ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PETER TAMAS

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση γνωρίζοντας την Μαρία Παναγοπούλου, ήταν η εξωτερική ομορφιά της και το απέραντο γαλάζιο που κρύβεται στα βάθη των ματιών της.

Συνομιλώντας μαζί της, ανακάλυψα ότι -πέρα από την ευγένεια που την χαρακτηρίζει απόλυτα- πρόκειται για μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα που βαδίζει σταθερά στις επιλογές που ανταποκρίνονται στα βάθη του μυαλού της. Δεν βιάζεται, αλλά όταν έρθει η καίρια στιγμή που εκείνη κρίνει, για να εμφανιστεί στο χώρο που η ίδια επιλέγει, τότε δεν χρονοτριβεί.

Αυτό συνέβη με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της, με τίτλο «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου», που κυκλοφόρησε προσφάτως για να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για ένα βιβλίο που «έμεινε στα συρτάρια μου για 20 ολόκληρα χρόνια!», αναφέρει η ίδια και θα συμπληρώσω ότι από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, διεκδίκησε μια θέση best seller στα ράφια των βιβλιοπωλείων και κυρίως στις καρδιές των αναγνωστών.

Και βέβαια, δεν μπορώ να μην επισημάνω τη γαλήνη και την τρυφερότητα που διέκρινα στο βλέμμα της Μαρίας Παναγοπούλου, όταν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον σύζυγό της, πολύ γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Κώστα Χαρδαβέλλα και με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Μέσα από αυτό το βλέμμα ξεπήδησε στο μυαλό μου μία λέξη: αρμονία! Ίσως η πιο σημαντική λέξη που χαρακτηρίζει τη σχέση τους.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Παναγοπούλου, σπουδάσατε Κοινωνιολογία, στα 18 σας ασχοληθήκατε με το ραδιόφωνο, στη συνέχεια εγκαταλείψατε μια καριέρα προκειμένου να γίνετε full time μαμά, μετά από χρόνια επιστρέψατε στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα καταπιαστήκατε με τη συγγραφή. Ποια είναι σήμερα τα συναισθήματά σας από τη διαδρομή ζωής που επιλέξατε;

Μαίρη Γκαζιάνη και Μαρία Παναγοπούλου

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ανήκω στους ευτυχείς ανθρώπους που κάνοντας τον απολογισμό της ζωής τους τα κρίνουν όλα καλώς καμωμένα και δηλώνουν πως δεν θα άλλαζαν τίποτα εάν ξεκινούσαν από την αρχή. Εγώ θα άλλαζα αρκετά, τη διαδρομή όμως που περιγράψατε, θα την κρατούσα όμοια. Είχα την πολυτέλεια -γιατί περί πολυτέλειας πρόκειται, και μάλιστα μεγάλης- να επιλέξω πότε ήθελα να εργαστώ και πότε να αφοσιωθώ στην ανατροφή του γιου μου και δεν μετάνιωσα ποτέ για τις συγκεκριμένες επιλογές μου. Όλα έγιναν τη στιγμή που ήμουν έτοιμη να τα εκτιμήσω και να τα αντιμετωπίσω όπως τους άξιζε. Άλλωστε το μότο μου είναι πως δεν υπάρχει νωρίς ή αργά για τίποτα, υπάρχουν μόνο όνειρα που δεν κυνηγήθηκαν.

Μ.Γ.: Τι σας ώθησε στη συγγραφή;

Μ.Π.: Το γράψιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης από πολύ μικρή ηλικία. Κάθε τι που με συγκινεί, με θυμώνει, με ενθουσιάζει, μεταφέρεται πάντα στο χαρτί, των τετραδίων παλιότερα και πλέον σε ηλεκτρονικά αρχεία, και με τον τρόπο αυτό έχω δημιουργήσει μια ιδιότυπη συλλογή από ανθρώπινες ιστορίες. Η συγγραφή βιβλίων, όμως, ξεκίνησε την εποχή που ήμουν μαμά αποκλειστικής απασχόλησης, στα μέσα της δεκαετίας του ʼ90. Η ανάγκη μου να κάνω έστω για μια ώρα την ημέρα κάτι για τον εαυτό μου, με ώθησε στη δημιουργία του πρώτου μου μυθιστορήματος, που ήταν το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» και έμεινε στα συρτάρια μου για 20 ολόκληρα χρόνια!

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που σας εμπνέει κυρίως ώστε να αρχίσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου;

Μ.Π.: Το ερέθισμα μπορεί να είναι μια ιστορία, μια φράση, μια πληροφορία, μια σκηνή που θα δω στο δρόμο, μια συζήτηση που θα ακούσω «λαθραία» στα μέσα μεταφοράς ή στο διπλανό τραπέζι μιας καφετέριας. Μου αρέσει τόσο να παρατηρώ τους ανθρώπους και να φαντάζομαι ιστορίες γι’ αυτούς…

Μ.Γ.: Πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο σας με τον τίτλο «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου». Σε τι παραπέμπει ο τίτλος;

Μ.Π.: Αν σας πω σε τι παραπέμπει ο τίτλος, θα σας αποκαλύψω το τέλος του βιβλίου, κάτι που καλό θα είναι να το αποφύγουμε (γέλια). Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θεωρώ ευτυχισμένο όποιον καταφέρνει κάποια στιγμή της ζωής του να κοιτάξει μέσα στα μάτια ενός άλλου ανθρώπου και να δει τον ίδιο του τον εαυτό…

Μ.Γ.: Στο εξώφυλλο αναφέρεται ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Η μυθοπλασία τι θέση έχει στο βιβλίο σας;

Μ.Π.: Το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» είναι μυθιστόρημα. Η αληθινή ιστορία είναι ο άξονας πάνω στον οποίο βασίστηκε και αναπτύχθηκε η μυθοπλασία, σε συνδυασμό και με άλλα πραγματικά γεγονότα.

Μ.Γ.: Διαβάζοντας το βιβλίο, αναρωτιόμουν αν πρόκειται για αληθινή ιστορία ή συνένωση πολλών αληθινών ιστοριών. Από πού προήλθε η έμπνευσή σας;

Μ.Π.: Η κεντρική ιστορία αφορά σε μία γυναίκα που προδομένη από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της και παραδομένη στη λαχτάρα της να γίνει μητέρα, σκορπάει πόνο και δυστυχία στους γύρω της. Την άκουσα για πρώτη φορά το 1987, από το στόμα ενός αξιωματικού της αστυνομίας που είχε εμπλακεί στο αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, αφού στο βιβλίο υπάρχει έντονη αστυνομική δράση. Τους πραγματικούς ήρωες αυτής της ιστορίας, τους έχω εντάξει με τη βοήθεια της φαντασίας μου και σε τρεις άλλες, επίσης αληθινές ιστορίες. Η μία έχει επίκεντρο μια γυναίκα που καλείται να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της όταν ανακαλύπτει ότι ο σύντροφός της είναι μεγαλέμπορος ναρκωτικών, στην άλλη πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει μια κατάρα που ακολουθεί για έναν αιώνα τρία ζευγάρια, ενώ υπάρχει και μια ακόμη που την εμπνεύστηκα σε μια καφετέρια στο Λονδίνο, όταν κάθισε δίπλα μου μια νεαρή γυναίκα με ένα παιδικό καροτσάκι, μέσα στο οποίο δεν είχε ένα αληθινό μωρό, αλλά μια κούκλα-πιστό αντίγραφο μωρού! Όλα αυτά ενώθηκαν μέσα μου και γεννήθηκε το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου».

Μ.Γ.: «Οι άνεμοι της μοίρας θα υφάνουν στον ιστό τους το χθες και το σήμερα των ηρώων…», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Η μοίρα ή οι επιλογές τους δρομολόγησαν τις ζωές τους;

Μ.Π.: Η μοίρα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στις ζωές των ηρώων μου, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω εάν θα μπορούσαν να αλλάξουν πορείες κάνοντας διαφορετικές επιλογές. Νομίζω πως αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά στις ζωές όλων μας και δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.

Μ.Γ.: Ποια είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο βιβλίο σας;

Μ.Π.: Αγάπη και μίσος. Ελπίδα και απογοήτευση. Προσμονή και διάψευση. Όνειρα και εφιάλτες. Αγωνία και λύτρωση.

Μ.Γ.: Ο έρωτας είναι η πηγή των κακών στην ιστορία που αφηγείσθε ή υπάρχουν κι άλλες παράμετροι;

Μ.Π.: Η προδοσία είναι η μία πηγή του κακού. Και η παράφορη λαχτάρα μιας γυναίκας να αποκτήσει ένα παιδί, είναι η άλλη.

Μ.Γ.: Θύτες και θύματα ανταλλάσσουν ρόλους και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Ποιο σημείο του βιβλίου σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Μ.Π.: Δεν είναι ένα. Αλλά αν πρέπει να επιλέξω κάποιο, θα έλεγα ότι με δυσκόλεψε πολύ η συνάντηση της ηρωίδας μου με τον μοιραίο άντρα της ζωής της, όταν πια τα λάθη και τα εγκλήματα είχαν συντελεστεί και ήταν πολύ αργά για να αλλάξουν οτιδήποτε. Στην πρώτη γραφή, η σκηνή μου βγήκε αφύσικα λυρική και όταν την ξαναέγραψα, μου φάνηκε ρηχή. Τελικά κατέφυγα στη βοήθεια μιας αγαπημένης φίλης που πλήρωσε ακριβά έναν λάθος έρωτα, όχι όσο η ηρωίδα του βιβλίου μου, αλλά ακριβά. Η δική της περίπτωση με βοήθησε να δώσω την πραγματική διάσταση στη συνάντηση δύο ανθρώπων που κάποτε ερωτεύτηκαν παράφορα ο ένας τον άλλον αλλά στη συνέχεια σκόρπισαν παντού δυστυχία. Να σας πω ότι όλοι οι ήρωες του βιβλίου μου, κουβαλάνε μέσα τους «κομμάτια» φίλων ή γνωστών μου που με βοήθησαν να προσεγγίσω ρεαλιστικά τους χαρακτήρες μου και ήμουν ιδιαίτερα συγκινημένη στην παρουσίαση του βιβλίου, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν εκεί, κοντά μου!

Μ.Γ.: Αναφέροντας ότι το βιβλίο σας βασίζεται σε αληθινή ιστορία, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η ζωή γράφει τα πιο παράξενα σενάρια. Θα συνεχίσετε το συγγραφικό σας έργο με αληθινές ιστορίες;

Μ.Π.: Είναι αναπόφευκτο για εμένα να συνεχίσω με αληθινές ιστορίες. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι η συνέχεια του «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» ενώ ένα ακόμη που έχω έτοιμο, στηρίζεται σε εμπειρίες φίλων μου. Το επίθετο που χρησιμοποιούν οι αναγνώστες που μου κάνουν την τιμή να διαβάσουν το βιβλίο μου, είναι «συναρπαστικό». Και πάντα τους απαντώ ότι θα ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό εάν είχα καταφέρει να εντοπίσω την αληθινή ηρωίδα του και να πάρω την έγκρισή της ώστε να γράψω τη βιογραφία της. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αξιοποίησα όσα στοιχεία είχα για εκείνη, αλλάζοντας φυσικά τα ονόματα και τους χρόνους, πρόσθεσα φανταστικά στοιχεία, αλλά είμαι βέβαιη πως το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο συγκλονιστικό αν είχα μείνει μόνο στα πραγματικά γεγονότα.

Μ.Γ.: Δεδομένου ότι είστε σύζυγος του πολύ γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Χαρδαβέλλα, θα σας ρωτήσω ποια ήταν τα πρώτα λόγια που σας είπε μόλις διάβασε το βιβλίο;

Μ.Π.: Έχω την ευλογία να ζω με δύο ανθρώπους, τον σύζυγό μου και τον γιο μας, που δεν μου χαϊδεύουν τ’ αυτιά, δεν αποθεώνουν κάθε μου δραστηριότητα λέγοντάς μου πόσο σπουδαία είμαι, αλλά ασκούν αυστηρή κριτική με βασικό κριτήριο την αγάπη τους για εμένα. Με αυτό ως δεδομένο, χάρηκα πολύ όταν ο Κώστας, διαβάζοντας τις πρώτες πενήντα σελίδες του βιβλίου μου, γύρισε και μου είπε «μπράβο σου, είναι τόσο συναρπαστικό που δεν μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου». Φυσικά ακολούθησε λίστα με τις παρατηρήσεις του, την οποία μελέτησα με μεγάλη προσοχή, αφού μόνο έτσι θεωρώ ότι θα εξελίξω τη γραφή μου. Ακούγοντας τα αρνητικά, τα μειονεκτήματα, όσα πρέπει να διορθώσω…

Μ.Γ.: Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη με μια αγαπημένη σας φράση μέσα από το βιβλίο.

Μ.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο www.booksandstyle.gr και τις ευχές σας. Θα κλείσω με μία ερώτηση που κάνει η ηρωίδα μου στον μοιραίο άντρα που της κατέστρεψε τη ζωή και μαζί της, τις ζωές δεκάδων άλλων ανθρώπων: «Πώς χωράει τόση αγάπη, μέσα στο μίσος;».

*Το βιβλίο «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» της Μαρίας Παναγοπούλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Central Athens Hotel (Απόλλωνος 21). Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Ακριτίδου (σερβιτόρα) για την εξαιρετική εξυπηρέτηση.
www.centralhotel.gr

Βιογραφικό

Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σε ηλικία 18 ετών, κατάλαβε ότι δεν είχε καμία ελπίδα να κάνει καριέρα με ένα επώνυμο-σιδηρόδρομο και πήρε την απόφαση να το περικόψει. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον… έρωτα. Ο γάμος και η γέννηση του γιου της έβαλαν τα σχέδιά της για καριέρα σε δεύτερη μοίρα, αφού προτίμησε τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το (ερασιτεχνικό) γράψιμο. Μόλις ο γιος της μεγάλωσε, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Κυριακάτικη και στο www.aixmi.gr ενώ διατηρεί το προσωπικό της site (www.thisismarias.com). Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου», είναι το πρώτο της βιβλίο.

Books and Style

Books and Style