ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Η Φαίη Σακλά είναι ένα νέο και πολύ όμορφο κορίτσι που ξεκίνησε από τη Νάουσα με μια βαλίτσα όνειρα, με σκοπό να τα πραγματοποιήσει στην Αθήνα.

Η τύχη τής έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει αυτό που από παιδί ονειρευόταν και πριν από λίγο καιρό συμμετείχε σε επίδειξη μόδας (στο NGFL 2017) με τις πρώτες δημιουργίες της και απέσπασε θετικά σχόλια σχετικά με τις γραμμές και τα ρούχα που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, έραψε και παρουσίασε.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Φαίη, γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσες στη Νάουσα. Σαν παιδί και σαν έφηβη είχες ανησυχίες γύρω από τον τρόπο που ντυνόσουν;

ΦΑΙΗ ΣΑΚΛΑ: Nαι, μεγάλωσα στην καταπράσινη Νάουσα. Από πολλή μικρή με θυμάμαι να παίρνω πρωτοβουλίες για το τι θα φορέσω και να πειραματίζομαι με συνδυασμούς. Η καλαισθησία και η κομψότητα της μητέρας μου, το αρχοντικό της γούστο – που καθρεφτιζόταν σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας – ήταν αυτά που με βοήθησαν να αντιλαμβάνομαι από παιδί το ωραίο. Θυμάμαι όλα εκείνα τα υπέροχα ρούχα της που με τις ώρες μπορούσα να δοκιμάζω. Οι αναφορές μου σίγουρα ξεκινούν από το σπίτι μου, τους ανθρώπους που είχα και έχω γύρω μου, και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσα. Πάντα προσπαθούσα να είμαι ξεχωριστή. Ήταν άλλωστε διαφορετική από σήμερα εποχή. Οι άνθρωποι έδιναν περισσότερη σημασία στην πολυτέλεια γιατί είχαν και καλύτερες ευκαιρίες να την αποκτήσουν. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και ευγένεια. Μυρωδιές, υφάσματα, χρώματα κι ό,τι χρειάζεται ένα μικρό παιδί για να στήσει έναν σωστό χαρακτήρα και μια όμορφη αισθητική.

Μ.Γ.: Μεγαλώνοντας, σπούδασες Νοσηλευτική. Ήταν επιλογή ή σύμπτωση;

Φ.Σ.: Τελειώνοντας το σχολείο όλοι πρέπει να επιλέξουμε τι θα κάνουμε στη ζωή μας, ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε επαγγελματικά. Η μόδα πάντα ήταν μέσα στο μυαλό μου αλλά στην αρχή έμοιαζε περισσότερο με άπιαστο όνειρο. Το γεγονός ότι ζούσα σε μία μικρή πόλη, σε μία εποχή δύσκολη οικονομικά για όλη τη χώρα, με ήθελε αποφασιστική. Η νοσηλευτική ήταν επιλογή που ανοίχτηκε μπροστά μου και εγώ επέλεξα να τη «δοκιμάσω». Ήταν μια ευχάριστη περίοδος της ζωής μου που πέρασε. Έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά η ενασχόλησή μου με τα ρούχα πάντα με κέρδιζε, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μου.

Μ.Γ.: Ασχολήθηκες επαγγελματικά με τη Νοσηλευτική;

Φ.Σ.: Ασχολήθηκα επαγγελματικά ελάχιστα, περίπου έναν χρόνο. Χρόνος αρκετός για να καταλάβω πως δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα για εμένα.

Μ.Γ.: Στη συνέχεια, αποφάσισες να σπουδάσεις σχέδιο μόδας σε μια μεγάλη σχολή. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση;

Φ.Σ.: Όπως προείπα, πάντα ήθελα να δουλέψω πάνω στο αντικείμενο που αγαπώ. Οι συνθήκες επαγγελματικά είναι παντού και για όλους δύσκολες. Ο ανταγωνισμός φροντίζει γι’ αυτό. Το να εργάζεσαι, όμως, πάνω σε αυτό που αγαπάς, σε κάνει δυνατότερο ώστε να αντέξεις όλες τις πιέσεις και να προχωρήσεις μπροστά. Μέσα σε μια περίοδο πολλών αλλαγών για εμένα εμφανίστηκε μπροστά μου μια απρόσμενη ευκαιρία, να συμμετάσχω σε έναν διαγωνισμό που πραγματοποιούσε η Marlboro και αφορούσε στη μόδα. Κάθε διαγωνιζόμενος έπρεπε να φτιάξει ένα ρούχο ή αξεσουάρ, με έπαθλο την υποτροφία σπουδών στο fashion workshop της Vicky Kaya. Αισίως, η δική μου δημιουργία ήταν αυτή που κέρδισε. Μια νέα πόρτα άνοιγε για εμένα, μία ευκαιρία να έρθω ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσω ένα όνειρό μου. Και φυσικά επέλεξα να πάω. Ήξερα από την αρχή πως τίποτα δεν θα ήταν απλό και εύκολο για εμένα. Μία νέα πόλη γεμάτη με αγνώστους, μακριά απ’ το σπίτι μου, προσπαθώντας να συγχρονιστώ με έναν τελείως ανταγωνιστικό χώρο, πράγμα που έγινε ξεκάθαρο από τις πρώτες μου μέρες σαν φοιτήτρια στη σχολή. Όλα όμως φαίνονται εφικτά, εφόσον νιώθω τυχερή για την ευκαιρία μου να εμβαθύνω σε όλα εκείνα που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον από παιδί. Η ιστορία της μόδας… όλα αυτά που την διαμορφώνουν, και η ελευθερία της δημιουργίας.

Μ.Γ.: Θεωρείς ότι οι γνώσεις που αποκτά ένας/μια σχεδιαστής/στρια μόδας σε μία σχολή, είναι αρκετές για να δημιουργήσει ή απαιτείται ταλέντο;

Φ.Σ.: Φυσικά και οι γνώσεις είναι απαραίτητες. Με τις γνώσεις χτίζεις μία γερή βάση, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό για δημιουργία. Είναι στο χέρι του κάθε δημιουργού να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Να χτίσει τη δεξιοτεχνία του αλλά και την κουλτούρα του, τον χαρακτήρα του, να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος και αυτό να τον ακολουθεί και στην τέχνη του. Το ταλέντο βοηθά, φυσικά, αλλά πολλές φορές ψάχνοντας, ίσως ανακαλύψουμε πως έχουμε ταλέντα των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε πριν.

Μ.Γ.: Πρόσφατα συμμετείχες, για πρώτη φορά, σε μια επίδειξη μόδας με δικές σου δημιουργίες. Πώς αισθάνθηκες και ποια εμπειρία αποκόμισες;

Φ.Σ.: Ήταν τιμή μου να παρουσιαστούν δημιουργίες μου μπροστά σε καταξιωμένους ανθρώπους της μόδας. Το να φτάσω έως εκεί ήταν ένας δρόμος δύσκολος, η δε επιβράβευση, άκρως ικανοποιητική. Ήταν πολλές οι φορές που έπρεπε να υποστηρίξω τη γνώμη μου, να αντιμετωπίσω δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά ευτυχώς νιώθω πως στάθηκα αντάξια των προσδοκιών των ανθρώπων που με στήριξαν, αλλά και πως διέψευσα όλους αυτούς που δεν πίστεψαν σ’ εμένα. Ήταν η πρώτη φορά που θα παρουσίαζα τις δημιουργίες που ετοίμαζα πολύ καιρό πριν. Τα θετικά σχόλια και οι όμορφες συμβουλές από ανθρώπους που σέβομαι μετά την επίδειξη ήταν αυτά που με δυνάμωσαν. Χρειάστηκε πολλή υπομονή και δουλειά, αλλά η εμπειρία αυτή θα είναι για εμένα ένας σταθμός ζωής, μια γεύση όλων αυτών που υποθέτω πως θα αντιμετωπίσω στο μέλλον.

Μ.Γ.: Πως χαρακτηρίζεις τα ρούχα που παρουσίασες;

Φ.Σ.: Θα τα χαρακτήριζα ελεύθερα. Στα πλαίσια της πτυχιακής μπορείς να πειραματιστείς, να σκεφτείς πιο ελεύθερα και αυτό ήταν που μου άρεσε περισσότερο. Νομίζω πως κατάφερα να φτιάξω τα ρούχα μου προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα μου: ευγενικά, ιδιαίτερα και chic.

Μ.Γ.: Τι είδους σχόλια εισέπραξες μετά την παρουσίαση;

Φ.Σ.: Αντιμετώπισα θετικά σχόλια. Ξέρω πως έχω πολύ δρόμο να διανύσω μπροστά μου, αλλά σε πολύ κόσμο έγινε αντιληπτό το πάθος μου και η διάθεσή μου για δημιουργία.

Μ.Γ.: Οι γνώσεις και το ταλέντο είναι αρκετά για να καταξιωθεί κάποιος στον χώρο της μόδας;

Φ.Σ.: Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να μιλήσω για καταξίωση ακόμα. Πιστεύω πως σίγουρα χρειάζεται διάθεση, θέληση και αντοχή.

Μ.Γ.: Ο ανταγωνισμός πόσο ωφέλιμος ή δυσάρεστος είναι;

Φ.Σ.: Ανταγωνισμός υπάρχει είτε το θέλουμε είτε όχι. Η δυσάρεστη πλευρά του είναι η πίεση που εναποθέτει και η κακή ενέργεια, αλλά η ωφέλιμη πλευρά του είναι αυτή που μας κάνει δυνατότερους και καλύτερους εφόσον αυτός είναι υγιής.

Μ.Γ.: Έχεις κάποιο αγαπημένο χρώμα που φροντίζεις να υπάρχει πάντα στα ρούχα που δημιουργείς;

Φ.Σ.: Δεν υπάρχει κάποιο σταθερό χρώμα πάντα στις δημιουργίες μου. Οι επιλογές των χρωμάτων, των υφασμάτων και γενικότερα των υλικών μου, εξαρτώνται κυρίως από τη διάθεσή μου, την εποχή, τις επιρροές που έχω ανά περίοδο. Κάθε χρώμα είναι ιδιαίτερο, με τη δική του έκφραση και ταυτότητα και οι διαφορετικοί συνδυασμοί είναι αυτοί που σου δίνουν ποικιλία και επιλογές.

Μ.Γ.: Σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκεται η ελληνική μόδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Φ.Σ.: Υπάρχουν αρκετά δυνατά ονόματα στην ελληνική μόδα. Διανύοντας ήδη εδώ και χρόνια μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, έχουν αλλάξει πολλά παλαιότερα στάνταρτ. Όλο και περισσότερος νέος κόσμος αναδύεται στο χώρο της μόδας, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες και νέες απαιτήσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα πλέον στο εξωτερικό και εμείς πρέπει να τις ακολουθούμε. Ελπίζω στο μέλλον, η ελληνική μόδα να δώσει περισσότερο το «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, όχι απλά ακολουθώντας τα ξένα πρότυπα, αλλά προχωρώντας στην καινοτομία και στην εξέλιξη.

Μ.Γ.: Ποιες είναι οι φετινές τάσεις της μόδας και από πού προέρχονται;

Φ.Σ.: Οι εξελίξεις στην επικαιρότητα, στην τέχνη και στην κοινωνία, είναι αυτές που πιστεύω πως ορίζουν τις νέες τάσεις. Φέτος, διανύοντας τον χειμώνα του 2018, οι τάσεις της μόδας εμπνέονται από την ποικιλία της τέχνης και τις πολυμορφικές εκφράσεις της. Η γρήγορη και πολυάσχολη καθημερινότητά μας, απαιτεί στιλάτα και πρακτικά ρούχα, κατάλληλα για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής.

Μ.Γ.: Ποιους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές μόδας ξεχωρίζεις;

Φ.Σ.: Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ άλλους σχεδιαστές, να μελετώ τις δημιουργίες τους προσπαθώντας να τις κατανοήσω. Το ίντερνετ μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες για έρευνα. Η λίστα μου περιέχει κλασικούς και μοντέρνους designers, νέους και παλαιότερους και συνεχώς αλλάζει και επεκτείνεται.

Μ.Γ.: Έχεις κάποιον/α διάσημο/η σχεδιαστή/στρια μόδας ως πρότυπο;

Φ.Σ.: Πρότυπά μου και εμπνεύσεις μου είναι τα διάφορα ερεθίσματα που παίρνω από την καθημερινότητα, τις παλιές ταινίες, τη μουσική, τη φύση. Χαίρομαι όταν βλέπω καλά επίπεδα αισθητικής είτε από Έλληνες είτε από ξένους σχεδιαστές, θαυμάζοντας αυτούς που είναι καινοτόμοι και πρωτότυποι και δημιουργώντας νέες ιδέες και όχι ανακυκλώνοντάς τες.

Μ.Γ.: Ως πού φτάνουν τα όνειρά σου σχετικά με την τέχνη σου;

Φ.Σ.: Τα όνειρα μπορούν να φτάσουν όσο μακριά εμείς θέλουμε, γι’ αυτό και τα αποκαλούμε όνειρα. Προτιμώ να τα ονομάζω στόχους και έχω πολλούς, κοντινούς και μακρινούς. Άλλωστε, και το να έρθω στην Αθήνα και να ασχοληθώ με τη μόδα ήταν από μόνο του ένα όνειρο το οποίο πραγματοποιήθηκε. Απ’ τον Δεκέμβρη 2017 θα βρίσκομαι στο νέο κατάστημα «Lafuga», στην Τσακάλωφ 44 στο Κoλωνάκι, με μια υπέροχη και δημιουργική ομάδα. Για το μέλλον, εύχομαι να συνεχίσω να μπορώ να είμαι παραγωγική και να εκφράζομαι ελεύθερα με τις δημιουργίες μου.

Μ.Γ.: Αφού σε ευχαριστήσω και σου ευχηθώ να πραγματοποιήσεις όλα τα όνειρά σου, θα σου ζητήσω να δώσεις μια συμβουλή μόδας στις αναγνώστριες και αναγνώστες του www.booksandstyle.gr.

Φ.Σ.: Κάθε άνθρωπος έχει την προσωπική του ομορφιά και για να την αναδείξει, πρέπει απλά να μάθει να είναι ο εαυτός του. Σαν νέοι και αυριανοί σχεδιαστές, οφείλουμε να ψάχνουμε, να πειραματιζόμαστε, να παρατηρούμε και να μην σταματάμε να μαθαίνουμε τόσο για τον κόσμο τριγύρω μας όσο και για τον εαυτό μας. Το να γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά και στη ζωή μας, κάνοντας πράγματα που μας αρέσουν, είναι η συνταγή, πιστεύω, που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε δυνατότεροι και να σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Φαίης Σακλά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style