ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΑΤΑ

Καλώς ήρθα στην παρέα!

Καλά, η χαρά μου δεν περιγράφεται. Θα αρχίσω επιτέλους να μιλάω για όσα βλέπω και ακούω και, κυρίως, για όσα αισθάνομαι. Θα βγω από την αφάνεια στην οποία ήμουν καταδικασμένο να ζω.

Να σας συστηθώ. Είμαι ένα μαξιλάρι. Χαμογελάτε ειρωνικά, μήπως; Σας φαίνεται περίεργο που εγώ, ένα κοινό μαξιλάρι, θα έχω λόγο; Γιατί όχι! Να πω κι εγώ τον πόνο μου, βρε αδερφέ, γιατί κάθε βράδυ που γέρνει η Ελένη το κεφάλι της πάνω μου, πονάω, όχι από το βάρος του αλλά από τις σκέψεις της που, είτε το θέλει είτε όχι, εγώ τις διαβάζω και συμπάσχω. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, εγώ είμαι αυτό που ξέρει τα πάντα γι’ αυτήν και ό,τι και να κάνει όλη μέρα σε μένα καταλήγει, με μένα μοιράζεται τις χαρές της, τις λύπες της, τις αγωνίες της, τα όνειρά της, τις επιθυμίες της, τα πάντα. Ας πούμε ότι κάνω χρέη ψυχαναλυτή, άρα επιτελώ κοινωνικό έργο.

Χαίρομαι, λοιπόν, που μου δίνεται η ευκαιρία να βγάζω στη φόρα τις σκέψεις της αλλά και τις συζητήσεις που έχω μαζί της. Δεν μου αρέσει το κουτσομπολιό και θα το διαπιστώσετε στην πορεία. Μην βιαστείτε λοιπόν να βγάλετε συμπεράσματα. Απλά θα ξαλαφρώνει κι εμένα το πουπουλένιο μου κορμάκι, γιατί εγώ μέχρι τώρα δεν είχα κανέναν για να ακουμπήσω πάνω του.

Επιπλέον, θα είμαι εχέμυθο… Η Ελένη είναι μια οποιαδήποτε Ελένη και για όλα όσα θα σας αφηγούμαι, θα είμαι διακριτικό ώστε να μην θίγω ονόματα. Όμως δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα θίξω καταστάσεις και γεγονότα. Α… γι’ αυτά άλλωστε ήρθα εδώ κι ελπίζω να με υποδεχθείτε καλοπροαίρετα. Εύχομαι να γίνουμε καλοί φίλοι ώστε να μπορώ να σας ανοίγω την καρδιά μου. Όσο για την Ελένη, ούτε ξέρει, ούτε χρειάζεται να ξέρει τι κάνω. Σύμφωνοι;

Η συμβουλή της ημέρας: την επόμενη φορά που θα πάτε να αγοράσετε μαξιλάρι, να το ψάξετε λίγο περισσότερο. Δεν αρκεί μόνο να είναι βολικό στο κεφάλι σας, αλλά και να αντέχει στις πιο κρυφές σκέψεις σας.

(Η φωτογραφία της στήλης είναι από έργο της Αλίκης Τσιατά)

Books and Style

Books and Style