ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΓΚΑΛΗ

Στις σημερινές συνθήκες, στην Ελλάδα του σήμερα, αν υπάρχει μία κατηγορία εργαζομένων που αισθάνεται την περισσότερη ανασφάλεια, αυτή είναι οι επιχειρηματίες.

Είτε εργάζονται μόνοι τους ή αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ομάδας, υπάρχουν ζητήματα και θέματα που τους απασχολούν και τα οποία συνήθως πρέπει να φροντίσουν να επιλύσουν μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και υπό σημαντική, πολλές φορές, πίεση.

Ένας επιχειρηματίας σήμερα έχει να αντιμετωπίσει υψηλά επίπεδα στρες και άγχους, καθώς βρίσκεται σε μία αέναη αναζήτηση νέων τρόπων για να αυξήσει την παραγωγικότητα και τις πωλήσεις της επιχείρησής του, να επιτύχει ολοένα και υψηλότερους στόχους για να παραμείνει τελικά στο «παιχνίδι». Να συνεχίσει να υπάρχει στην αγορά.

Το παιχνίδι όμως αυτό, της επιχειρηματικότητας, ενέχει φαντασία και δημιουργικότητα και αυτό είναι η καλή πλευρά του. Αυτή η πλευρά, συνήθως, χάνεται μέσα στη δίνη των καθημερινών υποχρεώσεων, των «πρέπει» και των «στόχων». Ο σημερινός επιχειρηματίας, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει το άγχος της επιβίωσης, της δουλειάς του και κατ’ επέκταση του ιδίου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η χρήση της φαντασίας και της δημιουργικότητας μία πολυτέλεια που απλά δεν μπορεί να διαθέσει.

Το όνειρο της δικής του δουλειάς έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά τώρα η πραγματικότητά του αποτελείται από προθεσμίες που πρέπει να τηρήσει, στόχους που πρέπει να επιτύχει και άγχος που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει. Ο ίδιος ίσως να μην το αντιλαμβάνεται ως κάτι απαραίτητα άσχημο, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι το «τίμημα της επιτυχίας». Το κόστος που πρέπει αναπόφευκτα να πληρώσεις για να είσαι «το αφεντικό του εαυτού σου». Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύει πως έτσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να «παίξει» με τους κανόνες.

Κι αν κάποιος του έλεγε ότι μπορεί ο ίδιος ν’ αλλάξει τους κανόνες έτσι ώστε να μην βιώνει την επιτυχία του ως τιμωρία ή ως μία κατάσταση την οποία πρέπει να διατηρήσει με κάθε κόστος, ότι μπορεί να είναι επιτυχημένος και ταυτόχρονα ήρεμος και χαρούμενος και ότι η ευημερία της επιχείρησής του δεν προϋποθέτει να θυσιάσει τη σωματική και συναισθηματική του υγεία;

Αν ο επιχειρηματίας άκουγε όλα αυτά, πιθανόν να διαφωνούσε ή να του φαινόταν κάτι εξωπραγματικό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η ισορροπία νου και σώματος είναι απαραίτητο στοιχείο για την καλή απόδοση στον χώρο εργασίας αλλά και για τη γενικότερη ευημερία του ανθρώπου. Μια διαχρονική συνειδητοποίηση είναι ότι δεν είμαστε μόνο σώμα ή μόνο νους, αλλά ο συνδυασμός τους και για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση και την ισορροπία μεταξύ τους.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία νου-σώματος είναι η χρήση της Ύπνωσης, είτε ως μέρος μιας υπνοθεραπευτικής συνεδρίας ή ως κομμάτι του καθημερινού μας διαλογισμού. Σύμφωνα με τον Κλινικό Υπνοθεραπευτή και NLP Coach κ. Στέφανο Λεων. Βαούτη, η ύπνωση είναι «μία φυσική κατάσταση αυξημένης συνειδητότητας του νου και έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν, με κύρια από αυτά τη σωματική και νοητική χαλάρωση. Η ανταπόκριση στην ύπνωση αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη ικανότητα και καθώς αποτελεί φυσική κατάσταση του νου, δεν υπάρχει τίποτα το αφύσικο ή μεταφυσικό σε αυτήν». Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, οι αισθήσεις μας οξύνονται ενώ η κριτική λειτουργία του νου αναστέλλεται δίνοντας έτσι πρόσβαση στο ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας.

Στον χώρο εργασίας, η ύπνωση θα αποτελούσε ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα ζητήματα που μας απασχολούν. Η καταπολέμηση των φόβων είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Έχουμε μάθει να φοβόμαστε και να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις γιατί μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Ωστόσο, αυτό που εμείς θεωρούμε «σύγκρουση» μπορεί απλά να είναι ένας «δύσκολος» συνεργάτης ή μία κατάσταση στην οποία θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας μπροστά σε άλλους, συναδέλφους και ίσως ανωτέρους.

«Η ύπνωση μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας βρίσκοντας το πρωταρχικό γεγονός στο οποίο έχουν βασιστεί και σπάζοντας την αλυσίδα που τους φέρνει μέχρι τώρα στη ζωή μας», συνεχίζει ο κ. Βαούτης, απαριθμώντας τα ευεργετικά οφέλη της. Το στρες στον χώρο εργασίας είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο το οποίο πολλοί εργαζόμενοι απλά θεωρούν αναπόφευκτο κομμάτι της δουλειάς μέχρι τη στιγμή που θα το βιώσουν στο σώμα τους είτε ως κάποια ασθένεια ή ως ένα σωματικό γεγονός.

Μέσω της ύπνωσης, μπορούμε να απελευθερώσουμε την ένταση και το στρες μαθαίνοντας τεχνικές και τρόπους χαλάρωσης, έτσι ώστε να μπορούμε να «κλείνουμε έξω» για όσο χρειάζεται, τον κόσμο γύρω μας και να δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας όχι μόνο να επιλύσει τα καθημερινά του θέματα, αλλά και για να σκεφτεί και να δράσει δημιουργικά. Ο κ. Βαούτης υπογραμμίζει ότι η ύπνωση, είτε ως αυτο-ύπνωση και αυτο-προγραμματισμός είτε στο πλαίσιο της υπνοθεραπείας, αποτελεί τη δημιουργική χρήση της φαντασίας μας, καθώς αφού χαλαρώνουμε έχουμε περισσότερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον ασυνείδητο νου μας και συνειδητοποιούμε το απεριόριστο δυναμικό μας.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώθουμε το στρες να κατακλύζει το σώμα και το μυαλό μας ενώ βρισκόμαστε στο γραφείο μπροστά σε μία «ατέλειωτη» στοίβα υποχρεώσεων και to-do lists, ίσως να αρκούν πέντε λεπτά ποιοτικής χαλάρωσης για να επανέλθουμε και να ανταποκριθούμε σε όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ικανότητα για χαλάρωση, άλλωστε, αποτελεί την πρωταρχική μας κατάσταση την οποία καλούμαστε να ξαναθυμηθούμε και να καλλιεργήσουμε.

Books and Style

Books and Style