ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Γράφω για τους φίλους, περίεργο μου φαίνεται. Συνήθως μιλώ γι’ αυτούς και πολύ περισσότερο με αυτούς. Δεν συνηθίζω να γράφω για τους πιο αγαπημένους μου φίλους ή γιατί είναι αγαπημένοι μου και πώς έγιναν. Δεν χρειάζεται άλλωστε.

Η πραγματική φιλία για εμένα, συνάδει κυρίως με τις πράξεις. Τις πράξεις που πηγάζουν μέσα από την ψυχή μας. Τις πράξεις που μηδενίζουν αποστάσεις και χρόνους. Τις πράξεις που αφήνονται σε συναισθήματα και στιγμές.

«Τι είναι η φιλία;» θα σε ρωτήσει κάποιος κι εσύ θα δυσκολευτείς να απαντήσεις, αλλά αυτόματα θα φέρεις στο νου σου στιγμές και πρόσωπα. Και τότε η απάντηση θα έχει δοθεί, χωρίς να το καταλάβεις.

Το να μιλάς με τους φίλους σου ως τα ξημερώματα για σημαντικά και ασήμαντα θέματα, αυτό είναι φιλία. Το να διηγείστε τη μέρα σας ο ένας στον άλλον και να στέκεστε στα πιο κουλά πράγματα γελώντας, αυτό είναι φιλία. Ένας περίπατος στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν σουρουπώσει, είναι η φιλία.

Το να γίνεσαι ρεζίλι στη μέση του δρόμου κι εσύ να γελάς με τον κολλητό σου, θα πει φιλία. Το να αφήνεις τη δουλειά και τις υποχρεώσεις γιατί ο φίλος σου σε χρειάζεται είναι κι αυτό η φιλία. Η πραγματική φιλία σπάει τα δεσμά των λέξεων. Δεν είναι απλά μια λέξη άλλωστε που πρέπει να ειπωθεί ή να γραφτεί.

Υμνείται καθημερινά μέσα σε θεατρικά έργα, σε στίχους, σε λογοτεχνικά κείμενα, σε ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα. Κυρίως όμως, υμνείται μέσα στη ζωή. Από εμένα κι εσένα.

Αν μπορούσα να αφιερώσω χρόνο και να μιλήσω για τους πραγματικούς μου φίλους σε αυτή τη ζωή, πιστέψτε με πως δεν θα μου έφτανε ολόκληρη η μέρα. Όχι μόνο εμένα. Κι εσένα. Όλοι μας έχουμε σπάνιους και ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μας που τους ονομάζουμε φίλους. Ο καθένας για τους δικούς του, πολύτιμους λόγους.

Το σημαντικό είναι να μην φοβάσαι να το πεις και να το δείξεις. Να το εκφράζεις καθημερινά και να στο εκφράζουν. Ξέρεις τι είναι να μην έχεις σε κάποιον να μιλήσεις στις τρεις τα ξημερώματα που σε βασανίζουν σκέψεις και προβλήματα; Ποιος ψυχολόγος μπορεί να συσχετιστεί με τις συμβουλές ενός καλού φίλου;

Οι φίλοι είναι για τα εύκολα και όμορφα, αλλά ακόμη περισσότερο για τα δύσκολα και επίπονα της ζωής. Εκεί άλλωστε δοκιμάζονται και τα όρια μιας δυνατής φιλίας. Τολμήστε να δείχνετε συνεχώς και με κάθε τρόπο στους φίλους σας ότι υπάρχετε και θα υπάρχετε στη ζωή τους. Τον τρόπο δεν θα σας τον πω εγώ. Όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν τον ξέρω. Τον ανακαλύπτω καθημερινά, συναντώντας τους. Μιλώντας τους. Τι πιο υγιές!

Χωρίς φίλους, νιώθω κενός και μόνος. Δυστυχισμένος και προβληματισμένος. Ευτυχώς όμως, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που διαθέτουν φίλους που έγιναν οικογένεια και μοιράζομαι πολύτιμες και ουσιαστικές στιγμές μαζί τους.

Η φιλία, όπως και καθετί στη ζωή μας, δίνει καθημερινά εξετάσεις και ορισμένες φορές μπορεί να μείνει μετεξεταστέα.

Books and Style

Books and Style