ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Η Νάσση Φρειδερίκη-Αλίκη γεννήθηκε στο Καστρί του Νομού Πρέβεζας.

Είναι φιλόλογος και συγγραφέας, τ. διευθύντρια του Γυμνασίου Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού. Υπήρξε μέλος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, μέλος της Επιτροπής Παιδείας και αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Πρέβεζας.

Η συγγραφική της δραστηριότητα ξεκίνησε με την έκδοση του βιβλίου της «Η ομοιότητα της αλβανικής με την αρχαία ελληνική γλώσσα». Είναι ένα βιβλίο γλωσσολογικού περιεχομένου, με το οποίο απέδειξε την ομοιότητα-ταύτιση των δύο γλωσσών (έχει εκδοθεί).

Γνωρίζει την αλβανική γλώσσα, λόγω της καταγωγής της από την περιοχή Φαναρίου της Πρέβεζας και τους Αρβανίτες Έλληνες κατοίκους της.

Αγωνίζεται επίσης για τη διατήρηση της γλώσσας και των παραδόσεων των Αρβανιτών της περιοχής της, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι οι δύο γειτονικοί λαοί, Έλληνες και Αλβανοί, έχουν πολύ περισσότερα που τους ενώνουν από εκείνα που τους χωρίζουν και οφείλουν να συνεργασθούν για το καλό και των δύο λαών.

Γνωρίζει επίσης γερμανικά και αγγλικά.

Η συγγραφή των έργων της συνεχίστηκε με την Τριλογία με το γενικότερο τίτλο «Στη σκιά της Περσεφόνης». Το πρώτο μέρος αυτής της Τριλογίας, «Τα Καθημερινά» (ηθογραφικά διηγήματα), και το δεύτερο, «Τα Κατοχικά-Φανάρι Πρέβεζας», έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ το τρίτο με τίτλο «Της ξενιτιάς – Οι μώτρουμες», βρίσκεται υπό έκδοση.

Για τη συγγραφή του βιβλίου της «Τα Κατοχικά-Φανάρι Πρέβεζας» και τη δράση του 98ου συντάγματος της 1ης μεραρχίας ορεινών καταδρομών στο Φανάρι, της παραχωρήθηκαν στοιχεία από το διακεκριμένο Γερμανό συγγραφέα Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, τον οποίο και βοήθησε και η ίδια στη συγκέντρωση στοιχείων για τη δράση της 1ης μεραρχίας ορεινών καταδρομών στο Νομό της (βλ Χέρμαν Φρανκ Μάγερ «Αιματοβαμμένο Εντελβάις»).

Έχει συγγράψει επίσης το επιστημονικής φαντασίας έργο «Η φλέβα των θεών», το οποίο βρίσκεται επίσης υπό έκδοση.

Άρθρα της, κοινωνικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Ήπειρος-Άπειρος χώρα» και στην εφημερίδα «Τοπική Φωνή» της Πρέβεζας, καθώς και σε συνέχειες το παιδικό παραμύθι της με φιλοζωικό περιεχόμενο «Με λένε Μπόμπι, εσένα;».

Έχει παρουσιάσει βιβλία πολλών άλλων συγγραφέων και έχει συγγράψει θεατρικά έργα για τη θεατρική ομάδα του γυμνασίου, κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας της ως διευθύντριας, στέλνοντας μηνύματα σεβασμού προς την ετερότητα και τον άνθρωπο («Οι προκαταλήψεις», «Συμπεθέρα από το Μπεράτι» και «Όχι χωρίς την αδερφή μου»).

Είναι γραμματέας της φιλοζωικής ομάδας «Παρέμβαση για τα ζώα» της Πρέβεζας και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μικρών αυτών ανυπεράσπιστων πλασμάτων.

Books and Style

Books and Style