ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Βρεθήκαμε σ’ ένα δάσος σκοτεινό χωρίς φεγγάρι -εδώ κι εκεί ακούγονταν φωνές, ίσως να ήταν λύκοι, ίσως να ήταν και εραστές που έψαχναν τη λύτρωση. Ακροβατήσαμε στα τυφλά, αλλά με την πεποίθηση πως θα βρούμε το δρόμο.

Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που θα χανόμαστε οικειοθελώς, που θα ψηλαφίζαμε για να πιάσουμε την έμπνευση. Τη στιγμή. Που θα αναζητούσαμε αυτό το αόρατο χέρι για να το αγγίξουμε – άλλοτε σφιχτά κι άλλοτε χαλαρά, σαν να θέλουμε να του ξεφύγουμε επίτηδες – και να μας οδηγήσει σε μία ακόμη αχαρτογράφητη πύλη του νου.

Παράδεισος ή κόλαση, φως ή σκοτάδι, δημιουργία ή καταστροφή, μικρή η διαφορά. Σημασία έχει που μέσα σε αυτό το σκοτεινό δάσος, νιώθαμε την αναπνοή μας. Εκεί συναντηθήκαμε για να συμφωνήσουμε, να προσθέσουμε, να αφαιρέσουμε, και εντελώς μαγικά, για να συμπεράνουμε ότι ψάχνουμε το διαφορετικό. Την altera pars. Το σωστό. Το λάθος. Την αντίδραση. Την αφύπνιση. Τον αισθησιασμό. Την ουσία. Τη μαγεία. Την ιστορία. Την ποίηση. Το παραμύθι. Την ψυχή. Εκεί, λοιπόν, ενώσαμε τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

Έτσι γεννήθηκε το Books and Style. Σκεφτήκαμε να μην διαταράξουμε την παγερή ηρεμία του δάσους. Σεβαστήκαμε τις κραυγές και τους ψιθύρους του. Άλλωστε όπως είπε ένας μεγάλος «άγνωστος» φιλόσοφος του 17ου αιώνα, «αποφάσισα να κάνω καλό χωρίς να κάνω θόρυβο, γιατί ο θόρυβος δεν κάνει καλό και το καλό δεν κάνει θόρυβο».

Αυτή είναι η πρώτη επαφή. Το πρώτο ντροπαλό φλερτ με τον αναγνώστη. Δημιουργήσαμε με χαρά και αφιλοκερδώς, όλες και όλοι μας, όχι σαν μια φωνή, αλλά σαν 17 ψίθυροι μέσα στη διαφορετικότητά μας, το ύφος γραφής μας και το προσωπικό ήθος μας.

Σε αυτή την πρώτη επαφή θα βρείτε περισσότερα από 40 κείμενα, μικρά και μεγάλα, αλλά σίγουρα γραμμένα με αγάπη και σεβασμό στους αναγνώστες: όλες και όλους εσάς που μας κάνετε την τιμή να μας διαβάσετε.

Αυτό, επίσης, θα είναι και το πρώτο σταθερό βήμα για οτιδήποτε νέο και ενδιαφέρον ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτή την αέναη ροή του χρόνου, τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται -κι εμείς και εσείς μαζί του. Σε μια κοινή πορεία έκφρασης και ελευθερίας του λόγου και του πνεύματος.

Εκεί που ο Πολιτισμός συναντά το Στυλ.

Σας ευχαριστούμε για το ταξίδι…

Σημείωση: Ο τίτλος του editorial παραπέμπει συνειρμικά στον τίτλο της αριστουργηματικής ταινίας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Κραυγές και Ψίθυροι» («Cries and Whispers» ο επίσημος τίτλος στα αγγλικά). Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι ελπίδες και οι φόβοι μας, η ζωή και ο θάνατος, όλες αυτές οι έννοιες αποτελούν άρρηκτα κομμάτια της ύπαρξής μας…

Books and Style

Books and Style