίποτα άλλο. Τώρα από εκεί και έπειτα, ο βασικός μου στόχος είναι συνεχώς να βελτιώνομαι, να μην επαναλαμβάνομαι και η πλοκή της κάθε καινούργιας ιστορίας που γράφω να είναι ανατρεπτική.

Θ.Ξ.: Σας ευχαριστώ θερμά για την εποικοδομητική μας συζήτηση και σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία!

* Το βιβλίο «Σκληρές Αλήθειες» του Ηλία Μωραïτη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Βιογραφικό:

Ο Ηλίας Μωραϊτης γεννήθηκε το 1981 στην Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

Books and Style

Books and Style