ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη με τον κτηνίατρο Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος πέρα από την επιστήμη του, που υπηρετεί με πάθος, από πολύ νέος ασχολείται και με τον εθελοντισμό, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση σε ανθρώπους και ζώα. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «EUKANUBA SOS TEAM» και της οργάνωσης «Πολίτες για την Αφρική».

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Αναγνωστόπουλε, γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αθήνα. Τα παιδικά σας χρόνια συναντούσατε αδέσποτα ζώα στη γειτονιά σας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την εποχή που ήμουν παιδί, δεν υπήρχε πρόβλημα με τα αδέσποτα που υπάρχει σήμερα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας όπου μεγάλωσα.

Μ.Γ.: Μεγαλώνοντας, αποφασίσατε να σπουδάσετε κτηνίατρος. Πότε πήρατε αυτή την απόφαση; Υπήρξε κάτι που σας επηρέασε;

Γ.Α.: Η απόφασή μου να γίνω κτηνίατρος, μπήκε στο μυαλό μου από πολλή μικρή ηλικία όταν στο εξοχικό μας, στην Πεντέλη, μου άρεσε να μαζεύω διάφορα μικρά ζωάκια, ερπετά, έντομα κ.λπ. και να τα παρατηρώ.

Μ.Γ.: Αποφοιτήσατε από την Κτηνιατρική Σχολή Βουκουρεστίου. Εξειδικευτήκατε πάνω σε κάποια συγκεκριμένη πάθηση;

Γ.Α.: Η διπλωματική μου εργασία-έρευνα, που κράτησε 3 ολόκληρα χρόνια, βασίστηκε στη φαρμακευτική, μη επεμβατική αντιμετώπιση της δισκοπάθειας στα σκυλιά, πάθηση αρκετά συχνή σε κάποιες ράτσες σκύλων. Η ειδικότητά μου όμως είναι στη μαιευτική και τη χειρουργική μαλακών μορίων στα ζώα συντροφιάς.

Μ.Γ.: Τη δεκαετία του ’90 συμμετείχατε στην ομάδα διάσωσης ανθρώπων «SOS TEAM». Τι ακριβώς ήταν αυτή η ομάδα;

Γ.Α.: Μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1986 και στην Πάτρα το 1993, αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε την ομάδα «EUKANUBA SOS TEAM» για να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλουμε στη διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων. Στην ομάδα συμμετείχαν εκπαιδευτές σκύλων και εγώ, ως κτηνίατρος.

Μ.Γ.: Υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα εκείνη την εποχή;

Γ.Α.: Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ούτε η ΕΜΑΚ είχε δικούς της σκύλους. Φέραμε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά από την Τσεχία, παρακολουθήσαμε σεμινάρια στο εξωτερικό, εξοπλιστήκαμε με ειδικευμένο υλικό και συμμετείχαμε σε πολλές διασώσεις ανθρώπων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον σεισμό της Πάρνηθας, βοηθήσαμε στον εντοπισμό και απεγκλωβισμό αρκετών ανθρώπων. Δυστυχώς εκείνη την εποχή, μη έχοντας τη βοήθεια από το κράτος, δεν μπορέσαμε να στηρίξουμε οικονομικά αυτήν την προσπάθεια μας, κι έτσι το 2002 η ομάδα διαλύθηκε…

Μ.Γ.: Αργότερα ασχοληθήκατε, πάλι εθελοντικά, σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, εκτός του επαγγέλματός σας, αυτή την φορά. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Γ.Α.: Πράγματι, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μια ομάδα φίλων ιδρύσαμε την οργάνωση «Πολίτες για την Αφρική» με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αφρική. Οι «Πολίτες για την Αφρική» κατάφεραν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να αναλάβουν ένα ορφανοτροφείο με 100 παιδιά και ένα άσυλο γερόντων στην Αιθιοπία. Οι συχνές μου επισκέψεις στην Αφρική με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτούς τους βασανισμένους λαούς που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Μ.Γ.: Φαίνεται ότι ο εθελοντισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητάς σας…

Γ.Α.: Ναι! Από τότε που τελείωσα την κτηνιατρική σχολή έχω ασχοληθεί με τα αδέσποτα ως επίσημος κτηνίατρος της GAWF (Greek Animal Welfare Foundation) και αργότερα στο ΣΩ.ΖΩ (Σωματείο Φιλόζωων).

Μ.Γ.: Είστε μέλος και σε άλλες οργανώσεις;

Γ.Α.: Σε ό,τι αφορά την κτηνιατρική, είμαι μέλος σε όλες τις επιστημονικές εταιρείες του χώρου. Συγχρόνως είμαι ιδρυτικό μέλος σε διάφορους ομίλους φυλών σκύλων και στον όμιλο φίλων Schutzhund. Είμαι μέλος του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος και της Greenpeace Ελλάδος.

Μ.Γ.: Έχετε συμμετάσχει στα περισσότερα συνέδρια, ημερίδες κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προφανώς ένας κτηνίατρος υποχρεούται να ενημερώνεται συνεχώς για νέα επιστημονικά δεδομένα. Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η ιατρική των ζώων;

Γ.Α.: Η ιατρική εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, είτε απευθύνεται σε ανθρώπους είτε σε ζώα. Η παρακολούθηση λοιπόν των εξελίξεων αυτών, οι νέες μέθοδοι διαγνωστικής αλλά και θεραπείας, έχουν οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής.

Μ.Γ.: Στο ιατρείο σας τι είδους ζώα δέχεστε;

Γ.Α.: Όλα τα ζώα συντροφιάς.

Μ.Γ.: Έτυχε να σας φέρουν ποτέ για εξέταση κάποιο ζώο πέρα από τα συνήθη (σκύλο, γάτα);

Γ.Α.: Ναι! Χελώνες, φίδια, σκαντζόχοιρο, ινδικά χοιρίδια…

Μ.Γ.: Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνετε σε κάποιον που απέκτησε για πρώτη φορά ζώο;

Γ.Α.: Να είναι υπεύθυνος για την επιλογή του, γιατί αναλαμβάνει μια υποχρέωση που θα πρέπει να την τηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

Μ.Γ.: Πώς ένας ιδιοκτήτης θα κρατήσει το ζωάκι του υγειές;

Γ.Α.: Ένα ζώο χρειάζεται σε ετήσια βάση τα εμβόλιά του. Οι αποπαρασιτώσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιλαμβάνουν τις ένδο και έξω αποπαρασιτώσεις. Ένας ετήσιος αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος θα μας αναδείξει τη γενική του κατάσταση. Μην ξεχνάμε επίσης ότι σοβαρές ασθένειες όπως ή λεϊσμανίαση και η ερλιχίωση του σκύλου, μπορούν να ανιχνευθούν έγκαιρα και πολύ εύκολα με ένα απλό τεστ.

Μ.Γ.: Κάτι που παραμελείται συνήθως στα κατοικίδια, είναι τα δόντια τους. Πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία του ζώου;

Γ.Α.: Η υγιεινή του στόματος-δοντιών αντανακλά τη γενική κατάσταση υγείας του οργανισμού. Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στα ζώα, η εναπόθεση μικροβιακής πλάκας στα δόντια οδηγεί στη δημιουργία ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας σε πιο προχωρημένα στάδια. Περίπου το 80% των σκύλων και το 70% των γάτων μετά την ηλικία των 3 ετών πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται εκτός από τις βλάβες που προκαλούν στα ούλα και στους γύρω ιστούς, μπορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά, στους νεφρούς και σε άλλα όργανα. Συνιστάται λοιπόν από μικρή ηλικία το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και ο ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος από τον κτηνίατρο.

Μ.Γ.: Πώς ένας ιδιοκτήτης θα καταλάβει ότι το ζώο του υποφέρει-πονάει από τα δόντια του για να απευθυνθεί στον κτηνίατρό του;

Γ.Α.: Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμβουλευτεί τον κτηνίατρό του όταν παρατηρήσει ότι το ζώο του έχει δυσάρεστη αναπνοή, υπάρχει σχηματισμός πέτρας χρώματος κίτρινου-καφέ, αιμορραγία των ούλων, πόνο κατά την πρόσληψη τροφής ή ξύσιμο του στόματος με το πόδι, αλλαγή στις συνήθειες μάσησης ή πρόσληψης τροφής, απώλεια δοντιών, κατήφεια, σιαλόρροια, ανορεξία.

Μ.Γ.: Σχετικά με τη λύσσα που επανήλθε στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια, ποια συμβουλή έχετε να δώσετε για τα κατοικίδια αλλά και για τους ανθρώπους;

Γ.Α.: Η λύσσα είναι μια ζωοανθρωπονόσος που μεταδίδεται με το δάγκωμα. Στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, παρά μόνο σε κάποιες δασικές περιοχές της βόρειας Θράκης από άγρια ζώα, και βασικά την αλεπού. Τα τελευταία χρόνια είχαμε κρούσματα μέχρι και στη Στερεά Ελλάδα. Ο τρόπος πρόληψης είναι αποκλειστικά και μόνο ο εμβολιασμός. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμβολιάζει με δολώματα συγκεκριμένες εποχές την άγρια πανίδα. Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων υποχρεούται στον ετήσιο εμβολιασμό των ζώων τους.

Μ.Γ.: Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, πώς βλέπετε την αντιμετώπιση των ζώων από τον άνθρωπο;

Γ.Α.: Η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ανάλογης Παιδείας, οδήγησε πολλούς ανεύθυνους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν στο δρόμο με σχετική ευκολία, ζώα που είχαν υιοθετήσει, ακόμη και ακριβοπληρώσει. Από την άλλη, η οικονομική και ψυχοφθόρα αβεβαιότητα οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση συντροφιάς στα μικρά ζώα.

Μ.Γ.: Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο εθελοντικό και στο κτηνιατρικό έργο σας, θα σας ζητήσω να βάλετε τον επίλογο της κουβέντας μας.

Γ.Α.: Να επισημάνω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κατοικίδια δεν είναι λούτρινα για να τα κάνει κανείς δώρ-έκπληξη. Η απόκτηση ενός ζώου πρέπει να είναι απόφαση συνειδητή.
Σας ευχαριστώ πολύ!

*Το ιατρείο του κτηνιάτρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου βρίσκεται στην οδό Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία. Τηλ. 2108078204

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style