ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

«Άρης, μία ιστορία ψυχοθεραπείας» είναι το πρώτο βιβλίο του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Διογένη Κοπανάκη. Τόσο το εξώφυλλο, όσο και το οπισθόφυλλο που διάβασα με παρακίνησαν να το αγοράσω.

«Η ψυχοθεραπεία αλλάζει τη δράση, η δράση αλλάζει τη ζωή» λέει σε ένα σημείο του οπισθόφυλλου. Θα μπορούσε να είναι και ο υπότιτλος αυτού του βιβλίου. Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται. Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται. Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του στοιχειώνει, το παρόν του τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε, όμως, θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες;

Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.

Κλείνοντας το βιβλίο, σκέφτηκα κάποιους λόγους που αξίζει να το πάρει κάποιος στα χέρια του:

1. Το βιβλίο αυτό λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά στον καθένα. Σε πολλά σημεία, ο αναγνώστης γίνεται ένα με τον ήρωα, νιώθει κι αφουγκράζεται τα ίδια πράγματα κι έχει τις ίδιες ή παρόμοιες φοβίες.

2. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θίγεται το θέμα της κακοποίησης (ψυχολογικής και σεξουαλικής), ο ρατσισμός και η απόρροια που έχει στην ψυχοσύνθεση ενός ατόμου, που φοβάται να παραδεχθεί την σεξουαλική του ταυτότητα.

3. Μέσα από την ανάγνωση των σελίδων, ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο σε μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο, δίχως να σε κουράσει ή να σε μπερδέψει. Η ροή της πλοκής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μυαλό του αναγνώστη. Αυτά που θέλει να μάθει, υπάρχουν στην επόμενη σελίδα. Κι έτσι το παζλ ολοκληρώνεται.

4. Το βιβλίο σε ωθεί σε πτυχές της ζωής σου που ίσως να μην ήξερες καν πως υπάρχουν ή δεν ήθελες να τις δεις. Προβληματίζει και συγκινεί.

5. Οι εικόνες που δημιουργούνται καθώς διαβάζει κάποιος το βιβλίο εγείρουν τη φαντασία και το νου, ενώ επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο και η άμεση επικοινωνία αναγνώστη και συγγραφέα.

6. Το βιβλίο αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν αρωγός ή να δώσει το έναυσμα και σε άλλα άτομα σαν τον Άρη, να ακολουθήσουν τα μονοπάτια της ψυχοθεραπείας, αλλά κυρίως να δουν βαθιά μέσα τους και να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Ο Άρης είναι ένας από εμάς. Γίνεται συνοδοιπόρος στα δύσκολα και στα εύκολα.
Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα
ήθελαν οι άλλοι να είναι. Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη που
σέβεται τον άνθρωπο!

SBN13 9789606381614
Εκδότης ΒΑΚΧΙΚΟΝ
Σειρά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 68
Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2020
Αριθμός σελίδων 298
Διαστάσεις 21×14
Επιμέλεια ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Books and Style

Books and Style