ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Θεωρώ ότι ο Χρήστος Νομικός είναι ένας άνθρωπος που το αίμα που κυλάει στις ποιητικές φλέβες του, έχει την απόχρωση του Απέραντου Γαλάζιου, κι αυτό γιατί με καταγωγή από το υπέροχο νησί της Αμοργού, το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο ανελλιπώς, δεν θα μπορούσε να μην εξυμνεί τον έρωτα άλλα και κάθε είδους συναίσθημα που κορυφώνεται άλλοτε στη χαρά κι άλλοτε στην πίκρα και τη λύπη…

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Χρήστο, γεννήθηκες στην Αθήνα, αλλά κατάγεσαι από την υπέροχη Αμοργό. Ποια είναι η σχέση σου με το νησί; Το επισκέπτεσαι συχνά;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ: Από το 1983 που πρωτοπήγα στην Αμοργό, το επισκέπτομαι ανελλιπώς. Δεν έχω περιουσία στο νησί, αλλά έχω πολλούς φίλους και συγγενείς. Συνήθως πηγαίνω καλοκαίρι και άνοιξη.

Μ.Γ.: Έχεις σπουδάσει Οικονομολόγος και γράφεις ποίηση. Πώς συνδυάζονται μεταξύ τους στον ίδιο άνθρωπο;

Χ.Ν.: Ποίηση γράφω πριν γίνω οικονομολόγος, πριν αποφασίσω καν να γίνω οικονομολόγος. Θεωρώ ότι είναι δύο διαφορετικές πλευρές του εαυτού μου. Το γράψιμο είναι η καλλιτεχνική μου πλευρά.

Μ.Γ.: Τι είναι για σένα ποίηση;

Χ.Ν.: Θα μπορούσα να γράψω πολλά. Λιτά εάν απαντούσα, θα έλεγα ότι είναι η γραπτή και προφορική έκφραση μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και εννοιών.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή σου με τίτλο «Άγγελοι του Αρχιπελάγους». Ο τίτλος είναι πραγματικός ή συμβολικός;

Χ.Ν.: Αρχικά είναι συμβολικός, με την έννοια της αναγγελίας αλλά και των μεταφυσικών πλασμάτων που «βασιλεύουν στο Αρχιπέλαγος», χωμένα στα κύματα και τον αχό της θάλασσας. Διάσπαρτοι ήχοι στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Από την άλλη, έχουν τα ποιήματα, γενικώς, και την ακριβολογία της λέξης «Άγγελος». Υπό αυτή την έννοια είναι και πραγματικός ο τίτλος.

Μ.Γ.: Τα ποιήματά σου χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Ποιες είναι και τι είδους ποιήματα περιλαμβάνει η κάθε ενότητα;

Χ.Ν.: Θα θεωρούσα ότι οι δύο ενότητες «Αιγαίου φτερούγισμα» και «Αρκεσίνη» είναι συγγενείς ενότητες. Είναι οι ενότητες που κατά κύριο λόγο υμνούν τις επαφές μου – και όχι μόνο – με τη θάλασσα, την Αμοργό. Η Αρκεσίνη είναι χωριό της Αμοργού, το χωριό καταγωγής μου, το Αιγαίο. Η Ελένη είναι μια ευαίσθητη ενότητα που κάνω βαθιά τομή στο υποσυνείδητό μου, στα προεφηβικά μου χρόνια, στις λεπτές γραμμές του συναισθηματισμού μου. Αξίζει να σας πω ότι και οι τρεις ενότητες γράφτηκαν ταυτόχρονα, στο διάστημα 2011-2016.

Μ.Γ.: Σε πολλά ποιήματα, σημείο αναφοράς είναι η Αμοργός. Γράφτηκαν λόγω της παρουσίας σου εκεί, ή λόγω νοσταλγίας;

Χ.Ν.: Εδώ αξίζει να πούμε ότι η Αμοργός δεν είναι μόνο η φυσική υπόσταση του νησιού. Είναι μια ιδέα, το «κορίτσι» του πρώτου ποιήματος της συλλογής. Είναι η πεμπτουσία του «έρωτα», όλων των διαστάσεών του. Υπό αυτή την έννοια, ενυπάρχουν η παρουσία και η νοσταλγία ταυτόχρονα. Αξίζει να πω ότι ελάχιστα ποιήματα (ίσως 2-3 μόνο) γράφτηκαν στο φυσικό χώρο της Αμοργού.

Μ.Γ.: Αναφορά κάνεις και σε άλλα νησιά. Έχεις κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με τον νησιωτικό χώρο;

Χ.Ν.: Η Θάλασσα με τα νησιά (του Ελληνικού Αρχιπελάγους και όχι μόνο) θεωρώ ότι είναι ο φυσικός μου χώρος, ο χώρος που ανήκω πνευματικά και συναισθηματικά.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σου υπάρχουν ποιήματα ερωτικά, πλημμυρισμένα από συναίσθημα. Τι είναι έρωτας για σένα;

Χ.Ν.: Δεν είναι ένα πράγμα ο έρωτας και σαν κάτι τέτοιο «υμνήθηκε» κι εδώ. Είναι η έντονη έλξη όλων των επιπέδων˙ η λαχτάρα, η νίκη, η ήττα, η ανάταση και η εγκατάλειψη.

Μ.Γ.: Τα κοινωνικά ποιήματα δεν λείπουν από το βιβλίο σου. Ποιες στιγμές τα έχεις γράψει;

Χ.Ν.: Συνήθως γράφω πρωινές ώρες, επηρεασμένος από κάτι που σκέφτηκα, θυμήθηκα, ονειρεύτηκα τη νύχτα, είδα στη τηλεόραση – αν και βλέπω λίγη – ή «συνάντησα» σε μια κινηματογραφική ταινία και το θέατρο. Έτσι γράφτηκαν και αυτά τα ποιήματα.

Μ.Γ.: Θα έλεγα ότι στα ποιήματά σου υπάρχει μια θλίψη ή πίκρα για πράγματα που δεν έγιναν ή έγιναν και τέλειωσαν ή έμειναν μισά. Πότε γράφεις περισσότερο, στη χαρά ή στη λύπη;

Χ.Ν.: Γράφω και στις δύο συναισθηματικές καταστάσεις αλλά και σε άλλες. Το ποίημα «της γιαγιάς» γράφτηκε με μεγάλη δόση αγανάκτησης. Εάν πάντως κάποιος ήθελε να μετρήσει, μάλλον θα κέρδιζαν τα… πικρά συναισθήματα. Όσον αφορά στο αρχικό τμήμα της ερώτησης, αποδίδω τιμή σε όσα δεν είχαν τη τύχη να τελειώσουν!

Μ.Γ.: Αφού σε ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σου, θα σου ζητήσω να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη με έναν αγαπημένο σου στίχο μέσα από το βιβλίο.

Χ.Ν.: Αγαπώ όλα τα έργα μου και όντως δυσκολεύομαι. Χάριν της συνέντευξης, διαλέγω ένα τελείωμα ενός αγαπημένου, όπως όλα, ποιήματος μου: «Δεν πήραμε την Τροία, περιμένει… κερδίσαμε για πάντα την Ελένη». Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς.

*Η ποιητική συλλογή «Άγγελοι του Αρχιπελάγους» του Χρήστου Νομικού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Αμοργό. Είναι οικονομολόγος και εξειδικεύεται στη συμβουλευτική επιχειρήσεων. Γράφει ποίηση από τα νεανικά του χρόνια. Οι «Άγγελοι του Αρχιπελάγους» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που αποφάσισε να μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό.

Books and Style

Books and Style