ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
PETER TAMAS

Η ασταμάτητη βροχή και οι απειλητικές καταιγίδες, δεν εμπόδισαν τους αναγνώστες, φίλους, ομότεχνους αλλά και εκδότες άλλων εκδοτικών οίκων, στο να παρευρεθούν στην εντυπωσιακή, επίσημη πρώτη παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Μαίρης Γκαζιάνη με τον τίτλο «Ζάχαρη Άχνη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/11 στον φιλόξενο χώρο του Polis Art Café, με τη συμμετοχή εξαίρετων ομιλητών και με άψογο συντονιστή τον πρόεδρο της Dreamteam Χρήστο Πετρίδη. Και όπως δήλωσε η ίδια η συγγραφέας, «Ημέρα καταιγίδας! Ημέρα συντέλειας, με κεραυνούς, αστραπές και βροντές, ημέρα με αντίξοες καιρικές συνθήκες, ημέρα με πλημμυρισμένους δρόμους… Όμως εκτός από τους πλημμυρισμένους δρόμους, πλημμύρισε και το Polis Art Café από φίλους, γνωστούς, αγνώστους κι αγαπημένους γιατί δεν φοβήθηκαν τον καιρό, γιατί ήθελαν να είναι εκεί για να μοιραστούν τη χαρά μου για τη γέννηση του νέου βιβλίου μου».

Στον προλογισμό της, η εκδότρια των εκδόσεων Ενάλιος-Ωκεανός, συγγραφέας και μεταφράστρια Ελένη Κεκροπούλου εξήρε τον χαρακτήρα και τη συγγραφική ποιότητα της Μαίρης Γκαζιάνη, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι ο συγγραφικός χώρος είναι άκρως ανταγωνιστικός.

Οι ομιλήτριες Βασιλική Λεβεντάκη, συγγραφέας, και Ειρήνη-Βαρβάρα Λαγουβάρδου, συγγραφέας και ψυχολόγος, μας έδωσαν με τρόπο μοναδικό μία σημαντική πρώτη γεύση από το βιβλίο το οποίο βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε αληθινά γεγονότα. Όσο για την ηθοποιό Κατερίνα Γκατζόγια, απέδωσε αποσπάσματα του βιβλίου με τρόπο συγκλονιστικό.

Το νέο πολυδιάστατο συγγραφικό έργο της Μαίρης Γκαζιάνη δεν αποτελεί απλώς προϊόν μυθοπλασίας, καθώς είναι «ένα συγκινητικό και συνάμα τραγικό μυθιστόρημα που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνοια και ψυχολογικό βάθος»*, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει με τρόπο γλαφυρό, τα χρώματα, τα αρώματα και τις εικόνες μίας συγκεκριμένης εποχής. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τις σύντομες παρεμβάσεις του διδάκτορα Φιλοσοφίας και εικαστικού Βασίλη Αράπη, του μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, και των εκδοτών Νικόλα Τελλίδη, Γιάννη Φιλιππίδη, Κάκιας Ξύδη και της Μελίνας Τούντα.

Η βραδιά όμως έκρυβε και άλλες εκπλήξεις για τους καλεσμένους, καθώς η ποιήτρια Γιώτα Κλουτσούνη είχε φτιάξει χειροποίητα αμυγδαλωτά πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

Φωτογράφος της παρουσίασης ήταν ο Peter Tamas, ο οποίος απαθανάτισε τις αξέχαστες στιγμές της συγκεκριμένης βραδιάς.

Η Μαίρη Γκαζιάνη αποκάλυψε προς το τέλος της παρουσίασης, ότι μία από τις τρεις ηρωίδες του βιβλίου της ήταν παρούσα στην αίθουσα. Η ίδια δήλωσε: «Άφησα για το τέλος το πιο τεράστιο ευχαριστώ για τις ηρωίδες μου, την Αρετή, την Αύρα, την Ελπίδα, γιατί χωρίς αυτές δεν θα είχε γεννηθεί αυτό το βιβλίο. Ευχαριστώ εκείνη από τις τρεις που παρευρέθηκε στην παρουσίαση σιωπηρά».

Ας κλείσουμε αυτή τη σύντομη παρουσίαση μιας όμορφης λογοτεχνικής και βροχερής νύχτας, με τα λόγια της συγγραφέως: «Αξίζει να το διαβάσετε όχι γιατί το έγραψα εγώ, αλλά γιατί αφορά μια αληθινή ιστορία και οι αληθινές ιστορίες ξεπερνούν κάθε μυθοπλασία. Οι μοίρες; Οι σχέσεις; Οι επιλογές; Οι απορρίψεις; Όλα παίζουν τον ρόλο τους -ακόμα κι ο έρωτας που δεν έχει τον πρώτο ρόλο στο βιβλίο μου, κινεί όμως τα νήματα των αποφάσεων και των επιλογών με τις συνέπειες που προκαλούνται. Λάθος; Σωστό; Ποιος το ξέρει; Ποιος μπορεί να το κρίνει; Κανείς!».

Το βιβλίο «Ζάχαρη Άχνη» της Μαίρης Γκαζιάνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.


Σελίδες: 512
ISBN: 978-960-643-010-7
www.oceanosbooks.gr
Πηγή πληροφοριών: Μαρία Κουκουβίνου, υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδόσεων Ενάλιος-Ωκεανός.

 


* Η συγκεκριμένη αναφορά βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style