ΑΠΟ ΤΗΝ ESZTER BAKONYI

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Κοινοβούλιο, το 1929

Το Κοινοβούλιο για πολύ καιρό δεν είχε μόνιμη έδρα, γι’ αυτό και το 1881 ανακηρύχτηκε κρατικός διαγωνισμός για την επιλογή σχεδίων και ανέγερσης του κτηρίου. Παρουσιάστηκαν 19 σχέδια και τελικά κατασκευάστηκαν τα τρία πρώτα, στην πλατεία που σήμερα ονομάζεται Πλατεία Κοσσούτ, στη μνήμη ενός εθνικού ήρωα. Πρώτος ήρθε στον διαγωνισμό ο Ίμρε Στέινδλ (καθηγητής στο Πολυτεχνείο) με αποτέλεσμα να ανεγερθεί το κτήριο σύμφωνα με τα σχέδιά του, μεταξύ των ετών 1884 και 1904, σε νεογοτθικό ρυθμό και με «εκλεκτικά» αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Όταν χτίστηκε, θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο κοινοβούλιο του κόσμου˙ πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση σε μέγεθος, αμέσως μετά το κοινοβούλιο του Λονδίνου και εκείνο του Ρίο ντε Τζάνερο. Ο όγκος του είναι επιβλητικός: το μήκος του (κατά μήκος του Δούναβη) είναι 268 μέτρα, το δε πλάτος φτάνει τα 123 μέτρα, σε έκταση 17.745 τετραγωνικών μέτρων. Για την ανέγερση του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν 40 εκατομμύρια τούβλα από πωρόλιθους, 500.000 διακοσμητικά τούβλα και για την εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν 40 κιλά χρυσού, 20 και 24 καρατίων. Κάθε μέρα, χίλιοι εργάτες περίπου συμμετείχαν στην ανέγερσή του.

Στο κτήριο υπάρχουν 27 είσοδοι, 29 σκάλες, 13 ασανσέρ και 691 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένων των 200 γραφείων). Η κυρία πρόσοψη «βλέπει» τον Δούναβη, αλλά η κεντρική είσοδος βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά, δηλαδή στην πλατεία, στα ανατολικά του κτιρίου, η οποία χρησιμοποιείται μόνο για κάποιο εξαιρετικό γεγονός, όταν, για παράδειγμα, κάποιος πρωθυπουργός ή Πρόεδρος επισκέπτεται το Κοινοβούλιο. Εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν στους τοίχους του 242 αγάλματα.

Τα κοσμήματα στέψης βρίσκονται στη Βουλή

Επιπλέον, το μεγαλοπρεπές αυτό κτήριο περιλαμβάνει πολλά σύμβoλα. Για το κτίσιμό μου απασχολήθηκαν μόνον Ούγγροι μηχανικοί, τεχνίτες και καλλιτέχνες. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο ουγγρικά υλικά (εκτός από εκείνα των 8 κολονών οι οποίες στάλθηκαν από την Σουηδία και βρίσκονται στα κεντρικά σκαλοπάτια ύψους 6 μέτρων. Τέσσερις τέτοιες κολόνες βρίσκονται επίσης στο Λονδίνο).

Η Αίθουσα Συνεδριάσεων

Το ύψος του κεντρικού τρούλου έχει ύψος 96 μέτρα, ούτως ώστε να μας θυμίζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 896 μ.Χ., τότε που οι ουγγρικές φυλές κατέκτησαν την χώρα μας. Αυτός ο τρούλος χωρίζει το κτίριο σε δύο όμοια μέρη, σύμφωνα με τις ανάγκες του 19ου αιώνα, έτσι ώστε να λειτουργούν για τις ανάγκες της Άνω και Κάτω Βουλής. Σήμερα το ουγγρικό Κοινοβούλιο κατέχει ένα μόνο τμήμα, το οποίο συνεδριάζει στη νότια πλευρά του κτηρίου, εκεί όπου παλιά συνεδρίαζε η Κάτω Βουλή. Πλέον οι χώροι και τα γραφεία της Άνω Βουλής, χρησιμοποιούνται ως αίθουσα σεμιναρίων και συναντήσεων. Κάτω από τον τρούλο φυλάσσεται το Άγιο Στέμμα της Ουγγαρίας.

Το Κοινοβούλιο είναι ανοιχτό για το κοινό.

Πληροφορίες: Ουγγρικό Κοινοβούλιο

Books and Style

Books and Style