ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Αξελερέ ονομάζεται το κινηματογραφικό τρικ που εφαρμόζεται κατά την  διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών,  σύμφωνα με το οποίο τα πρόσωπα και τα αντικείμενα του κάδρου φαίνονται να κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από την κανονική. Το αντίθετο της αργής κίνησης.

Αξελερέ όμως είναι και ο τίτλος του βιβλίου της συγγραφέως Ολυμπίας Θεοδοσίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά διηγημάτων που αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της ζωής κι έρχονται να μας διδάξουν, να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας προβληματίσουν και κυρίως να μας φέρουν αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ουσιαστικά η ροή των διηγημάτων της  ακολουθεί πιστά το αξελερέ. Αυτή την ταχύτατη κίνηση. Έχουν αρχή, μέση και τέλος. Το τέλος όμως στα διηγήματα της Ολυμπίας Θεοδοσίου δεν είναι πάντα όμορφο και γλυκό, όπως στα παραμύθια. Είναι ιστορίες που είτε τις έχει ζήσει η ίδια ή τις έχουν ζήσει άλλα πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα). Ιστορίες που έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο, το σκοτάδι και το φως τους.

Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται και θίγει είναι ο χρόνος, ο έρωτας, ο θάνατος, η απώλεια πάσης φύσεως, η κατάθλιψη, η βία. Το σημαντικότερο απ ‘όλα όμως είναι ότι η συγγραφέας πιστεύει ότι μέσα από τα σκοτάδια του o κάθε άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο φως. Κι αυτό φαίνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου της. Ενός βιβλίου δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη.

Δίχως επιτηδεύσεις, με έντονη την συναισθηματική πάλη και γνώμονα την ψυχή και τον άνθρωπο η Ολυμπία Θεοδοσίου συνθέτει το φωτεινό «Αξελερέ» της.

Προτιμήστε το, αναζητήστε το και θα με θυμηθείτε!

Συγγραφέας: Ολυμπία Θεοδοσίου
Εκδότης: Συρτάρι
Έτος έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 98
Κωδικός ISBN-13: 9786188551947
Έργο εξωφύλλου: Janos Huszti

Books and Style

Books and Style